Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 260 353 kJ / 62 231 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 2 164,45 g |
| Tuky | 181,20 g |
| Vláknina | 5 114,94 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 16,63 g |
| Sůl | 23,00 g |
| Sacharidy | 12 373,04 g |
Postup přípravy
Krok 1: Čatní po indicku (podle zpěvačky a herečky Ljuby Hermanové):
Potřebujete zelená rajská jablíčka, která vám zbudou na zahrádce na podzim. Zkusila jsem recept z Indie - je to vynikající příloha nejen k masu, ale i k párkům či na obložené chlebíčky na přizdobení.
Oloupám 1 kg nezralých rajčat, pak je buď rozemelu, nebo nadrobno rozkrájím - zároveň s jednou velkou cibulí a 6 stroužky česneku. Pomleté posypu jednou velkou lžící soli, malou lžičkou curry koření a mletého zázvoru a půl malé lžičky pálivé papriky. Uvařím za občasného míchání na kaši (doměkka). Do zhoustlé masy přidám 1 kávový hrnek cukru, 1 dl octa a 3 lžíce v octě opraných a okapaných rozinek a vařím vše asi 10-15 minut. Mezitím si omyji a nahřeji skleničky a horké čatní do nich naliji. Uzavřu víčkem nebo převážu celofánem - vydrží i 3 roky a nekazí se! Krok 2: Jablkové čatní s datlemi a rozinkami:
Oloupaná jablka bez jádřinců umeleme spolu s odpeckovanými datlemi, cibulemi a rozinkami. Hřebíčky roztlučeme nebo umeleme a s ostatními přísadami a s 1 dl vody krátce podusíme, pak přidáme umletou směs a za častého míchání dusíme, až čatní zhoustne. Dochutíme je kořením, necháme přejít varem a vařící nalijeme do skleniček, ovinutých vlhkou utěrkou, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Krok 3: Paprikové čatní:
Omyté papriky zbavené jádřinců nakrájíme na malé kostky, stejně tak i cibuli. Do hrnce dáme vařit ocet s cukrem, solí a kořením, pak přidáme nakrájenou zeleninu a za stálého míchání vaříme 1/2 hodiny. Horké plníme do vyhřátých sklenic. Čím starší a více uleželé, tím lepší. Milovníci ostrých chutí použijí část paprik pálivých. Krok 4: Rajčatové čatní s chilli:
Rajčata nařízneme, spaříme, zchladíme vodou, oloupeme a rozpůlíme, odstraníme zrníčka a dužinu rozkrájíme. Cibuli a česnek jemně nakrájíme, zesklovatíme na oleji, přidáme kousky rajčat, ocet a na mírném ohni dusíme 30 min. Feferonky rozpůlíme, zbavíme semen, nakrájíme na drobné kostičky, přidáme s cukrem a kořením k rajčatům a necháme houstnout 90 min. Čatní plníme do dvou 1/2 l sklenic vypláchnutých horkou vodou a při 80-90°C sterilizujeme 30 min. Krok 5: Švestkové čatní s jablky:
Jablka nastrouháme nahrubo, švestky na malé kousky. Přidáme rozinky, 1/2 šálku vody (1 dl) a cukr a povaříme dohusta. Pak přidáme koření a ještě krátce povaříme. Horké plníme do nahřátých sklenic.
Potřebujete zelená rajská jablíčka, která vám zbudou na zahrádce na podzim. Zkusila jsem recept z Indie - je to vynikající příloha nejen k masu, ale i k párkům či na obložené chlebíčky na přizdobení.
