Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční minizákusky

Přijde k vám o Velikonocích návštěva? Jako sladké občerstvení k šálku dobré kávy můžete připravit skvělé minizákusky, skládající se ze špenátového mechového korpusu, panna cotty a krému ochuceného vaječným koňakem. Tyto zákusky zaručeně sklidí úspěch.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Středně náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 25 min

50 min (25 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 22 kusů

22kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme panna cottu jelikož potřebujeme, aby vychladla při pokojové teplotě. Plátky želatiny namočíme do misky se studenou vodou. Krok 2: Smetanu smícháme s cukrem a prohřejeme až pod bod varu. Necháme mírně zchladnout a vmícháme vymačkanou želatinu. Mícháme, dokud se zcela nerozpustí a dáme chladnout stranou, při pokojové teplotě. Krok 3: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Plech o velikosti 23x32 cm vyložíme papírem na pečení. Krok 4: Rozmrazený sekaný špenát rozmixujeme do hladké konzistence. Odvážíme cukr, hladkou mouku prosejeme a smícháme s kypřicím práškem. Krok 5: Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a šleháme elektrickým do husté, bílé pěny cca 10 minut. Poté přidáme olej, špenát promícháme a zlehka ručně metličkou vmícháme připravenou mouku. Směs vlijeme do připraveného plechu, uhladíme vršek a dáme péct. Krok 6: Po 5 minutách snížíme teplotu na 170 °C a pečeme cca 20 minut, řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do korpusu a po vytažení musí být uplně suchá, bez drobečků. Krok 7: Upečený korpus vyndáme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Poté vykrájíme formičkami (koupené nebo udělané z kelímků od jogurtů 10x ovál, 12x kroužek). Krok 8: Vykrojené kousky korpusu potřeme tence džemem a vložíme zpět do formiček vyložených fóliovými
pásky (koupené v cukrářských potřebách na internetu). Ušleháme krém a necháme 10 minut stát. Krok 9: Ze zakysané smetany, pudinku bez vaření, změklého másla a koňaku vyšleháme krém, který necháme 10 minut odpočinout. Krok 10: Jakmile začne panna cotta tuhnout dáme na každý připravený korpus ve formičce 1,5 lžíce a necháme úplně ztuhnout. Krok 11: Ušlehaný krém pomocí cukrářského jednorázového sáčku s hladkou trubičkou naneseme ve dvou vrstvách na panna cottu. Rozdrobíme zbylé odřezky korpusu a přidáme na krém, mírně přitlačíme a necháme v chladničce ztuhnout. Krok 12: Ztuhlé zákusky vysuneme i s fólií směrem vzhůru z formiček. Poté je ozdobíme ušlehanou šlehačkou případně ještě dozdobíme. Do doby podávání uložíme v chladničce.

Zveřejněno 20. 4. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční minizákusky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/68zJl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční minizákusky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/68zJl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, mouka hladká, kypřící prášek, sůl, olej, špenát mražený, smetana ke šlehání, želatina, cukr krupice, vanilka, smetana zakysaná, máslo, koňak vaječný, pudink bez vaření, džem meruňkový, smetana ke šlehání, zdobení

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu