Gulášová polévka z líček

cathleen Kuchařka: cathleen

Polévky 32 názorů

Suroviny

500 g hovězích líček
100 g cibule
80 g kořenové zeleniny
500 g brambor
10-15 g hladké mouky
sůl
česnek
majoránka
mletý pepř černý
mletá sladká paprika
drcený kmín
sádlo
hovězí vývar z kostí
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Drobně krájenou cibuli osmahneme na sádle dorůžova, zasypeme mletou paprikou a ještě krátce smažíme, aby paprika pustila barvu.

  2. Zalijeme vývarem, přidáme na kostičky krájené maso, osolíme, přidáme kmín a pepř a pod poklicí dusíme, až je maso měkké. Ke konci přidáme krájenou nebo strouhanou zeleninu, kostičky brambor a přilijeme i vývar, je-li třeba.

  3. Na pánvičce usmažíme z kousku sádla a mouky tmavší jíšku, kterou pak vmícháme do polévky a provaříme.
    Polévku dosolíme a ochutíme utřeným česnekem a majoránkou.

Poznámka

Polévku jsem nechala v hrnci při nižší teplotě dusit v troubě a na sporáku pak už jen vmíchala zásmažku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 57 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Gulášová polévka z líček

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Frantiska: :-D:yes:

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    cathleen: no nechtelo se mi krajet na moc male :) ale je to focene v detskem hrnci na hraní

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Frantiska: :-O jak - nic moc? Krásná :yes: Připadá mi, žes měla větší kousky maska, příště také nenechám krájet tak na drobno.
    Děkuji za vyzkoušení i fotku:-K

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    fotka nic moc :) ale polevka dobrá. Příště dám místo kořenové zeleniny papriku a rajče :) ať je změna

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Frantiska: jé, vemínko, na to se také chystám - i u nás se dá koupit :-) máte také velmi dobře zásobenou masnu :yes:

    Anna Kocikova: ne, neurazila, napsala jsi názor, slušný - na rozdíl od Oskerusky. Následná diskuze je náhodou fajn, kéž by tu bylo takových o vaření více.
    Tak, jako ty tady na líčka (děsná cena u vás! To bych asi nedala...), tak jsem já koukala třeba na tvé použití kaki v teplé kuchyni (přidávalas, myslím, několikrát k masu) :-8 kaki milujeme, je poměrně drahé, nemáme ho často a určitě bych je nevařila s masem. Takže jsem tě chápala, jak to myslíš.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Ivi,nechtěla jsem svým komentářem rozpoutat nějakou nevhodnou debatu,to mě mrzí.Recept na polévku se mi líbí,ale ve větších městech (alespoň u nás) když náhodou na líčka narazíme,tak se cena pohybuje v rozmezí 180-220kč/kg,což bych opravdu jen na využití do polévky nedala.Jen v případě pro další použití např. ke kapustě,nebo k různým omáčkám:-)
    Tak ještě jednou pokud jsem Tě urazila,mrzí mě to.Jen jsem napsala svůj názor.

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Líčka koupena a kilo stalo úplně stejně jako klizka :-) Dokonce v nabídce měli veminko, telecí játra, volskou hlavu, seleci a skopové maso.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    magdalenka: vidíš - kdybych napsala jako ty - 500 g hovězího masa (líčka, kližka aj.), žádná debata by se nekonala :-D Ta tvoje polévka vypadá ještě lépe, než tahle, s tou zeleninou a slaninou, hmmm...!
    Myslím, že každá z nich má něco do sebe;-)

    Frantiska: doufám, že pokud opravdu uvaříš, bude polévka chutnat ;-) Měla jsem ji trochu hustší, než je na fotce - kvůli focení jsem měla v talíři jen trochu polévky, aby byly vidět brambory a maso...

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    U nás běžně líčka neseženu,musím si je u řezníka objednat;-)to jen reaguji na Františku a trošinku závidím,že zítra půjde a koupí bez problému;-)
    Jinak u mne taky gulášové polévky z párků a různých salámů není gulášová polévka,ale frankfurtská;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    casino: ne, nenavážím se do zdejších gulášovek s párky :-) - každý doma jí, jak je zvyklý, klidně i gulášovku s párkem (my tedy raději tu frankfurtskou) - jen jsem odpovídala magdalence na její otázku...
    Myslím si, že kližka i líčka jsou na tuto polévku maso velice vhodné, recept na gulášovku z líček jsem potkala i v recepturách pro závodní jídelny. Někdo hulí jak fabrika, my si koupíme líčka :-8 (kilo je levnější než dvě krabičky cigaret).
    A jak řekl můj muž - než pan Pohlreich hovězí líčka zpopularizoval, téměř nikdo je nekupoval, u nás se prodávala za necelých 80 Kč/kg.

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    casino: z mého pohledu je zatím nepřekonaná paella z brambor. A líčka určitě nejsou maso první kategorie.

    Ale celá debata mně inspirovala na tolik, že zítra koupím líčka a uvařím polévku :-) mám pocit, že mnohem náročnější bude sehnat pěkné a chuťově dobré brambory v přijatelné velikosti.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen: ja varím v podstate takto, zásmažku nedávam, ale obyčajne mierne zahustím "strouháním". https://www.toprecepty.cz/recept/10630-kotlikovy-g...

    Odpovědět

  • casino casino

    Níže se pozastavujete nad uzeninami v gulášovce:yes:
    Myslím, že je to pouze o názvu:
    Pokud dá autor receptu např. na "trhanec" bez uzardění do názvu "noky", tak proč by jiný autor nemohl k receptu na "frankfurtskou polévku" dát název "gulášová polévka" ;-):-):-D
    No a v tom druhém případě je rozdíl minimální, že
    ***
    Navážu na Jana Remkova:
    Gulášovku, na rozdíl od guláše, vařím obvykle z masa 3. a 4. jakostní třídy:-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Jana Remkova: neviem, čo stoja u nás líčka, dávno som nevidela. Ale sem-tam kúpim aj drahšie mäso...alebo držky - aj tie stoja cca 5 euro za kilo! Čo mi príde hrozné.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    magdalenka: Já vařím polévku zásadně z kližky .. , popřípadě z ořezu z hovězích žeber. A myslím, že se nijak neomezuji, ale v podstatě bych souhlasila s oskeruskou. Líčka jsou strašně drahá a u nás v SM kraji i málo dostupná. Ale určitě to bude jedlé.:-8

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: gulášová polévka pohlreich polévka z liček recept na gulášovku kv;táková polévka recept recept na nejlepší gulášová polévka pohlreich gulášová polévka podle pohlreicha gulášová polévka recept pohlreich zasmaska na gulasovku recepty z hovězí lička polévka pohlreich gulášová polévka z celého masa gulášová polévka hovězí líčka frankfurtska polevka a gulasova polevka rozdil hovězí líčka polévky teleci gulasova polevka gulašova polevka pohlraich guláš polévka recepty pohlreich gulášová polévka vyzkoušená lička polévka gulášová frankfurtská polévka recept hovězí líčka polévka

Zapomněl/a jsem heslo