Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 260 353 kJ / 62 231 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 2 164,45 g |
| Tuky | 181,20 g |
| Vláknina | 5 114,94 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 16,63 g |
| Sůl | 23,00 g |
| Sacharidy | 12 373,04 g |
Postup přípravy
Krok 1: Čatní po indicku (podle zpěvačky a herečky Ljuby Hermanové):
Potřebujete zelená rajská jablíčka, která vám zbudou na zahrádce na podzim. Zkusila jsem recept z Indie - je to vynikající příloha nejen k masu, ale i k párkům či na obložené chlebíčky na přizdobení.
Oloupám 1 kg nezralých rajčat, pak je buď rozemelu, nebo nadrobno rozkrájím - zároveň s jednou velkou cibulí a 6 stroužky česneku. Pomleté posypu jednou velkou lžící soli, malou lžičkou curry koření a mletého zázvoru a půl malé lžičky pálivé papriky. Uvařím za občasného míchání na kaši (doměkka). Do zhoustlé masy přidám 1 kávový hrnek cukru, 1 dl octa a 3 lžíce v octě opraných a okapaných rozinek a vařím vše asi 10-15 minut. Mezitím si omyji a nahřeji skleničky a horké čatní do nich naliji. Uzavřu víčkem nebo převážu celofánem - vydrží i 3 roky a nekazí se! Krok 2: Jablkové čatní s datlemi a rozinkami:
Oloupaná jablka bez jádřinců umeleme spolu s odpeckovanými datlemi, cibulemi a rozinkami. Hřebíčky roztlučeme nebo umeleme a s ostatními přísadami a s 1 dl vody krátce podusíme, pak přidáme umletou směs a za častého míchání dusíme, až čatní zhoustne. Dochutíme je kořením, necháme přejít varem a vařící nalijeme do skleniček, ovinutých vlhkou utěrkou, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Krok 3: Paprikové čatní:
Omyté papriky zbavené jádřinců nakrájíme na malé kostky, stejně tak i cibuli. Do hrnce dáme vařit ocet s cukrem, solí a kořením, pak přidáme nakrájenou zeleninu a za stálého míchání vaříme 1/2 hodiny. Horké plníme do vyhřátých sklenic. Čím starší a více uleželé, tím lepší. Milovníci ostrých chutí použijí část paprik pálivých. Krok 4: Rajčatové čatní s chilli:
Rajčata nařízneme, spaříme, zchladíme vodou, oloupeme a rozpůlíme, odstraníme zrníčka a dužinu rozkrájíme. Cibuli a česnek jemně nakrájíme, zesklovatíme na oleji, přidáme kousky rajčat, ocet a na mírném ohni dusíme 30 min. Feferonky rozpůlíme, zbavíme semen, nakrájíme na drobné kostičky, přidáme s cukrem a kořením k rajčatům a necháme houstnout 90 min. Čatní plníme do dvou 1/2 l sklenic vypláchnutých horkou vodou a při 80-90°C sterilizujeme 30 min. Krok 5: Švestkové čatní s jablky:
Jablka nastrouháme nahrubo, švestky na malé kousky. Přidáme rozinky, 1/2 šálku vody (1 dl) a cukr a povaříme dohusta. Pak přidáme koření a ještě krátce povaříme. Horké plníme do nahřátých sklenic.
Potřebujete zelená rajská jablíčka, která vám zbudou na zahrádce na podzim. Zkusila jsem recept z Indie - je to vynikající příloha nejen k masu, ale i k párkům či na obložené chlebíčky na přizdobení.
