

Trhaná vepřová plec
Suroviny
- Množství dle chuti a počtu strávníků:
- vepřová plec
- cibule
- česnek
- černé 10°pivo (lze i světlé)
- sůl
- pepř mletý
- kmín drcený
- lze dochutit i bylinkami dle chuti (tymián, rozmarýn...)
Postup přípravy receptu
Vepřové maso z plece pokrájíme zhruba na čtvrtkilové až třiceti dkg špalíky, které osolíme, opepříme a pokmínujeme.
Na dno pekáčku nasypeme na kostičky nebo měsíčky pokrájenou cibuli (nešetříme) a nasekaný česnek, na které položíme ochucené špalíky masa. Vše podlijeme troškou piva a pod poklicí dusíme v troubě na 180 stupňů nebo zvolna na kamnech pod poklicí do měkka, za občasného otočení a podlití pivem dle potřeby.
Maso by se po tepelné úpravě mělo pod vidličkou téměř rozpadat, jako dortík. Proto půjde velmi dobře od sebe roztrhat vidličkou na vlákna, která promícháme s výborným cibulovo-pivním sosem.
Podáváme s bramborovým nebo kynutým knedlíkem, noky, gnocchi... a s kysaným nebo dušeným zelím, případně dušenou řepou, špenátem... a nejlépe i sklenicí chlazeného piva.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Trhaná vepřová plec
K receptu nejsou žádné komentáře.