Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 260 353 kJ / 62 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2 164,45 g |
Tuky | 181,20 g |
Vláknina | 5 114,94 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 16,63 g |
Sůl | 23,00 g |
Sacharidy | 12 373,04 g |
Postup přípravy
Krok 1: Čatní po indicku (podle zpěvačky a herečky Ljuby Hermanové):
Potřebujete zelená rajská jablíčka, která vám zbudou na zahrádce na podzim. Zkusila jsem recept z Indie - je to vynikající příloha nejen k masu, ale i k párkům či na obložené chlebíčky na přizdobení.
Oloupám 1 kg nezralých rajčat, pak je buď rozemelu, nebo nadrobno rozkrájím - zároveň s jednou velkou cibulí a 6 stroužky česneku. Pomleté posypu jednou velkou lžící soli, malou lžičkou curry koření a mletého zázvoru a půl malé lžičky pálivé papriky. Uvařím za občasného míchání na kaši (doměkka). Do zhoustlé masy přidám 1 kávový hrnek cukru, 1 dl octa a 3 lžíce v octě opraných a okapaných rozinek a vařím vše asi 10-15 minut. Mezitím si omyji a nahřeji skleničky a horké čatní do nich naliji. Uzavřu víčkem nebo převážu celofánem - vydrží i 3 roky a nekazí se! Krok 2: Jablkové čatní s datlemi a rozinkami:
Oloupaná jablka bez jádřinců umeleme spolu s odpeckovanými datlemi, cibulemi a rozinkami. Hřebíčky roztlučeme nebo umeleme a s ostatními přísadami a s 1 dl vody krátce podusíme, pak přidáme umletou směs a za častého míchání dusíme, až čatní zhoustne. Dochutíme je kořením, necháme přejít varem a vařící nalijeme do skleniček, ovinutých vlhkou utěrkou, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Krok 3: Paprikové čatní:
Omyté papriky zbavené jádřinců nakrájíme na malé kostky, stejně tak i cibuli. Do hrnce dáme vařit ocet s cukrem, solí a kořením, pak přidáme nakrájenou zeleninu a za stálého míchání vaříme 1/2 hodiny. Horké plníme do vyhřátých sklenic. Čím starší a více uleželé, tím lepší. Milovníci ostrých chutí použijí část paprik pálivých. Krok 4: Rajčatové čatní s chilli:
Rajčata nařízneme, spaříme, zchladíme vodou, oloupeme a rozpůlíme, odstraníme zrníčka a dužinu rozkrájíme. Cibuli a česnek jemně nakrájíme, zesklovatíme na oleji, přidáme kousky rajčat, ocet a na mírném ohni dusíme 30 min. Feferonky rozpůlíme, zbavíme semen, nakrájíme na drobné kostičky, přidáme s cukrem a kořením k rajčatům a necháme houstnout 90 min. Čatní plníme do dvou 1/2 l sklenic vypláchnutých horkou vodou a při 80-90°C sterilizujeme 30 min. Krok 5: Švestkové čatní s jablky:
Jablka nastrouháme nahrubo, švestky na malé kousky. Přidáme rozinky, 1/2 šálku vody (1 dl) a cukr a povaříme dohusta. Pak přidáme koření a ještě krátce povaříme. Horké plníme do nahřátých sklenic.
Potřebujete zelená rajská jablíčka, která vám zbudou na zahrádce na podzim. Zkusila jsem recept z Indie - je to vynikající příloha nejen k masu, ale i k párkům či na obložené chlebíčky na přizdobení.