Oloupám 1 kg nezralých rajčat, pak je buď rozemelu, nebo nadrobno rozkrájím - zároveň s jednou velkou cibulí a 6 stroužky česneku. Pomleté posypu jednou velkou lžící soli, malou lžičkou curry koření a mletého zázvoru a půl malé lžičky pálivé papriky. Uvařím za občasného míchání na kaši (doměkka). Do zhoustlé masy přidám 1 kávový hrnek cukru, 1 dl octa a 3 lžíce v octě opraných a okapaných rozinek a vařím vše asi 10-15 minut. Mezitím si omyji a nahřeji skleničky a horké čatní do nich naliji. Uzavřu víčkem nebo převážu celofánem - vydrží i 3 roky a nekazí se! Krok 2: Jablkové čatní s datlemi a rozinkami:
Oloupaná jablka bez jádřinců umeleme spolu s odpeckovanými datlemi, cibulemi a rozinkami. Hřebíčky roztlučeme nebo umeleme a s ostatními přísadami a s 1 dl vody krátce podusíme, pak přidáme umletou směs a za častého míchání dusíme, až čatní zhoustne. Dochutíme je kořením, necháme přejít varem a vařící nalijeme do skleniček, ovinutých vlhkou utěrkou, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Krok 3: Paprikové čatní:
Omyté papriky zbavené jádřinců nakrájíme na malé kostky, stejně tak i cibuli. Do hrnce dáme vařit ocet s cukrem, solí a kořením, pak přidáme nakrájenou zeleninu a za stálého míchání vaříme 1/2 hodiny. Horké plníme do vyhřátých sklenic. Čím starší a více uleželé, tím lepší. Milovníci ostrých chutí použijí část paprik pálivých. Krok 4: Rajčatové čatní s chilli:
Rajčata nařízneme, spaříme, zchladíme vodou, oloupeme a rozpůlíme, odstraníme zrníčka a dužinu rozkrájíme. Cibuli a česnek jemně nakrájíme, zesklovatíme na oleji, přidáme kousky rajčat, ocet a na mírném ohni dusíme 30 min. Feferonky rozpůlíme, zbavíme semen, nakrájíme na drobné kostičky, přidáme s cukrem a kořením k rajčatům a necháme houstnout 90 min. Čatní plníme do dvou 1/2 l sklenic vypláchnutých horkou vodou a při 80-90°C sterilizujeme 30 min. Krok 5: Švestkové čatní s jablky:
Jablka nastrouháme nahrubo, švestky na malé kousky. Přidáme rozinky, 1/2 šálku vody (1 dl) a cukr a povaříme dohusta. Pak přidáme koření a ještě krátce povaříme. Horké plníme do nahřátých sklenic.
Zveřejněno 6. 8. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čatní 5x
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xgjJ
Moje poznámka
Čatní 5x
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xgjJ
Nejnovější recepty
Kuřecí mleté kuličky s jablkem z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 9 hodinami
Plněné zapečené brambory
Přidáno před 10 hodinami
Dort z listového těsta
Přidáno před 12 hodinami
Krémová polévka z pečené zeleniny
Přidáno před 12 hodinami
Dýňové karbanátky
Přidáno před 17 hodinami
Bramborové těsto na knedlíky univerzální
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Margot koláč s jablky
jestedka před 23 minutami
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
KrisZaezemi před 30 minutami
Řepánky
Jitkazmecka před 34 minutami
Zapečené těstoviny s houbami
KrisZaezemi před 36 minutami
Jablkový křen
cookamater před 48 minutami
Kuřecí stehna na citrusech
Jan Nemec před 11 hodinami
Kuře na celeru
JanaPav před 12 hodinami
Celerovo-jablečná polévka
JanaPav před 12 hodinami
Jednoduchá jablečná buchta
MarcelaH. před 13 hodinami
Budapešťská pomazánka
Rennnie. před 14 hodinami
Tématické fráze:
catni,
catni z nezralych rajčat,
čatny,
chutney z nezralých rajčat,
recepty zeleninove čatní ze zahradky,
čatní z rajských,
paprikové čatní,
chutney,
čatný z rajských,
chatni cibulove,
catni skorice rajce paprikách,
co je čatní,
čatní s jablky a s paprikou,
čatní z pálivývh paprik,
recept cibulové čatní,
chutney z pálivých papriček,
rajské čatní,
catni z palivych paprik,
cibulové bílé čatní,
cuketové čatní recept s horcicnym seminkem
Suroviny:
jablko,
cibule,
česnek,
sůl,
zázvor,
paprika sušená pálivá,
cukr,
ocet,
rozinky,
jablko,
datle,
rozinky,
cibule,
cukr,
sůl,
koření hřebíček,
koření nové koření mleté,
ocet,
paprika čerstvá červená,
cibule,
cukr,
ocet,
paprika sušená sladká,
sůl,
rajče,
česnek,
olej olivový,
ocet vinný bílý,
feferonka,
cukr hnědý,
paprika sušená sladká,
semínka hořčičná,
švestky,
jablko,
rozinky,
cukr,
voda,
sůl,
chilli,
zázvor mletý,
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.