Trnová koruna-velikonoční věnec
Jedním z velikonočních symbolů je i trnová koruna. Můžeme ji připravit z kynutého těsta, které rozdělíme na díly, spleteme z nich cop a provaz a ozdobíme mandlovými hranolky, které představují trny.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 764 kJ / 3 051 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 69,65 g |
| Tuky | 84,11 g |
| Vláknina | 17,40 g |
| Cholesterol | 731 mg |
| Sodík | 529 mg |
| Sůl | 1,29 g |
| Sacharidy | 495,06 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pokud dáváme těsto do pekárny, stačí mít máslo změklé, nemusí být rozehřáté. Do nádoby dáme vlažnou smetanu, droždí, cukr, žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, změklé máslo, mouku a nakonec sůl. Necháme vypracovat a vykynout těsto.
Krok 2: Lze připravit i klasicky bez domácí pekárny. Do mouky uděláme důlek, do něj nadrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme vlažnou smetanou. Necháme vzejít kvásek, pak dodáme žloutky, vlahý rozehřátý tuk, kůru z citronu a sůl a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme vykynout.
Krok 3: Těsto rozdělíme na 5 dílů. Z každého vyválíme dlouhý pramen. Ze 3 pramenů upleteme klasický cop, stočíme do kruhu a položíme na plech vyložený papírem na pečení. Ze zbylých dvou pramenů smotáme "provaz", též stočíme do kruhu a položíme navrch na cop. Necháme opět vykynout.
Krok 4: Poté potřeme rozšlehaným bílkem s trochou vody a ozdobíme mandlovými hranolky jako trny.
Krok 5: Upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme asi 20 minut.
Krok 6: Hotová koruna se uprostřed zdobí obarvenými vajíčky.
Zveřejněno 1. 2. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Trnová koruna-velikonoční věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YgDM
Moje poznámka
Trnová koruna-velikonoční věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YgDM
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 15 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 16 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 16 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 18 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 20 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kávový krém do dortu (retro)
Cikitaka před 6 minutami
Bezlepkové banánové muffiny
xfikejzova02 před 1 hodinou
Domácí chléb II.
Penkapa před 1 hodinou
Bramboračka
danal před 3 hodinami
Dalmatské čufty
Ceesay před 11 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 14 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 14 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 16 hodinami
Tématické fráze:
recept na trnovou korunu
Suroviny:
mouka polohrubá,
smetana,
máslo,
cukr,
žloutek,
droždí čerstvé,
kůra citronová,
sůl,
bílek,
hranolky
Komentáře (1)