Suroviny
Porce: 1 koleno pro 2-3 strávníky
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 008 kJ / 241 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 9,19 g |
| Tuky | 1,56 g |
| Vláknina | 28,82 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 385 mg |
| Sůl | 0,84 g |
| Sacharidy | 37,02 g |
Postup přípravy
Krok 1: "Dědo co budeš dělat?" ptal se Vojtíšek. Přijde strejda Pavel s tetou Vladěnkou a strejda Jára s tetou Věrkou a taky Michal s Mirkou, tak budeme dávat do udírny kolena. "To budou ty dobrý?" řekl vnouček a oči mu zasvítily v předtuše večerní dobroty Do hrnce přiměřené velikosti dáme uzená kolena a zalijeme studenou vodou. Přidáme zeleninu určitě očištěnou, ráno bude česnečka. Nezapomeneme na koření. Dáme na plotnu a vaříme mírným varem cca 1 hodinu a pokud jsou větší, tak i o 30 minut déle. Neukrajovat, to se pozná, kdo nevydržel a tajně ujídal. Kolena vyndáme z vody necháme okapat, Vzniklou polévku,uzený vývar i se zeleninou necháme vychladnout a uschováme do lednice .
Krok 2: Okapaná kolena bráníme vlastním tělem, pověsíme do vyhřáté udírny na 85 stupňů, necháme prohřát a natáhnout vůni kouře zase hodinku. Případné nedočkavce odháníme od udírny. Připravíme strouhaný křen, hořčici, i kremžskou nebo dijon, něco zeleniny, papriky, okurky, rajčata, určitě nakrájené nebudou to do sebe cpát jako barbaři a krajíce chleba. Prohřátá a douzená kolena vyndáme, položíme na mísu a vrháme se na tu dobrotu, aby nám je ostatní nesnědli. A zapíjíme. Děvčata vínkem, pánové pivečkem a dětičky limču nebo kofču, pánové nezapomínají na své polovičky a nalijí po panáčku. Pak pokračují všichni v konzumaci pevného i tekutého dokud mohou, nebo nedojde a ráno? ? Ráno se všichni těší na tu slíbenou česnečku naší maminky, která je z toho velice nadšená. Říkal Vojtík.
Krok 3: Nezapomínáme na soudek dobrého piva v našem případě Svijany 11.
Zveřejněno 28. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dědova uzená kolena
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lr2g
Moje poznámka
Dědova uzená kolena
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lr2g
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 23 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Slané palačinkové jednohubky
[email protected] před 11 minutami
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 11 hodinami
Sváteční kakao
Kajkajak před 11 hodinami
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 12 hodinami
Bramborová pomazánka
Kamuna před 12 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 14 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 16 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 18 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 18 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 18 hodinami
Suroviny:
koleno vepřové uzené,
mrkev,
petržel,
celer,
cibule,
česnek,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
Komentáře (5)