Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mátový sirup (i pro diabetiky)

Domácí mátový sirup můžeme použít do minerálky, vody i do čaje. V létě s ledem nádherně osvěží, v zimních pliskanicích je skvělým pomocníkem při nachlazení, kašli, či bronchitidě. S vhodně použitým sladidlem ho mohou i diabetici.

Hodnocení receptu je 5,0 (17×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 15 min + doba louhování

35 min (20 min příprava + 15 min tepelná úprava, + doba louhování)

15. 8. 2009 14:46

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie12 790 kJ / 3 057 kcal
Bílkoviny0,28 g
Tuky0,00 g
Vláknina14,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy757,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Samozřejmě čím víc máty, tím lépe, toto je základní množství suroviny na litr vody, méně určitě ne.

Na fotce je teprve dnes (v den psaní receptu) čerstvě připravovaný sirup.

V tomto receptu je ideální využít stonky i květy, pokud sušíme nebo mrazíme jen listy.

Na fotce vidíte, že 70 g stonků je opravdu málo, protože dost váží.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Hella Hella (moderátorka)

31. 8. 2010 19:02

Spagetko, to o tom mátovém plevelu jsem psala já - fotečku přidávám, aby kuchařinky věděli, jak máta venku roste. Babky kořenářky radí, že nejlepší je používat bylinky těsně před rozkvětem, to obsahují nejvíce silic. Ale o tom, jak je to s mátovým květem, já nic nevím. Ale bodík přidávám.

Betyna

31. 8. 2010 18:03

:yes: děkuji, mátlo mě to "pak", nějakou mátu tam ještě mám a pěkně kvete,tak to musím vyzkoušet, škoda že dnes tak prší, to se mi nechce lézt do záhonu.:-K

spagetka spagetka

31. 8. 2010 09:15

Bety - je to už srozumitelnější? Bez sterilace vydrží v lednici v pohodě řádově několik týdnů, já ale dělám několik litrů pro své okolí, raději něco steriluju něco daruju bez sterilace. Jinak letos jsem si poprvé ověřila, že konzervační prostředek až tak nutný není, vloni jsme si dala stranou 3 lahve, které jsem sterilovala bez něj a letos v březnu byly naprosto o.k., takže už ho letos nedávám.
Jinak ten prostředek dáš do sklenice před uzavřením a sterilací.
Už je to lepší k pochopení?;-)

Betyna

31. 8. 2010 08:53

Zaujal mě tento recept, ale trošku nerozumím postupu:
Pak přecedíme a buď necháme v lednici nebo můžeme i sterilovat při 85 °C asi 15 min - pak ještě přidáme konzervační prostředek dr. Oetkera. (hodí se, pokud máme větší množství hlavně máty).
Nevím jak přidat konzervační prostředek po sterilování :-? prosím o upřesnění a děkuji :-K

rendulka rendulka

24. 1. 2010 20:08

mátu mám jak plevel,tak uložím a vyzkouším.:-K

spagetka spagetka

24. 11. 2009 15:56

Gábi, mám ji taky přes zimu v květináči a taky se mi to stalo. Bylo mi řečeno, že máta musí na zimu být silná a dobře zakořeněná, aby vydržela a hlavně nesmí ofouknout a nesmíš ji moc přelévat nebo naopak vy schnout. Nejlépe v trochu chladnější místnosti a tak jednou za 3 týdny ji i malinko zkropit a dát slabounkou dávku hnojiva (fakt jen mírnou). Na jaře pak vrátit na záhonek, aby se znovu zrekreovala, nečekej ale žádný velký výnos, já mám 8 rostlinek ve 4 květináčích. Jo a při trhání použij radši nůž nebo nůžky a snaž se zachovat aspoň 1 pár lístků (radši 2].
Stejně mám i libeček takto a další, už si zvykly ...měla jsem i šalvěj, tu mi muž při úklidu omylem vysypal do popelnice....

Gabina

24. 11. 2009 15:49

Tak toto mi taky uniklo, ale už ukládám :yes: Chci se zeptat, mám mátu v květináči a už poněkolikáté se mi stalo, že mi začaly odspodu hnědnout a usychat lístky. Nevíš, co s tím :-?

spagetka spagetka

24. 11. 2009 10:07

Můžu jen doporučit, teď když jsme byli nachlazení, vyypili jsme v čaji další sklenici a musím říct, že příští rok musím udělat daleko víc, jen té máty mám strašný nedostatek ....

hafikov hafikov

24. 11. 2009 09:21

Jsem tu pouze pár dní a nestačím se nabažit, co je zde inspirace.Tuto určitě příští rok zkusím:yes::-))

zizala zizala (moderátorka)

23. 11. 2009 23:15

Teda, že jsem tohle neviděla dřív...ukládám pro příští rok:-p;-):yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

23. 11. 2009 22:51

Śmankote, to jsem vůbec neviděla!!:yes::yes::yes::yes::yes:

pipre pipre

17. 8. 2009 18:50

Jejda, já nedala bodík! Už napravuji:-):yes:

Marta Marta

15. 8. 2009 21:00

Špagetko, tímto receptem jsi mi udělala velkou radost:-). Mátu mám, část mi teda manžel sejmul sekačkou, ale snad mi tam něco zbylo i na sirup. Ukládám a vyzkouším.

pipre pipre

15. 8. 2009 18:27

Také by se mi hodil mátový sirup :-) mátový čaj piju běžně a vůbec bylinkové čaje mám ráda a piju je léta, jen se musí umět správně míchat i dávkovat a správně používat. Asi mi nikdo neuvěří, ale já do 18 let snad ani nepila doma černý čaj. Maminka nám vařila čaje snad ze všech druhů bylin, ovoce a lesních plodů:-)..a také nás jimi léčila..Dávám bodík:yes:

spagetka spagetka

15. 8. 2009 14:49

Právě kvůli tomuto receptu pociťuji velký nedostatek máty a vím, že tu někdo psal, jak ho štve, že se mu máta množí jak plevel. Určitě tohle vyzkoušejte, já dělám pravidelně nejméně 10 litrů sirupu, něco pro sebe, jinak rozdám a jako lék v zimě je naprosto jedinečný. A i jako dárkem potěšíte. Jinak je skvělým základem pro mojito ;-);-):yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: mata recepty recepty z máty šalvějový sirup za studena recept šalvějový sirup recept mátová šťáva šalvěj sirup recept recepty pro diabetiky šalvejový sirup za studena mata recept domácí šalvějový sirup recept na šalvějový sirup stava z maty recepty máta zázvorový sirup za studena domácí sirup ze šalvěje recept na sirup ze šalvěje sirup z šalvěje šťáva z máty peprné recept zázvorový sirup za studena recept nápoje pro diabetiky

Suroviny: máta, cukr krystal, kyselina citronová

TopRecepty.cz

Mátový sirup (i pro diabetiky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q0ml