Zeleninové lečo na zimu
Domácí lečo můžete využít jako základ pro mnoho skvělých pokrmů. Ať již ho přidáte k různě upravenému masu, nebo doplníte uzeninou, či do této zeleninové směsi jen klasicky zamícháte několik vajíček - vždy to bude syté a chutné jídlo.
Suroviny pro 2 dávky
2dávky
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 993 kJ / 5 018 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 67,00 g |
Tuky | 266,40 g |
Vláknina | 140,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 20,40 g |
Sůl | 50,00 g |
Sacharidy | 535,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rajčata shora lehce nařízneme do kříže, vhodíme na pár sekund do vařící vody, vyjmeme a odstraníme slupku. Komu slupka nevadí, tak tento krok vynechá.
Krok 2: Zeleninu nakrájíme. Papriku a cibuli na proužky, rajčata na kousky. Pokud je ponechána slupka, tak na měsíčky.
Krok 3: Olej lehce rozehřejeme, jako první přidáme cibuli a chvíli ji restujeme, ale jen do mírně sklovita. Pak přidáme vše ostatní (ocet podle chuti, můžeme dát na začátku méně a pak třeba přidat). Za občasného promíchání přivedeme k varu a směs chvíli dusíme. Bude se jednat o zhruba 10-15 minut.
Krok 4: Ještě horkou zeleninou naplníme sklenice, otřeme okraje, zavíčkujeme, vložíme do zavařovacího hrnce s teplejší vodou a sterilujeme cca 20-25 minut při 85 °C. To platí pro sklenice o objemu 3 dl, větší necháme o 10 minut déle.
Zveřejněno 23. 8. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zeleninové lečo na zimu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JO9y
Moje poznámka
Zeleninové lečo na zimu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JO9y
Nejnovější recepty
Smaženice
Přidáno před 8 hodinami
Květákový řízek
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí maso v zelenině s bulgurem
Přidáno před 19 hodinami
Těstoviny s rajčaty a olivami
Přidáno 18. 9. 2025 20:59:37
Pohanka s jablky
Přidáno 18. 9. 2025 17:00:02
Polévka z hlívy ústřičné s mrkvovými nudličkami
Přidáno 18. 9. 2025 15:12:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)
xlindadivis před 4 hodinami
Jednoduchý piškotový korpus
HanaOrlova před 8 hodinami
Fazolková polévka na kyselo
Kajkajak před 9 hodinami
Palačinky
supportorlik před 9 hodinami
Banánová bábovka
nericek71 před 10 hodinami
Kuře se slaninou a paprikami
jindrastec před 11 hodinami
Rychlý hrnečkový koláč s ovocem z mrazáku
Michal.Kuchnik před 12 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
Palenka před 12 hodinami
Povidlové koláče z kynutého jogurtového těsta
sterzova1963@seznam.cz před 15 hodinami
Gulášová polévka
Jaroslav.gois@gmail.com před 15 hodinami
Suroviny:
rajče,
paprika,
cibule,
sůl,
cukr krupice,
olej,
ocet
Komentáře (16)
Děkuji za recept a přeji krásné dny…
Alzbetina Prk.: Taky mívám každý rok na zahrádce větší část hybridních rajčat odrůdy Tornádo a pak ještě vždy zkusím jednu nebo dvě jiné odrůdy, ale to už jen jednu až dvě rostliny od každé.
V každém případě za recept děkuji, lečo máme rádi.
Tato várka mi vyšla na 8 litrových sklenic. Rozhodně doporučuji zkusit