Pravý hospodský guláš z hovězí kližky
Suroviny
Porce: 4-5 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 4 731 kJ / 1 131 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 131,13 g |
Tuky | 33,70 g |
Vláknina | 30,94 g |
Cholesterol | 235 mg |
Sodík | 300 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 68,75 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 11. 2017 13:33
Lenunka: O vydušené vodě tam nečtu nic. Já zalévám až maso osmahnuté na cibuli s kořením a protlakem, taky po troškách a dusím.
11. 11. 2017 13:24
já jsem si nevšimla, že by autorka psala, že maso hodí do vody. Píše, že cibulku osmaží, zalije 2 naběračkami vývaru, nechá rozvařit (čímž se voda vypaří) a teprve pak vloží maso a nechá zatáhnout. Já na guláš osmažím cibulku, zasypu kořením (používám tedy i papriku), a postupně ji před přidáním masa také 2x-3x podliji malým množstvím vody, vždy počkám, až se odpaří, cibulka se tak krásně rozdusí. jinak guláš to fakt není, nazvala bych to hovězí na houbách
11. 11. 2017 13:10
Ach jo, čemu všemu lidi neříkají "guláš". Maso se přece musí na cibuli orestovat, ne hodit do vody. A absence papriky?Pravdu má hospodyne, je to dušené maso s výsledkem nejistým. Kupovanou jíšku jsem použila před lety jen jednou, ze zvědavosti. Fuj, nikdo to nejedl.Babička mě naučila jíšku na másle a nemá jídlo chybu.Ale do guláše ji nedávám, orestované maso zapráším moukou .Máte asi dost vysoké sebevědomí (nebo málo zkušeností), když zveřejňujete recept na tento "guláš".
11. 11. 2017 10:49
zizala: .... nebo neumí vařit. Přívlastek pravý mě vždycky poňouká zeptat se, jaký je ten levý?
Z instantní jíšky se mi taky ježí vlasy hrůzou. Já nechám vydusit šťávu na tuk, pak zapráším hladkou moukou, kterou opražím a zaleju studenou vodou - to se musí dobře rozmíchat, aby nebyly hrudky. Nicméně ani jíška na sucho (z nasucho opražené mouky zalité studenou vodou) není špatná varianta, pokud potřebujete vařit dietně.
Z instantní jíšky se mi taky ježí vlasy hrůzou. Já nechám vydusit šťávu na tuk, pak zapráším hladkou moukou, kterou opražím a zaleju studenou vodou - to se musí dobře rozmíchat, aby nebyly hrudky. Nicméně ani jíška na sucho (z nasucho opražené mouky zalité studenou vodou) není špatná varianta, pokud potřebujete vařit dietně.
11. 11. 2017 09:11
zizala: taky nekupuji, ale v obchodě jsem si složení se zájmem přečetla. Vystačím si s tukem a moukou
11. 11. 2017 09:02
ivulinka: Aha, hotové jíšky nekupuju, tak mě to nenapadlo a složení neznám. Já si dělám jíšku domácí - jen dobrý tuk a mouka
11. 11. 2017 08:59
zizala: pokud autorka v receptu nepoužila papriku, pak tu barvu dokázala vytvořit ta užasná šmakuláda od značky Knorr. Četla jste si etiketu, co všechno obsahuje? Nikdy bych ji do jídla nenasypala!
11. 11. 2017 08:20
Maryla337: Zpěněnou sotva. Víte vůbec, kdy je cibule zpěněná?
"Zpěnit cibuli = pokrájenou cibuli vloženou do rozpáleného tuku necháme na ohni do vysmahnutí vody v ní obsažené, cibule změkne, avšak nezežloutne". Natož aby nabrala barvu k obarvení pokrmu.
A znovu, protože pořád nechápete: Guláš jsou dušené kousky masa na cibuli, okořeněné paprikou - to je základní definice. Toto NENÍ guláš. A už vůbec ne pravý hospodský.
Komentovat recepty může kdokoliv, nemusí tu mít recept.
"Zpěnit cibuli = pokrájenou cibuli vloženou do rozpáleného tuku necháme na ohni do vysmahnutí vody v ní obsažené, cibule změkne, avšak nezežloutne". Natož aby nabrala barvu k obarvení pokrmu.
A znovu, protože pořád nechápete: Guláš jsou dušené kousky masa na cibuli, okořeněné paprikou - to je základní definice. Toto NENÍ guláš. A už vůbec ne pravý hospodský.
Komentovat recepty může kdokoliv, nemusí tu mít recept.