Oloupám 1 kg nezralých rajčat, pak je buď rozemelu, nebo nadrobno rozkrájím - zároveň s jednou velkou cibulí a 6 stroužky česneku. Pomleté posypu jednou velkou lžící soli, malou lžičkou curry koření a mletého zázvoru a půl malé lžičky pálivé papriky. Uvařím za občasného míchání na kaši (doměkka). Do zhoustlé masy přidám 1 kávový hrnek cukru, 1 dl octa a 3 lžíce v octě opraných a okapaných rozinek a vařím vše asi 10-15 minut. Mezitím si omyji a nahřeji skleničky a horké čatní do nich naliji. Uzavřu víčkem nebo převážu celofánem - vydrží i 3 roky a nekazí se! Krok 2: Jablkové čatní s datlemi a rozinkami:
Oloupaná jablka bez jádřinců umeleme spolu s odpeckovanými datlemi, cibulemi a rozinkami. Hřebíčky roztlučeme nebo umeleme a s ostatními přísadami a s 1 dl vody krátce podusíme, pak přidáme umletou směs a za častého míchání dusíme, až čatní zhoustne. Dochutíme je kořením, necháme přejít varem a vařící nalijeme do skleniček, ovinutých vlhkou utěrkou, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Krok 3: Paprikové čatní:
Omyté papriky zbavené jádřinců nakrájíme na malé kostky, stejně tak i cibuli. Do hrnce dáme vařit ocet s cukrem, solí a kořením, pak přidáme nakrájenou zeleninu a za stálého míchání vaříme 1/2 hodiny. Horké plníme do vyhřátých sklenic. Čím starší a více uleželé, tím lepší. Milovníci ostrých chutí použijí část paprik pálivých. Krok 4: Rajčatové čatní s chilli:
Rajčata nařízneme, spaříme, zchladíme vodou, oloupeme a rozpůlíme, odstraníme zrníčka a dužinu rozkrájíme. Cibuli a česnek jemně nakrájíme, zesklovatíme na oleji, přidáme kousky rajčat, ocet a na mírném ohni dusíme 30 min. Feferonky rozpůlíme, zbavíme semen, nakrájíme na drobné kostičky, přidáme s cukrem a kořením k rajčatům a necháme houstnout 90 min. Čatní plníme do dvou 1/2 l sklenic vypláchnutých horkou vodou a při 80-90°C sterilizujeme 30 min. Krok 5: Švestkové čatní s jablky:
Jablka nastrouháme nahrubo, švestky na malé kousky. Přidáme rozinky, 1/2 šálku vody (1 dl) a cukr a povaříme dohusta. Pak přidáme koření a ještě krátce povaříme. Horké plníme do nahřátých sklenic.
Zveřejněno 6. 8. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čatní 5x
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xgjJ
Moje poznámka
Čatní 5x
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xgjJ
Nejnovější recepty
Čokoládové budino s kávovým podtónem
Přidáno před 1 hodinou
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 12 hodinami
Vánoční roláda s čokoládovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Opilcův kapr
Přidáno před 17 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 23 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 21. 12. 2025 17:52:16
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Okoun mořský na sumahu
Kajkajak před 7 hodinami
Domácí piškoty
Marjet před 9 hodinami
Rychlá ořechová náplň do cukroví
zvon23 před 11 hodinami
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Wanilor před 12 hodinami
Piškotová vosí hnízda
vladka.sme před 12 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Slavista62 před 12 hodinami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
Slavista62 před 12 hodinami
Domácí šunková pěna
Slavista62 před 12 hodinami
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 13 hodinami
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 13 hodinami
Tématické fráze:
catni,
catni z nezralych rajčat,
čatny,
chutney z nezralých rajčat,
recepty zeleninove čatní ze zahradky,
čatní z rajských,
paprikové čatní,
chutney,
čatný z rajských,
chatni cibulove,
catni skorice rajce paprikách,
co je čatní,
čatní s jablky a s paprikou,
čatní z pálivývh paprik,
recept cibulové čatní,
chutney z pálivých papriček,
rajské čatní,
catni z palivych paprik,
cibulové bílé čatní,
cuketové čatní recept s horcicnym seminkem
Suroviny:
jablko,
cibule,
česnek,
sůl,
zázvor,
paprika sušená pálivá,
cukr,
ocet,
rozinky,
jablko,
datle,
rozinky,
cibule,
cukr,
sůl,
koření hřebíček,
koření nové koření mleté,
ocet,
paprika čerstvá červená,
cibule,
cukr,
ocet,
paprika sušená sladká,
sůl,
rajče,
česnek,
olej olivový,
ocet vinný bílý,
feferonka,
cukr hnědý,
paprika sušená sladká,
semínka hořčičná,
švestky,
jablko,
rozinky,
cukr,
voda,
sůl,
chilli,
zázvor mletý,
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.