Oloupám 1 kg nezralých rajčat, pak je buď rozemelu, nebo nadrobno rozkrájím - zároveň s jednou velkou cibulí a 6 stroužky česneku. Pomleté posypu jednou velkou lžící soli, malou lžičkou curry koření a mletého zázvoru a půl malé lžičky pálivé papriky. Uvařím za občasného míchání na kaši (doměkka). Do zhoustlé masy přidám 1 kávový hrnek cukru, 1 dl octa a 3 lžíce v octě opraných a okapaných rozinek a vařím vše asi 10-15 minut. Mezitím si omyji a nahřeji skleničky a horké čatní do nich naliji. Uzavřu víčkem nebo převážu celofánem - vydrží i 3 roky a nekazí se! Krok 2: Jablkové čatní s datlemi a rozinkami:
Oloupaná jablka bez jádřinců umeleme spolu s odpeckovanými datlemi, cibulemi a rozinkami. Hřebíčky roztlučeme nebo umeleme a s ostatními přísadami a s 1 dl vody krátce podusíme, pak přidáme umletou směs a za častého míchání dusíme, až čatní zhoustne. Dochutíme je kořením, necháme přejít varem a vařící nalijeme do skleniček, ovinutých vlhkou utěrkou, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Krok 3: Paprikové čatní:
Omyté papriky zbavené jádřinců nakrájíme na malé kostky, stejně tak i cibuli. Do hrnce dáme vařit ocet s cukrem, solí a kořením, pak přidáme nakrájenou zeleninu a za stálého míchání vaříme 1/2 hodiny. Horké plníme do vyhřátých sklenic. Čím starší a více uleželé, tím lepší. Milovníci ostrých chutí použijí část paprik pálivých. Krok 4: Rajčatové čatní s chilli:
Rajčata nařízneme, spaříme, zchladíme vodou, oloupeme a rozpůlíme, odstraníme zrníčka a dužinu rozkrájíme. Cibuli a česnek jemně nakrájíme, zesklovatíme na oleji, přidáme kousky rajčat, ocet a na mírném ohni dusíme 30 min. Feferonky rozpůlíme, zbavíme semen, nakrájíme na drobné kostičky, přidáme s cukrem a kořením k rajčatům a necháme houstnout 90 min. Čatní plníme do dvou 1/2 l sklenic vypláchnutých horkou vodou a při 80-90°C sterilizujeme 30 min. Krok 5: Švestkové čatní s jablky:
Jablka nastrouháme nahrubo, švestky na malé kousky. Přidáme rozinky, 1/2 šálku vody (1 dl) a cukr a povaříme dohusta. Pak přidáme koření a ještě krátce povaříme. Horké plníme do nahřátých sklenic.
Zveřejněno 6. 8. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čatní 5x
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xgjJ
Moje poznámka
Čatní 5x
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xgjJ
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Lišky na špeku, pečená dýně s květákem a volská oka (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 1 hodinou
Řízky z pýchavky
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí kousky se zeleninou a smaženými nudlemi
Přidáno před 22 hodinami
Houbová omeleta
Přidáno 4. 8. 2025 12:00:03
Kynutý koláč se švestkami a mákem podle Češky z Česka
Přidáno 4. 8. 2025 07:24:33
Vaječná omeleta se sýrem a s tuňákem
Přidáno 3. 8. 2025 16:17:56
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Lečo se smaženými vejci
stosmi před 14 minutami
Švestkové knedlíky
Irena1984 před 1 hodinou
Kynuté jahodové knedlíky
Irena1984 před 1 hodinou
Gratinovaná cuketa s brambory
VeruHat před 2 hodinami
Americké okurky
Ala17 před 3 hodinami
"Znojemský" nálev na okurky
Ala17 před 3 hodinami
Ohavečské brambory
Dycky před 4 hodinami
Fazolová kyselá polévka
Fitulka před 6 hodinami
Jihočeská kulajda
Sahula před 7 hodinami
Tématické fráze:
catni,
catni z nezralych rajčat,
čatny,
chutney z nezralých rajčat,
recepty zeleninove čatní ze zahradky,
čatní z rajských,
paprikové čatní,
chutney,
čatný z rajských,
chatni cibulove,
catni skorice rajce paprikách,
co je čatní,
čatní s jablky a s paprikou,
čatní z pálivývh paprik,
recept cibulové čatní,
chutney z pálivých papriček,
rajské čatní,
catni z palivych paprik,
cibulové bílé čatní,
cuketové čatní recept s horcicnym seminkem
Suroviny:
jablko,
cibule,
česnek,
sůl,
zázvor,
paprika sušená pálivá,
cukr,
ocet,
rozinky,
jablko,
datle,
rozinky,
cibule,
cukr,
sůl,
koření hřebíček,
koření nové koření mleté,
ocet,
paprika čerstvá červená,
cibule,
cukr,
ocet,
paprika sušená sladká,
sůl,
rajče,
česnek,
olej olivový,
ocet vinný bílý,
feferonka,
cukr hnědý,
paprika sušená sladká,
semínka hořčičná,
švestky,
jablko,
rozinky,
cukr,
voda,
sůl,
chilli,
zázvor mletý,
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.