Zvěřinové klopsy

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

asi 6 porcí Jiné maso 4 názory

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

1 kg zvěřiny
3 stroužky česneku
sůl
lžička zázvoru
2 lžíce oleje
100 -120 g slaniny
1 velká cibule, 1 mrkev, 1/4 celeru, 1 petržel
1/4 l bílého vína
100 g másla
1 bobkový list
tymián
6-8 zrnek pepře a nového koření
2 rohlíky
100 g tvrdého sýra
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Možno použít zvěřinu srnčí, daňčí, jelení i z černé. Zvěřinu (žebra, krk, plecko odřezky z kýty) dobře vymyjeme a natřeme kašičkou z několika stroužků česneku rozetřeného se solí, lžičky zázvoru a 2 lžic oleje. Proložíme plátky slaniny, kořenové zeleniny a cibule a těsně složíme do mísy. Zalijeme bílým vínem, aby vše bylo potopeno a necháme 2 dny v chladu.

  2. Pak upečeme na másle spolu s bobkovým listem, snítkou tymiánu, zrnky pepře, nového koření a solí doměkka. Podléváme vínem z nálevu a podle potřeby vodou, zvěřinovým nebo hovězím vývarem.

  3. Upečené obereme z kostí a vše i se zeleninou z pečeně jemně umeleme spolu se 2 rohlíky. Přidáme šťávu z pečeně, aby směs byla tvárlivá. Dáme vychladit. Pak ze směsi tvoříme kuličky, které obalujeme v nastrouhaném sýru. Podáváme s plátky chleba Knäckebrot, s tmavým chlebem nebo s jemným pečivem a zeleninovými saláty. Jindy můžeme směs namazat na topinky a sypat strouhaným sýrem. (Znamenitě k tomu chutná dobré červené víno!)

Poznámka

Recept je výhodný v tom, že umožňuje využít i trochu podřadnější maso s kostmi, na které moc receptů není a také v tom, že pokrm lze připravit i den předem a pak být - třeba před hosty za hvězdu (můžete se hostům věnovat, nejste uhonění z kuchyně atd.)!

A navíc je to dobrota!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Zvěřinové klopsy

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: Díky za komentář. ;-):-8 V tomto receptě název klopsy má naznačit konečný tvar produktu. :-8:-D Recept jsem dostala od manželky jednoho hajného a se sýrem je to dobré, měl by to být někaký lepší tvrdý sýr ( rozhodně né eidam třicítka!;-):-D:-D:-D). Ale nápad s mandlemi nebo ořechy se mi moc líbí, to by určitě fungovalo a bylo moc dobré! :yes:;-):-D Moc zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Díky za dotaz! Zázvor do klopsů mletý sušený, s čersvým jsem nikdy nezkoušela. :-8 Moc zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    "Klopsy" - není pochyb, že jde o kouličky/šištičky z mletého masa ( i rybího). Polská kuchyně speciálně, ekvivalent jsou asi třeba italské frikadelky apod. Teď jsem šmejdila, protože pořád pro mne klopsy jsou podávané teplé v nějaké omáčce - rajčatové, kaparové, smetanové a našla jsem tucet dalších...
    A když už mne z klopsů přecházely oči, tak jsem se utvrdila v tom, že tohle jsou kuličky z pečeného mletého masa ze zvěřiny podávané jako pohoštění...ale klopsy je zavádějící název...
    ( a pomíjím obalení zvěřiny v sýru - představím si pažitku, petrželku, třeba i mleté vlašské ořechy nebo mandle...ale podle mne si zvěřina se sýrem vůbec nerozumí...)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Zázvor čerstvý nebo sušený?

    Odpovědět

Tématické fráze: zvěřinová žebra recept top recepty zvěřina klopsa na másle recept na zebra zvěřiny jak využít ze srnčího odřezky

Zapomněl/a jsem heslo