Láčenky a kvašáky
Několik tradičních lahůdek si našlo cestu do srdcí mnoha generací. Mezi tyto pochoutky neodmyslitelně patří láčenky a kvašáky. Tyto speciality přinášejí do každého sousta kousek tradice a autentické chuti.
Suroviny pro 1 dávka
Na 1 velkou sklenici 3,75 litru
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 087 kJ / 738 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 11,28 g |
| Tuky | 4,01 g |
| Vláknina | 42,25 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 7,21 g |
| Sůl | 16,10 g |
| Sacharidy | 153,80 g |
Postup přípravy
Cibuli pokrájíme na půlměsíčky, křen a mrkev na kolečka.
Do dobře vymyté sklenice naskládáme na těsno pečlivě omyté a opláchnuté okurky, předtím ale každou propíchneme vidličkou. Prokládáme je vypsanými ingrediencemi (mimo soli, octa a cukru) - koprem opravdu nešetříme, čím více, tím lépe. Krok 3: Do hrnce dáme 1,5 l vody a přivedeme k varu. Do ještě horké vody přidáme 200 ml octa, 50 g soli a 250-300 g cukru.
Pozn.: pokud používáme jablečný ocet, pak budeme potřebovat cca 800 ml octa a 800 ml vody. Krok 4: Teplým lákem zalijeme okurky, aby byly zcela ponořené (osvědčilo se dát na konec "chomáč" kopru, aby okurky stlačil pod hladinu).
Sklenici zavíčkujeme a necháme ji takto cca 5 dní při pokojové teplotě. Poté ji přemístíme na chladné a tmavé místo.
Po týdnu se mohou konzumovat, ve sklenici vydrží v pohodě několik týdnů až měsíců. Krok 5: Kvašáky:
Cibuli pokrájíme na půlměsíčky, křen a mrkev na kolečka.
Do dobře vymyté sklenice naskládáme na těsno pečlivě omyté a opláchnuté okurky, předtím ale každou propíchneme vidličkou a prokládáme je vypsanými ingrediencemi (mimo soli) - koprem opravdu nešetříme - čím více, tím lépe. Krok 6: Do hrnce dáme 2,2 l vody a přivedeme k varu. Do ještě horké vody přidáme 80 g soli. Krok 7: Teplým lákem zalijeme okurky, aby byly zcela ponořené (osvědčilo se dát na konec "chomáč" kopru, aby okurky stlačil pod hladinu).
Sklenici zavíčkujeme a necháme ji takto cca 5 dní při pokojové teplotě. Poté ji přemístíme na chladné a tmavé místo.
Po týdnu se mohou konzumovat, ve sklenici vydrží v pohodě několik týdnů až měsíců.
Zveřejněno 6. 12. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Láčenky a kvašáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gzXZ
Moje poznámka
Láčenky a kvašáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gzXZ
Nejnovější recepty
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno před 20 hodinami
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno před 21 hodinami
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vrstvený salát
Haname před 1 hodinou
Sýrové tyčinky
Jitinka před 2 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 4 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 5 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 5 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 5 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 6 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 6 hodinami
Mila kuličky
Marule před 6 hodinami
Filé z tresky na citronovém pepři a kmínu
Olympus před 7 hodinami
Tématické fráze:
láčenky,
okurky láčenky,
recept na okurky láčenky,
recept okurky lacenky
Suroviny:
okurky sterilované,
ocet,
sůl,
pepř,
cukr,
kopr,
cibule,
listy vinné révy,
křen,
mrkev,
semínka hořčičná
Komentáře (3)