Trnová koruna-velikonoční věnec
Jedním z velikonočních symbolů je i trnová koruna. Můžeme ji připravit z kynutého těsta, které rozdělíme na díly, spleteme z nich cop a provaz a ozdobíme mandlovými hranolky, které představují trny.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 764 kJ / 3 051 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 69,65 g |
| Tuky | 84,11 g |
| Vláknina | 17,40 g |
| Cholesterol | 731 mg |
| Sodík | 529 mg |
| Sůl | 1,29 g |
| Sacharidy | 495,06 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pokud dáváme těsto do pekárny, stačí mít máslo změklé, nemusí být rozehřáté. Do nádoby dáme vlažnou smetanu, droždí, cukr, žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, změklé máslo, mouku a nakonec sůl. Necháme vypracovat a vykynout těsto.
Krok 2: Lze připravit i klasicky bez domácí pekárny. Do mouky uděláme důlek, do něj nadrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme vlažnou smetanou. Necháme vzejít kvásek, pak dodáme žloutky, vlahý rozehřátý tuk, kůru z citronu a sůl a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme vykynout.
Krok 3: Těsto rozdělíme na 5 dílů. Z každého vyválíme dlouhý pramen. Ze 3 pramenů upleteme klasický cop, stočíme do kruhu a položíme na plech vyložený papírem na pečení. Ze zbylých dvou pramenů smotáme "provaz", též stočíme do kruhu a položíme navrch na cop. Necháme opět vykynout.
Krok 4: Poté potřeme rozšlehaným bílkem s trochou vody a ozdobíme mandlovými hranolky jako trny.
Krok 5: Upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme asi 20 minut.
Krok 6: Hotová koruna se uprostřed zdobí obarvenými vajíčky.
Zveřejněno 1. 2. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Trnová koruna-velikonoční věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YgDM
Moje poznámka
Trnová koruna-velikonoční věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YgDM
Nejnovější recepty
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 3 minutami
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno 26. 12. 2025 08:01:02
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Langoše z Maďarska
nomia před 2 minutami
Buchta Rafaelo
Thebes před 10 minutami
Domácí vánočka
JanaPav před 52 minutami
Slané palačinkové jednohubky
[email protected] před 1 hodinou
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 12 hodinami
Sváteční kakao
Kajkajak před 12 hodinami
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 13 hodinami
Bramborová pomazánka
Kamuna před 13 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 15 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 17 hodinami
Tématické fráze:
recept na trnovou korunu
Suroviny:
mouka polohrubá,
smetana,
máslo,
cukr,
žloutek,
droždí čerstvé,
kůra citronová,
sůl,
bílek,
hranolky
Komentáře (1)