Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obyčejný guláš - z babiččiných receptů

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

25. 5. 2020 16:40

Suroviny pro 4

4

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie6 524 kJ / 1 559 kcal
Bílkoviny212,50 g
Tuky60,54 g
Vláknina12,55 g
Cholesterol 507 mg
Sodík 4,01 g
Sůl10,00 g
Sacharidy36,75 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Babička byla z řeznické rodiny a uměla dobře vařit. O guláši říkala - dej stejnou hromádku cibule jako masa, udělej ji na sádle s olejem hezky hnědou, nedělej malé množství, raději víc než míň, papriku vždy do tuku a dej mu čas - hezky pomalu a hlavně žádnou mouku a na papiňák zapomeň.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Marie Svarcova Marie Svarcova

19. 1. 2021 22:44

Veronika.Hrozna: :-) Děkuji za komentář, přeji hezký zbytek večera a krásné dny příští :-K

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

19. 1. 2021 22:40

Marie Svarcova: A vůbec nejhorší je to, když sklame osvědčený autor receptů a něco se od něj prostě nezdaří a nechutná.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

19. 1. 2021 22:37

casino: Já dávám do srnčího guláše vývar ze srnčích odřezků a kostí, to se nesmí? A taky si myslím, že guláš z divočiny je na druhý den lepší. ;-( No!;-(

Marie Svarcova Marie Svarcova

19. 1. 2021 20:53

casino: :-D děkuji za obsáhlý komentář, :-) tedy musím se přiznat, že dnes jsem čekala Váš komentář u jiného receptu - tady už jste jeden dal. Nevadí, vždy se ráda pobavím Byla by nuda, kdyby vařili všichni stejně a mělo všechno stejnou chuť a jak se říká 100 lidí =100 chutí a podle mne je to dobře. Mně třeba nechutnala ta Vaše polévka ze špeku ale pokud chutnala celé Vaší rodině pak je to v pořádku, Tak je to se vším a nepřísluší mi to kritizovat, je tu hodně dobrých receptů ale také dost těch, které bych ani ochutnat nechtěla a také najdou své příznovce. :-K Přeji krásný večer a hodně zdraví celé rodině

casino casino

19. 1. 2021 20:27

"Obyčejný guláš - z babiččiných receptů"
Naváži na svůj předešlý komentář:
Pokud babička opravdu dávala do HOVĚZÍHO guláše hovězí vývar, pak:
a) vyvařovala u nějakého nelakotného Trautenberka :-)
b) ááá nééébo by se rcp měl jmenovat "NEobyčejný guláš - z babiččiných receptů" :-K
***
zdánlivě OT
V rcp NENÍ :yes::yes::yes: obvykle citovaná mantra, že guláš je nejlepší po odležení...
Říkají to všichni...
...ale na druhý den nepoznám, zda je guláš lepšejší než byl včéééra:-D
No a abych vařil čerstvý guláš jen proto abych ho porovnal s tím včerejším, tak k tomu se, i při své pošetilosti, ne a ne odhodlat ;-):-):-K

Marie Svarcova Marie Svarcova

17. 1. 2021 14:33

kofola: :-) moc děkuji a přeji krásný den a hodně zdraví :-K

kofola kofola

17. 1. 2021 13:51

Prostě ňamka :yes::-K

magdalenka magdalenka

28. 5. 2020 16:19

casino: neviem, o ktorej kolegyni je reč, samozrejme, že ja dávam do sladkých jedál štipku soli, ale napr. aj do krupičnej kaše. U nás sa to vždy tak robilo...:-Q

Marie Svarcova Marie Svarcova

28. 5. 2020 15:12

casino: no jo zvyk je zvyk - vody tam dám jen lžíci, abych neměla ke dnu nic přichyceného, voda se odpaří na tuk. Nikomu přece nenutím to tak dělat - aneb každý jak je zvyklý. :-K Díky za komentář a hezký zbytek dne :-) PS také dávám do sladkých jídel špetku soli <3 také je to zvyk , co jsem se v mládí naučila už stará těžko předělám;-) ale možná zapomenu.

Dajda Dajda

28. 5. 2020 15:03

casino: Nevím, jestli jde o zvyk, který se nás drží jako železná košile, nebo o chytrou vychytávku. Už léta vařím kuře na paprice či spíše kuřecí perkelt podle TV paprika: Na osmaženou cibuli se přihodí nakrájená paprika a rajče, zasmahne se, přidá se sypká paprika a vše se podlije trochu vodou, která se nechá vyvařit. To se opakuje ještě dvakrát - pak se do směsi přidá rozporcované kuře a nechá se dusit. Výsledná šťáva se rozmixuje a zahustí hustou kysanou smetanou (bez mouky !) Omáčka je výborná, ale zda je to tou vychytávkou, která se velmi podobá té magdalenčině gulášové, nevím. ;-)

casino casino

28. 5. 2020 14:48

Marie Svarcova: magdalenka:
No, zvyk je železná košile, že :-K
Tak jako se u nás dává do sladkých těst špetka soli, tak pro kolegyni z poza Moravy je to nepřijatelné, neb u nich se to nikdy nedělalo... :-)
Píšete: "K osmažené cibuli přilijeme trošku vývaru (nebo vody)..."
A proč?
Konkrétně u guláše když k dozlatova usmažené cibuli přidám na kostky pokrájené maso, tak toto po chvilce pustí dostatek šťávy (tedy jako bych přilil vodu), po povolení přípečků a odpaření až na tuk přidávám (po přidání papriky) po troškách další tekutinu a dusím a dusím :-)
Ve finále je cibule tak jako tak "na máčku" (jak se u nás říká) ;-)

Marie Svarcova Marie Svarcova

27. 5. 2020 23:24

rihana: OK :-):-K

rihana

27. 5. 2020 22:16

Marie Svarcová: úplně se vším souhlasím, kachnu, husu, krůtu peču na 100 st třeba přes noc, ale vše ostatní fofrem v papiňáku. Už se bez něho neobejdu. I brambory v něm vařím a rýže z papiňáku podle mne nemá konkurenci. Návod jsem našla někde tady na topkách.

Marie Svarcova Marie Svarcova

27. 5. 2020 11:01

magdalenka: :yes ::-) hezký den :-K

magdalenka magdalenka

27. 5. 2020 10:08

Mám pomalý hrniec, už druhý a rada používam, hlavne na vývary. Ale guláš robím radšej v obyčajnom hrnci pekne pomaly na elektrickom sporáku. Už kvôli tej cibuli, ktorú dusím veľmi dlho a potom by som ju musela do PH prekladať.
Papiňáky som mala tiež dva (prvý bol "kukta" donesený z Maďarska). Kedysi, keď boli deti malé, som používala často. Ale som sa ich zriekla, boli asi z hliníka, vyhodila som, zaberali miesto v špajzi.

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: kližka hovězí, sádlo, olej, cibule, paprika sušená sladká, kmín drcený, sůl, pepř, vývar hovězí, česnek, majoránka, cibule

TopRecepty.cz

Obyčejný guláš - z babiččiných receptů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rA5k