

Špenátové lasagne se šunkou a sýrem
Suroviny
- 1 balení lasagní
- mražený špenát
- máslo
- slanina
- česnek
- cibule
- hladká mouka
- mléko
- kmín
- pepř
- sůl
- česnek
- cibule
- masox
- plátky eidamu
- šunka
Postup přípravy receptu
Na másle zpěníme slaninu, pak pokrájenou cibuli a až zesklovatí, přidáme 2 polévkové lžíce hladké mouky. Uděláme jíšku a tu pak mlékem zředíme na bešamel.
Osolíme, dáme další koření a nakonec do toho vložíme kostku špenátu. Stačí jen trochu provařit, bude se zapékat.
Do nádoby, kam se vejdou lasagně, dáme 1 kostku masoxu a zalejeme ji horkou vodou, necháme rozpustit a do tohoto nálevu namočíme lasagně, dávala jsem je tam postupně, 2x po 8 ks. Měly by být jako napůl uvařené, tak se mi osvědčily nejvíce.
Pak vypláchneme plech studenou vodou, vyložíme pečícím papírem a na něj dáme 1. vrstvu omáčky, která by měla být jako hustější palačinkové těsto.
Dál vrstvíme: lasagne, omáčka, šunka, lasagně, omáčka, sýr. Vrstvy omáčky dávám asi 1 cm, čím více vrstev, tím lépe. Eidam lze nahradit i nivou, pak ubereme sůl ve špenátu. Poslední vrstva musí být omáčka.
Pečeme zprvu zakyté, asi 20 minut, pak odkryté 10 min.
Poznámka od kuchařky
Toto jídlo není esteticky na jedničku díky špenátu, ale věřte, že chutí to zase vynahradí. Tento recept vkládám hlavně pro mladou generaci, která má těstoviny v oblibě a třeba si je oblíbí i v této úpravě. Možná jsem to popsala trošku chaoticky, ale není to složité a zdejší gurmáni to zvládnou levou zadní :-))
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Špenátové lasagne se šunkou a sýrem
-
bešamel je smetanová omáčka z másla, mouky a mléka - ředit jíšku vodou a říkat tomu bešamel svědčí o neznalosti základních receptů
-
ja zbožnuju špenátové lasagne, dělám je téměř stejně, akorát si uvařím vždycky kousek kuřecích prsou, které pak pokrájím do špenátu a vývar použiju do bešamelu (máslo, cibule, 3 dl vývaru, 1 dl mléka)... lasagne radši předvařujuk stačí minutka, dvě :)
-
Vůbec nepoužívám bešamel..když to všechno navrstvím, tak to zaleju mlékem. V konečné době to mléko není cítit, ale lasagne jsou měkké. Je to méně kalorické :)
-
Já dám vždy na dno pekáčku vrstvu bešamelu a teprve na ní lasagně. Peču nepřikryté a v té omáčce se vždycky uvaří. Nikdy je nepředvářím. Vrchní vrstva musí být taky dobře zalitá omáčkou.
-
Eva, ak môžem poradiť, nepredváraj lasagne, daj redšiu omáčku, nech odstáť aj 1 hodinu pred pečením. Peč pod alobalom najprv, neskôr alobal odstráň. Špáratkom, vidličkou pichni do lasagní, zistíš stav tvrdosti - upečenosti. Nech sa ti darí!
-
Evo, nepředvařené lasagne potřebují hl.dost tekutiny-tj.masová směs, bešamel apod., aby nasákly a uvařily se.Já je nikdy nevařím.Zkuste je zakrýt alobalem a péct spíše mírně.
-
Vždy,když pracuji s předvařenými lasagnemi,jsou pokaždé tvrdé,jelikož se údajně nemusí vařit,čím to je?Není přece jen lepší je uvařit?
www.toprecepty
-
Lasagne zásadne nepredváram, myslím že je to zbytočné. Omáčky na zalievanie mám redšie, krásne sa "vcucnú" počas pečenia. Tiež sa mi osvedčilo ich nechať po uložení pred pečením nechať odstáť aj niekoľko hodín...to je moja skúsenosť, Talian čo by povedal, netuším...
-
Jani, asi před měsícem jsem lasagne koupil a teď vím, jak je připravím. Špenát zbožňuji.
+5
-
-
Pěkné, moc pěkné a určitě dobré. Je to zasloužený BOD.