Světlý kvasový chléb
Kvasový chléb s přehnutým "listem" je netradiční svým provedením. Vyzkoušejte tentokrát upéct bochník podle tohoto receptu, potřeba je jen silný a aktivní kvásek, trocha mouky a spoustu trpělivosti. Nezapomeňte také pořádně rozpálit troubu a zapařit ji horkou vodou.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 626 kJ / 1 823 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 55,50 g |
| Tuky | 10,40 g |
| Vláknina | 22,50 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 8 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 365,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na rozkvas smícháme a zakryté necháme přibližně 10 hodin kynout.
Krok 2: K hotovému rozkvasu přidáme další vodu a mouku (viz Suroviny), promícháme a necháme 30-40 minut odpočívat a bobtnat.
Krok 3: Pak vmícháme kmín, sůl a zbytek vody a uhněteme těsto, které necháme nakynout cca o polovinu - trvá to podle okolní teploty 45-120 minut.
Krok 4: Rozkynuté těsto vyškrábneme na pomoučněný stůl, prohněteme, rozdělíme na polovinu a z každé uděláme bulku.
Krok 5: Obě bulky pak zpracujeme stejně. Přibližně třetinu bulky rozválíme na pomoučněném stole do "jazyka", který poté ometeme od mouky, plochu podél okraje pomažeme vodou a "jazyk" přehneme přes zbývající část bulky - viz. foto.
Krok 6: Takto připravené chleby dáme kynout na plech vzhůru nohama a i s plechem vložíme kynout do velkého igelitového pytle - ten pomůže kynoucímu těstu udržet teplo a vlhko.
Krok 7: Přibližně po 1-1,5 hodině chleby opatrně obrátíme, můžeme posypat přes šablonu moukou a kakaem a vsadíme je péct do dobře vyhřáté trouby. Je vhodné troubu rozehřát i se starým plechem, vloženým na dno, kam po vsazení chlebů chrstneme cca 100-150 m horké vody (pozor na opaření!). Vytvořená pára pomůže těstu lépe se rozpínat. Při 220 °C pečeme 30-35 minut.
Krok 8: Po upečení necháme vychladnout na mřížce.
Zveřejněno 6. 9. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Světlý kvasový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q4ZR
Moje poznámka
Světlý kvasový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q4ZR
Nejnovější recepty
Jednohubky s krabí pomazánkou
Přidáno před 4 hodinami
Linecké perníkové koláčky s povidly a mandlemi
Přidáno před 4 hodinami
Domácí skořicové sušenky
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové na kmínu podle ČSN
Přidáno před 7 hodinami
Sachr cukroví
Přidáno před 8 hodinami
Zeleninová roláda se sýrem a šunkou
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Květákové placičky
Valis před 51 minutami
Rajská omáčka od maminky
Viktorka :) před 1 hodinou
Pečené kuře
Kajkajak před 2 hodinami
Dušená rýže
Kajkajak před 2 hodinami
Gazpacho jak ho dělám já
Sahula před 4 hodinami
Gaspacho - vychlazená španělská polévka
Sahula před 4 hodinami
Masarykovo cukroví
slacja před 4 hodinami
Knedlík z domácí pekárny
magdalenka před 5 hodinami
Vosí hnízda
ZuzanaH228 před 5 hodinami
Polévka z petrželové natě
Kajkajak před 5 hodinami
Tématické fráze:
kvasovy chleba,
chléb kvasový,
recept na kvasový chléb,
kukuricny rozkvas,
snidanovy kváskový chléb pekarnomanie,
světlý chleba,
chleba kvasovy,
priprava rozkvasu,
mouka na opařeniny,
světlý chléb,
domácí chléb s polišem,
kvasový chléb recept
Suroviny:
voda,
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
voda,
mouka hladká,
mouka pšeničná,
kmín drcený,
sůl,
voda
Komentáře (5)