Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 34 435 kJ / 8 230 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 157,05 g |
Tuky | 356,62 g |
Vláknina | 20,10 g |
Cholesterol | 2,15 g |
Sodík | 1,52 g |
Sůl | 4,29 g |
Sacharidy | 1 085,04 g |
Postup přípravy
Krok 1: Forma průměr 24 cm.korpus:
ušlehat bílky, přidat 120 g cukru. V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120 g cukru. Postupně přiléváme olej, vodu, a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme kakaem (asi 2 lžíce). Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Tak to stále opakujeme,až do spotřebování těsta. N E M Í C H Á M E. Tento postup způsobí to, že těsto se pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky. Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort ihned vyklopte, tím se srovná. Krok 2: pavouk:
vejce s cukrem vyšlehat do pěny. Přidat mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a zlehka zamíchat. Natřít na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C cca 10 minut. Po upečení přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout. Krok 3: potahovka:
sypké přísady prosejeme, smícháme, přidáváme rozehřátý tuk, med, rum a během zpracovávání přidáváme podle potřeby vodu /ale opatrně/, hmota musí být dostatečně tuhá, i když tvárná. Chceme-li hmotu obarvit, přidáme potravinářské barvivo rozpuštěné v nepatrném množství vody. Krok 4: pařížská šlehačka:
rozlámanou čokoládu přidáme do zahřáté smetany ke šlehání a necháme spolu probublat, dáme do ledničky nejlépe pře noc vychladit. Pak řádně vyšlehat dotuha. Krok 5: dokončení:
dort rozkrojíme a slabě potřeme džemem, poté pařížským krémem. Celý dort pak lehce pomažeme paříží, a tím srovnáme případné nerovnosti. Potahovku rozválíme mezi mikroteny a potahneme celý korpus včetně boků. Krok 6: Z upečeného plátu na pavoučka si vykrojíme 3 kruhy o průměru 15, 12 a 9 cm. Jednotlivé kruhy spojíme krémem. Lehce pomažeme i povch pavoučka a posypeme kakaem. Krok 7: Pavoučka posadíme na střed dortu. K dokončení potřebujeme jen připevnit nožičky a oči. Nohy upevníme vsunutím konců pendreků do těla pavoučka a dortu. Oči uděláme z kousku neobarvené potahovky a rozpuštěné čokolády. Čokoládou připevníme i lentilky,kterým čokoládou namalujeme nožky,aby připomínaly malé pavoučky.
ušlehat bílky, přidat 120 g cukru. V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120 g cukru. Postupně přiléváme olej, vodu, a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme kakaem (asi 2 lžíce). Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Tak to stále opakujeme,až do spotřebování těsta. N E M Í C H Á M E. Tento postup způsobí to, že těsto se pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky. Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort ihned vyklopte, tím se srovná. Krok 2: pavouk:
vejce s cukrem vyšlehat do pěny. Přidat mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a zlehka zamíchat. Natřít na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C cca 10 minut. Po upečení přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout. Krok 3: potahovka:
sypké přísady prosejeme, smícháme, přidáváme rozehřátý tuk, med, rum a během zpracovávání přidáváme podle potřeby vodu /ale opatrně/, hmota musí být dostatečně tuhá, i když tvárná. Chceme-li hmotu obarvit, přidáme potravinářské barvivo rozpuštěné v nepatrném množství vody. Krok 4: pařížská šlehačka:
rozlámanou čokoládu přidáme do zahřáté smetany ke šlehání a necháme spolu probublat, dáme do ledničky nejlépe pře noc vychladit. Pak řádně vyšlehat dotuha. Krok 5: dokončení:
dort rozkrojíme a slabě potřeme džemem, poté pařížským krémem. Celý dort pak lehce pomažeme paříží, a tím srovnáme případné nerovnosti. Potahovku rozválíme mezi mikroteny a potahneme celý korpus včetně boků. Krok 6: Z upečeného plátu na pavoučka si vykrojíme 3 kruhy o průměru 15, 12 a 9 cm. Jednotlivé kruhy spojíme krémem. Lehce pomažeme i povch pavoučka a posypeme kakaem. Krok 7: Pavoučka posadíme na střed dortu. K dokončení potřebujeme jen připevnit nožičky a oči. Nohy upevníme vsunutím konců pendreků do těla pavoučka a dortu. Oči uděláme z kousku neobarvené potahovky a rozpuštěné čokolády. Čokoládou připevníme i lentilky,kterým čokoládou namalujeme nožky,aby připomínaly malé pavoučky.
Zveřejněno 1. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pavoučí dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/p8VQ
Moje poznámka
Pavoučí dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/p8VQ
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 22 minutami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno před 15 hodinami
Vafle z párků a vajíček
Přidáno před 17 hodinami
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dršťková polévka I
Ellen1 před 11 minutami
Residential Properties
ResidentialProperties před 19 minutami
Katův šleh po mém
Adams-alena před 31 minutami
Zapečený sýrový květák
BabiEva před 35 minutami
Pomazánka z krabích tyčinek 2
Sahula před 54 minutami
Salát z krabích tyčinek
Sahula před 55 minutami
Surimi salát
Sahula před 1 hodinou
Kedlubny s uzenými kuřecími stehny
Sahula před 1 hodinou
Vepřová játra dušená
Jirkavs před 1 hodinou
Lehký cottage salát
Fitulka před 1 hodinou
Tématické fráze:
dortomanie recepty,
radúzy recepty,
dortomanie,
dort s pavoukem,
dortomanie.cz,
jak udělat pavouka,
kolik má pavouk očí,
raduza recepty,
jak vyšlehat šlehačku,
kolik očí má pavouk,
recepty raduzy,
dorty od raduzy,
dort pavouček,
dortomanie dorty,
dortomanie formy,
dortomanie/formy,
dorty s pavoukem,
jak nejlépe vyšlehat šlehačku,
dortomanie.cz/formy,
dort paříž recept
Suroviny:
mouka hladká,
prášek do pečiva,
vejce,
cukr moučkový,
olej,
voda,
kakao,
mandlové aroma,
vejce,
cukr vanilkový,
mouka polohrubá,
cukr krupice,
prášek do pečiva,
mléko sušené,
cukr moučkový,
tuk ztužený,
med tekutý,
rum,
mandlové aroma,
voda,
smetana ke šlehání,
čokoláda na vaření,
pendrek,
čokoláda na vaření,
lentilky,
kakao
Komentáře (17)
Ale dortík vypadá hezky, zase něco jiného a tak ti Evíku dávám bodíka