Zvěřinové klopsy

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

asi 6 porcí Jiné maso 4 názory

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

1 kg zvěřiny
3 stroužky česneku
sůl
lžička zázvoru
2 lžíce oleje
100 -120 g slaniny
1 velká cibule, 1 mrkev, 1/4 celeru, 1 petržel
1/4 l bílého vína
100 g másla
1 bobkový list
tymián
6-8 zrnek pepře a nového koření
2 rohlíky
100 g tvrdého sýra
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Možno použít zvěřinu srnčí, daňčí, jelení i z černé. Zvěřinu (žebra, krk, plecko odřezky z kýty) dobře vymyjeme a natřeme kašičkou z několika stroužků česneku rozetřeného se solí, lžičky zázvoru a 2 lžic oleje. Proložíme plátky slaniny, kořenové zeleniny a cibule a těsně složíme do mísy. Zalijeme bílým vínem, aby vše bylo potopeno a necháme 2 dny v chladu.

  2. Pak upečeme na másle spolu s bobkovým listem, snítkou tymiánu, zrnky pepře, nového koření a solí doměkka. Podléváme vínem z nálevu a podle potřeby vodou, zvěřinovým nebo hovězím vývarem.

  3. Upečené obereme z kostí a vše i se zeleninou z pečeně jemně umeleme spolu se 2 rohlíky. Přidáme šťávu z pečeně, aby směs byla tvárlivá. Dáme vychladit. Pak ze směsi tvoříme kuličky, které obalujeme v nastrouhaném sýru. Podáváme s plátky chleba Knäckebrot, s tmavým chlebem nebo s jemným pečivem a zeleninovými saláty. Jindy můžeme směs namazat na topinky a sypat strouhaným sýrem. (Znamenitě k tomu chutná dobré červené víno!)

Poznámka

Recept je výhodný v tom, že umožňuje využít i trochu podřadnější maso s kostmi, na které moc receptů není a také v tom, že pokrm lze připravit i den předem a pak být - třeba před hosty za hvězdu (můžete se hostům věnovat, nejste uhonění z kuchyně atd.)!

A navíc je to dobrota!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Zvěřinové klopsy

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Eja57: Díky za komentář. ;-):-8 V tomto receptě název klopsy má naznačit konečný tvar produktu. :-8:-D Recept jsem dostala od manželky jednoho hajného a se sýrem je to dobré, měl by to být někaký lepší tvrdý sýr ( rozhodně né eidam třicítka!;-):-D:-D:-D). Ale nápad s mandlemi nebo ořechy se mi moc líbí, to by určitě fungovalo a bylo moc dobré! :yes:;-):-D Moc zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: Díky za dotaz! Zázvor do klopsů mletý sušený, s čersvým jsem nikdy nezkoušela. :-8 Moc zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    "Klopsy" - není pochyb, že jde o kouličky/šištičky z mletého masa ( i rybího). Polská kuchyně speciálně, ekvivalent jsou asi třeba italské frikadelky apod. Teď jsem šmejdila, protože pořád pro mne klopsy jsou podávané teplé v nějaké omáčce - rajčatové, kaparové, smetanové a našla jsem tucet dalších...
    A když už mne z klopsů přecházely oči, tak jsem se utvrdila v tom, že tohle jsou kuličky z pečeného mletého masa ze zvěřiny podávané jako pohoštění...ale klopsy je zavádějící název...
    ( a pomíjím obalení zvěřiny v sýru - představím si pažitku, petrželku, třeba i mleté vlašské ořechy nebo mandle...ale podle mne si zvěřina se sýrem vůbec nerozumí...)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Zázvor čerstvý nebo sušený?

    Odpovědět

Tématické fráze: zvěřinové recepty top recepty zvěřina zvěřina recepty zvěřina zvěřinová žebra recept pečená žebra ze zvěřiny recept na zvěřinu žebra ze zvěřiny recepty z zvěřiny pečení zvěřiny recepty že zvěřiny recepty na zvěřinu recepty zvěřina recept na pečení zvěřiny nálev na zvěřinu recept zvěřina recepty na peceni zvěřinová pečeně recept recepty že ze zvěřiny zvěřinové recepty na vine co s odřezky ze zvěřiny

Zapomněl/a jsem heslo