Dušená mrkev s bramborem a masem
Dušenou mrkev s bramborem a masem si většina z nás pamatuje jako školní jídlo nevalné chuti. Pojďme společně napravit tomuto jídlu reputaci. Připravte ho podle našeho receptu a jistě vás překvapí, jak lahodné může být.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 690 kJ / 2 077 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 116,98 g |
| Tuky | 79,57 g |
| Vláknina | 39,40 g |
| Cholesterol | 293 mg |
| Sodík | 685 mg |
| Sůl | 1,45 g |
| Sacharidy | 204,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na oleji orestujeme do lehce zlatavé barvy nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, osolíme, opepříme a restujeme, aby se maso zatáhlo.
Krok 2: Pak zalijeme menším množstvím vody, přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Maso dusíme do měkka a dost zredukujeme i šťávu, bude stačit jen malé množství. Nebo můžeme šťávu zahustit troškou hladké mouky rozmíchané v malém množství vody a pak necháme cca 15 minut pozvolna provařit.
Krok 3: Mrkev očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle a dáme do hrnce. Podlijeme trochou vody, osolíme, přidáme malou špetku strouhaného muškátového oříšku, trošku citronové šťávy a cukru. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit téměř doměkka.
Krok 4: Brambory oloupeme, opláchneme, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit. Po uvaření je scedíme.
Krok 5: Olej rozehřejeme, vsypeme mouku a připravíme světlou jíšku.
Krok 6: Jíšku rozředíme trochou vody a za stálého míchání jí mrkev zahustíme. Necháme ji pak pozvolna provářet, až bude úplně měkká. Nakonec ještě přidáme špetku pepře, ochutnáme a pokud bude třeba, ještě dochutíme.
Krok 7: Na talíř servírujeme vařené brambory, mrkev a přidáme maso i se šťávou.
Zveřejněno 13. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušená mrkev s bramborem a masem
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K1Bx
Moje poznámka
Dušená mrkev s bramborem a masem
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K1Bx
Nejnovější recepty
Domácí datlová pasta
Přidáno před 57 minutami
Ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 21 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 22 hodinami
Neapolský salát
Přidáno 18. 12. 2025 12:37:40
Staročeský kuba
Přidáno 18. 12. 2025 12:01:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Perníčky podle Mišky Kuličky
Janinka1135 před 44 minutami
Krůtí maso na kari se smetanou
josef.ridic před 47 minutami
Rýžový nákyp
josef.ridic před 48 minutami
Jablečný koláč našich babiček
[email protected] před 2 hodinami
Vepřové maso v mrkvi
RadmilaS před 3 hodinami
Koňakové řezy
janatka před 5 hodinami
Polévka s drožďovými noky
Vrbaska před 5 hodinami
Medovníkové koule
evik_svistik před 6 hodinami
Kokosky
veveruska73 před 14 hodinami
Tématické fráze:
hovězí maso s dušenou mrkví,
dušená mrkev recept,
dušená mrkev s bramborama,
dušené maso v mrkvi,
hovězí s dušenou mrkví,
vepřové maso dušené v mrkvi,
dušená mrkev s hověžím,
dušené maso na mrkvi,
brambory s dušenou mrkví,
hovězí maso v mrkvi,
dušená mrkev,
veprove maso s dušenou mrkvi,
dušené maso s mrkví,
dušena mrkev s,
maso s dušenou mrkví,
kuřecí maso v mrkvi,
dušená mrkev s vepřovým masem,
dušené hovězí na mrkvi,
kuřecí maso na mrkvi,
dušená mrkev s hovězím recepty
Suroviny:
plec vepřová,
olej,
cibule,
pepř mletý,
sůl,
mouka hladká,
mrkev,
cukr krupice,
ořech muškátový strouhaný,
šťáva citronová,
pepř mletý,
sůl,
olej,
mouka hladká,
brambory,
sůl
Komentáře (27)
Z mého pohledu je tento rcp postavený na hlavu a ten úvodní obrázek spíše prezentuje cosi, co bych nazval "Jíška KNORR s mrkví"
Yvajs: ve vašich možnostech je nastavit jako hlavní foto kterýkoli obrázek. Hoďte bobek na ješitnost a jako hlavní foto sem hoďte nějaký vypečenější obrázek. Mně se líbí ten od rebeka:
přidávám bodík a foto, jestli neva