Vánoční kynutá tvarohová štola
Vánoční štola z kynutého těsta, pečená ve formě na chlebíček, je plná kandovaného ovoce, rozinek a ořechů. Dopřejte si tu pravou vánoční atmosféru s nadýchaným a vláčným moučníkem. Po upečení potřete několikrát směsí másla a rumu.
Suroviny pro 1 kus
Forma na chlebíček 30x12x8 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 540 kJ / 1 085 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 25,61 g |
| Tuky | 49,28 g |
| Vláknina | 6,20 g |
| Cholesterol | 297 mg |
| Sodík | 2,07 g |
| Sůl | 5,13 g |
| Sacharidy | 131,72 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kvásek uděláme z 50 ml teplého mléka, lžíce krystalového cukru, celého množství droždí a lžíce mouky. Dáme na teplé místo a počkáme, až kvásek vzejde.
Krok 2: Do mísy šlehače dáme cukr moučka, vejce a šleháme do bílé pěny. Přidáme rozpuštěné máslo a šleháme dál.
Krok 3: Postupně zašleháváme po lžičkách tvaroh a nakonec sůl. Dobře prošleháme. Pak vyměníme metlu za hnětací hák a přidáme prosátou polohrubou mouku a část vzešlého kvásku. Hněteme na nejnižší rychlost. Těsto se nesmí lepit na hák, takže postupně přidáme zbylý kvásek tak, aby vzniklo středně tuhé těsto.
Krok 4: Nakonec přidáme kandované ovoce, kandované kůry, nastrouhanou pomerančovou kůru, ořechy a rozinky a vmícháme do těsta. Posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
Krok 5: Vymažeme formu na chlebíček máslem, vysypeme strouhankou. Nakynuté těsto dáme na vál, trošku upravíme do tvaru válečku a vložíme do formy. Necháme ještě nakynout asi 15 minut.
Krok 6: Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut, a potom snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme dalších asi 40 minut. Pokud se štola bude z vrchu připékat, zakryjeme ji alobalem.
Krok 7: Po vytažení potřeme aspoň 3x rozpuštěným máslem s rumem a posypeme moučkovým cukrem s vanilkovým cukrem.
Zveřejněno 16. 12. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční kynutá tvarohová štola
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rOqW
Moje poznámka
Vánoční kynutá tvarohová štola
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rOqW
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 13 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 1 hodinou
Sváteční kakao
Kajkajak před 2 hodinami
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 2 hodinami
Bramborová pomazánka
Kamuna před 3 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 4 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 7 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 8 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 8 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 9 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 9 hodinami
Tématické fráze:
recept kynuté těsto štola,
vánoční tvarohová štola
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí,
mléko,
cukr krystal,
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
tvaroh,
sůl,
ořechy,
rozinky,
pomeranče,
kůra pomerančová,
strouhanka,
rum,
máslo,
cukr moučkový,
cukr vanilkový
Komentáře (34)
A to, co si menovala, ty nepouzivas?
Jj, ochutnávám
OT
Je to profesionální deformace
Z titulu funkce jsem jezdíval na soustředění CO (civilní obrana)
Cvičně se dělalo stanovení OL (otravných látek)
Aby frekventanti nepochcípali jako myše, OL byly preventivně nahrazeny umělými hnojivy
S kolegou jsme provedli chemický rozbor, ochutnali vzorky, a zatímco jiní se pak denně mořili s rozbory, tak my jsme vždy jen vzorky okoštovali a po zbytek týdne jsme hráli šachy a luštili křížovky...
No, já su fatalista, že
..
Toto isté sa mi stalo, keď som piekla jeden recept tuším závin od Jaromíry 18, mne sa zdal málo sladký a oni ho zjedli za odpoludnie, že bol málo sladký!
Ale kde jsi vzala tento recept? Znáš někoho, kdo podle něj pekl? Mi přijde divný ....másla fakt dost málo, ten tvrdý tvaroh....máš suprově napsaný postup, to jo, ale ten recept je fakt podivný....( a to pomíjím, že já vždycky na šlehání vajec s cukrem do těsta používám cukr krupici, ale to tady asi není ten problém...) Možná Cathleen by něco vymyslela, pekařka geniální....