11. 11. 2017 08:00
hospodyne: vložte si recept pak rejpejte jste barbar a na tom trvam zrejmě neumíte vařit proto nemáte žadný recept
11. 11. 2017 07:50
zizala: je m i líto ale paprika použita nebyla nepoužívám papriku do gulášu barva se docílí cibulí
11. 11. 2017 07:12
casino: Paprika není ani v postupu, to už nevypadá na zapomnětlivost. Přitom na fotce je guláš, kde byla paprika pravděpodobně použita (soudím podle barvy omáčky).
Ono je v receptu více nesrovnalostí než jen rozpor mezi cibulí zpěněnou - a usmaženou dotmava. Třeba to, co provádí s masem a houbami. Maso vhozené do cibulového "vývaru" se sotva zatáhne, scezením hub se připravíme o chuť a zbyde jen hmota. Tak mám pocit, že nás paní "tahá za fusekli"
Ono je v receptu více nesrovnalostí než jen rozpor mezi cibulí zpěněnou - a usmaženou dotmava. Třeba to, co provádí s masem a houbami. Maso vhozené do cibulového "vývaru" se sotva zatáhne, scezením hub se připravíme o chuť a zbyde jen hmota. Tak mám pocit, že nás paní "tahá za fusekli"
11. 11. 2017 00:36
rihana: tak to si zase já nemyslím,ale chce si to pohrát a jak se říká vymazlit,to neznamená,že ten guláš musím dělat z mnoho kil masa,ale pohrát si s tímco říkáte??????
11. 11. 2017 00:18
rihana: Vy jste mě pobavila
"Pravý hospodský guláš z hovězí kližky"
No, tady by se toho našlo víc, co by v hospodě do guláše dali či naopak nedali a absence papriky se dá rafinovaně omluvit poukazem na zapomnětlivost
Co se ale vokecat nedá, je "...ZPĚNIT cibuli (nespálit, jen nechat hodně ztmavnout), protože to tu stojí v postupu psáno černé na bílém
"Pravý hospodský guláš z hovězí kližky"
No, tady by se toho našlo víc, co by v hospodě do guláše dali či naopak nedali a absence papriky se dá rafinovaně omluvit poukazem na zapomnětlivost
Co se ale vokecat nedá, je "...ZPĚNIT cibuli (nespálit, jen nechat hodně ztmavnout), protože to tu stojí v postupu psáno černé na bílém
10. 11. 2017 20:39
Pravý hospodský guláš se snad doma ani nedá udělat. Jedině, že by jste vařila na velkou svatbu, pro hodně lidí.
10. 11. 2017 19:26
Do guláše patří hlavně mletá paprika, pokud tam není, název guláš je nesmyslný.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 15 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 16 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 18 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 21 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 21 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno 22. 4. 2024 23:54
Právě bylo uvařeno:
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Luciksch uvařil před 6 hodinami
Těsto na pizzu
Bretik uvařila před 7 hodinami
Tři pomazánky na chlebíčky a soudečky nebo jednohubky
aerdna uvařila před 8 hodinami
Nadýchaný mrkvový dort
Mlsani uvařila před 8 hodinami
Špenátové lasagne s kuřecím masem
Alexandra1 uvařila před 8 hodinami
Hummus pomazánka
annasmitkova uvařila před 9 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Moanka uvařila před 9 hodinami
Rajská omáčka
Fleep uvařila před 9 hodinami
Mandarinkový koláč s drobenkou
Redpelikan uvařila před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Připravit jíšku podle názorného videa dokáže úplně každý. Je výborná k zahušťování polévek a omáček, navíc vylepší jejich chuť
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Libanonský sýr labneh: Lahodný krémový sýr podobný lučině jednoduše připravíte i doma pouze z jedné ingredience
Další recepty
Tématické fráze: hospodsky guláš gulaš z kližky hovězí guláš z kližky v troubě hovězí guláš z kližky pravý guláš hovězi guláš recept z kližky hovězí guláš z kližky videorecept guláš z kližky recept nejlepší guláš s hovězí kližky gulas z klisky guláš z hovězí kližky hovězí kližka recepty hovězí guláš recept pravý hospocky guláš tmavy guláš v troubě gulas s klisky hovězí guláš na houbách knor guláš hospocky hovězí guláš hovězí guláš recepty
Suroviny: maso hovězí, cibule, sádlo, vývar, sůl, pepř, kmín celý, jíška, houby sušené
Pravý hospodský guláš z hovězí kližky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oBEA
33 názorů