Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestkový koláč s kyselou smetanou

Švestkový koláč s nadýchaným kynutým těstem a smetanovou polevou je lahodný a voňavý dezert. Šťavnaté švestky se skořicí dokonale doplňují jemné těsto a vytvářejí sladkou chuťovou harmonii, která potěší celou rodinu.

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby kynutí

60 min (25 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 plech

plech o velikosti 30 × 40 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 227 kJ /
4 117 kcal
Bílkoviny97,54 g
Tuky134,33 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 882 mg
Sodík 666 mg
Sůl1,51 g
Sacharidy620,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Do části mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a trochu mouky. Necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut. Krok 2: Mouku prosejeme, přidáme zbylý cukr, rozpuštěný a vychladlý tuk, vejce, sůl, mléko a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě zakryté utěrkou 1 hodinu kynout. Krok 3: Zakysanou smetanu smícháme s cukrem, vajíčky a mletou skořicí dle chuti. Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem. Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozpůlíme. Krok 5: Těsto vyválíme a vyložíme na plech. Na těsto položíme švestky. Krok 6: Koláč dáme do trouby a pečeme 20 minut. Poté koláč vyndáme z trouby, zalijeme polevou a vložíme opět do trouby. Pečeme zhruba 15 minut, do té doby než ztuhne poleva.

TIP: Švestky a povidla ve sladké kuchyni - rady a tipy

Zveřejněno 7. 9. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestkový koláč s kyselou smetanou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/voV8

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestkový koláč s kyselou smetanou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/voV8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (4)

Určitě vyzkouším.:yes:

Přinesla jsem si dneska švestky, a chtěla jsem dělat klasiku, ale asi vyzkouším tento koláč. Sice klasika, ale finále jiné, tak bude změna.

Hmmmm, to bych mohla zkusit!!:yes:

Tématické fráze:
švestkový koláč, sveskovy kolac, chodský koláč se smetanou, sveskovi kolac, koláč se švestkami a zakysanou smetanou, nejlepší švestkový koláč, šveskové koláče, chodský koláč se smetanou recept, svestkovy kolac se zakysanou, chodské švestkové koláče, švestkový koláč zakysaná, svestkovykolac se smetanou, svestkovy kolac ze zakysanesmetany, švestkový koláč se zakysankou, koláč s kysanou smetanou, koláč se švestkami a kysanou smetanou, sveskový koláč se zakysanou smetanou, koláč z kyslej smotany, švestkový se zakysanou smetanou, poleva s kysanou smetanou

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí čerstvé, mléko, cukr krystal, tuk, vejce, sůl, smetana kysaná, vejce, skořice mletá, cukr, švestky

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu