Proužkovaná střecha
I když názvem a vzhledem může tento pokrm připomínat známý dezert, jde o slané pohoštění. Uvnitř pórkového obalu najdeme náplň salámovou, brokolicovou a tvarohovou, vše proloženo tmavým toustovým chlebem.
Suroviny pro 8 porcí
8porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 695 kJ / 2 317 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 183,34 g |
| Tuky | 159,92 g |
| Vláknina | 11,23 g |
| Cholesterol | 522 mg |
| Sodík | 4,04 g |
| Sůl | 9,03 g |
| Sacharidy | 30,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očištěný pórek rozebereme na listy a vaříme 4 minuty v osolené vodě, pak jej ochladíme studenou vodou a necháme v sítu okapat.
Krok 2: První náplň ušleháme z Lučiny se smetanou, přidáme tavený sýr a nastrouhaný nebo umletý salám. Ochutíme pepřem a můžeme i trošku přisolit.
Krok 3: Na další náplň rozmixujeme kousky brokolice a promícháme je s vyšlehaným smetanovým a taveným sýrem. Směs osolíme, opepříme, ochutíme kouskem utřeného česneku a vmícháme želatinový roztok.
Krok 4: Na třetí nádivku vyšleháme tvaroh se zakysanou smetanou, paprikou, chilli a solí.
Krok 5: Trojúhelníkovou formu vyložíme mikrotenovou fólií a listy pórku, které přesahují přes okraje formy. Úplně na dno rozetřeme salámovou hmotu, z plátků toastového chleba vyřízneme obdélníky, kterými hmotu zakryjeme. Nyní naneseme brokolicovou hmotu, zakryjeme ji obdélníky chleba a potřeme je paprikovým krémem. Zakryjeme přečnívajícím pórkem, mikrotenovou fólií a vršek zatížíme.
Krok 6: Střechu necháme alespoň 3 hodiny v lednici ztuhnout. Pak ji krájíme na plátky a servírujeme.
Zveřejněno 20. 9. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Proužkovaná střecha
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6LNE
Moje poznámka
Proužkovaná střecha
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6LNE
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 12 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 12 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 12 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 12 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 14 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 15 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 15 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 16 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 16 hodinami
Suroviny:
pórek,
sůl,
chléb toustový tmavý,
lučina,
smetana ke šlehání,
sýr tavený,
salám selský,
pepř mletý,
sůl,
brokolice,
sýr smetanový,
sýr tavený,
sůl,
pepř mletý,
česnek,
želatina,
tvaroh měkký,
smetana zakysaná,
paprika sušená sladká,
chilli,
sůl
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.