Jemná vánočka podle mojí maminky
Kdo by nemiloval tu sladkou vůni, která se line z kuchyně po dopečení vánočky. Zejména, když se jedná o tu na Štědrý den. S rozinkami, mandlemi, pletená z devíti pramenů. K tomu sladké kakao, pohádku a ráno je jako malované.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 596 kJ / 3 728 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 94,74 g |
Tuky | 145,31 g |
Vláknina | 17,40 g |
Cholesterol | 1,43 g |
Sodík | 263 mg |
Sůl | 0,60 g |
Sacharidy | 501,49 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky namočíme předem do rumu.
Krok 2: Lžíci cukru rozetřeme s droždím a když se rozteče, přidáme 1-2 lžíce mouky a 2-3 lžíce mléka. Řídký kvásek necháme asi 5 minut vzejít.
Krok 3: Poté přidáme cukr, prosátou mouku, změklé máslo a vše zaděláme vlažným mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky a sůl.
Krok 4: Vařečkou těsto spojíme a přendáme na vál, kde ho propracujeme. Následně do něj vpracujeme rozinky a nasekané mandle.
Krok 5: S těstem pracujeme, až se už nechytá válu. Přendáme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme jej na teplém místě vykynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Krok 6: Po vykynutí rozdělíme těsto na 9 stejných dílů a uválíme válečky. Nejdříve spleteme 4 válečky, hřbetem ruky doprostřed po celé délce vymáčkneme rýhu a položíme pletenec ze 3 pramenů, znovu hřbetem ruky uděláme rýhu a na ni vložíme stočené poslední 2 prameny.
Krok 7: Vánočku necháme ještě 20 minut kynout a pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky.
Krok 8: Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 °C, po 10-15 minutách stáhneme teplotu na 180 °C. Celková doba pečení je asi 50-60 minut podle typu trouby.
Zveřejněno 5. 11. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jemná vánočka podle mojí maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VOpqO
Moje poznámka
Jemná vánočka podle mojí maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VOpqO
Nejnovější recepty
Bylinkové pesto
Přidáno před 5 hodinami
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno před 11 hodinami
Vepřová směs se zeleninou a hranolkami
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
Přidáno před 12 hodinami
Bulgur s restovanou zeleninou, sýrem a klíčky
Přidáno před 14 hodinami
Rychlé kynuté knedlíky s rebarborou
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky
Sahula před 5 hodinami
Kuřecí stehna na hlávkovém zelí
Sahula před 5 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
radekfiala před 7 hodinami
Halušky s brynzou pro Dášenku
Alamatej před 7 hodinami
Vepřová játra koloniála Jíry
Sahula před 7 hodinami
Vepřová játra na slanině
Sahula před 7 hodinami
Sekaná
evik_svistik před 8 hodinami
Kopřivový špenát
Jan_Nepomuk před 9 hodinami
Zapečený chřest s kuřecím masem
danamamina před 11 hodinami
Tvarohové řezy
Saratice před 13 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
máslo,
žloutek,
droždí čerstvé,
sůl,
mléko,
kůra citronová,
vanilka,
rozinky,
rum,
mandle,
vejce
Komentáře (8)