Zelí "Chameleon"

Vepřové maso Doba přípravy: 1 hod. 7 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: 1 hod. 7 názorů

Suroviny

0,75 kg plecka nebo vykostěného vepřového kolena
2 ks rajčatový protlak (po 140 g)
1,5 kg nakrájeného bílého hlávkového zelí (střední hlávka)
Vegeta
Zlatý hovězí bujon Maggi
větší cibule
olej
sůl
brambory
2 lžíce cukru
Podravka
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
voda

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli si nakrájíme nadrobno, kterou na oleji zpěníme. Poté přidáme nakrájené plecko na menší kostičky. Osolíme, okmínujeme a orestujeme. Až se maso zatáhne, podlejeme cca 1 dcl vody a dusíme do poloměkka. Pak přidáme nakrájené zelí a dolijeme cca 1,5 l vody. Voda sahá lehce pod okraj zelí. Okořeníme podravkou a hovězím bujonem. Vaříme dopoloměkka.

  2. Poté dáme na kostičky nakrájené syrové brambory. Až je vše měkké, přidáme rajské protlaky a záklechtku (mouka smíchaná s vodou). Dokořeníme cukrem a solí nebo vegetou a vaříme ještě cca 10 minut.

  3. Konzistence má být spíše řidší (taková hustější polévka). Chuť má být sladkokyselá. Můžete i dokyselit octem, ale já jsem měla kyselý protlak, takže jsem nepoužila. U nás podáváme zásadně s chlebem.

Poznámka od kuchařky

A proč zelí "Chameleon"? Protože, když ho dáme do hrnce je bílé a v konečné fázi se změní v červené:-))

Komentáře k receptu Zelí "Chameleon"

  • Ivana79 Ivana79

    My tomu hovoríme rajčinová kapusta a varievame v rodine už hádam niekoľko desaťročí :-) Mala som asi viac zahustiť :-8 ale inak je výborná :-p Dovolím si pridať fotečku a bod :yes:

    Odpovědět

  • Irena Irena(neregistrovaná)

    Jana Remkova:
    Ještě lepší je ten levitující chleba :-))

    Odpovědět

  • Midla Midla

    Dělávám bez masa a říkáme tomu "červené zelí" :-) Je to taky dobré.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Varím obdobne v PH, bez masoxu. Nahádžem všetko naraz, okrem múky, vody iba trošinku. Olej netreba, zahusťujem múkou poslednú polhodinu. Nám toto jedlo veľmi chutí. +

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ivet, líbí se mi ten stín asi tvé hlavy na talíři!:-)) To zelí znám a můžu doporučit. Já si ten ocet přidávám;-):yes:

    Odpovědět

  • cardanka cardanka

    Jej vše kde je zelí :-p to je báječná dobrota:-D:yes:2.bodík

    Odpovědět

  • milena999 milena999

    :-)já dělám podobně,jen přidávám ještě hrst rýže a maso dávám mleté...super a bodík letí k Vám

    Odpovědět

Tématické fráze: dort chameleon voda na dolití zelí vaříme zelí drásov zelí zelí drásov dolití vody do zelí zelí tvarožná tvarožná zelí zelí v oleji tvarožná zelí vařímeze zwlí polévky hlavové zelí recepty-dušené hlavové zeli zelí s olejem vaříme z plecka vaříme ze syrového zelí hlavové dušené zelí dolití kysaného zelí priprava hlavove zelím zelí hlavové recept