

Zelí "Chameleon"
Suroviny
- 0,75 kg plecka nebo vykostěného vepřového kolena
- 2 ks rajčatový protlak (po 140 g)
- 1,5 kg nakrájeného bílého hlávkového zelí (střední hlávka)
- Vegeta
- Zlatý hovězí bujon Maggi
- větší cibule
- olej
- sůl
- brambory
- 2 lžíce cukru
- Podravka
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- voda
Postup přípravy receptu
Cibuli si nakrájíme nadrobno, kterou na oleji zpěníme. Poté přidáme nakrájené plecko na menší kostičky. Osolíme, okmínujeme a orestujeme. Až se maso zatáhne, podlejeme cca 1 dcl vody a dusíme do poloměkka. Pak přidáme nakrájené zelí a dolijeme cca 1,5 l vody. Voda sahá lehce pod okraj zelí. Okořeníme podravkou a hovězím bujonem. Vaříme dopoloměkka.
Poté dáme na kostičky nakrájené syrové brambory. Až je vše měkké, přidáme rajské protlaky a záklechtku (mouka smíchaná s vodou). Dokořeníme cukrem a solí nebo vegetou a vaříme ještě cca 10 minut.
Konzistence má být spíše řidší (taková hustější polévka). Chuť má být sladkokyselá. Můžete i dokyselit octem, ale já jsem měla kyselý protlak, takže jsem nepoužila. U nás podáváme zásadně s chlebem.
Poznámka od kuchařky
A proč zelí "Chameleon"? Protože, když ho dáme do hrnce je bílé a v konečné fázi se změní v červené:-))
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zelí "Chameleon"
-
My tomu hovoríme rajčinová kapusta a varievame v rodine už hádam niekoľko desaťročí
Mala som asi viac zahustiť
ale inak je výborná
Dovolím si pridať fotečku a bod
-
Jana Remkova:
Ještě lepší je ten levitující chleba -
Dělávám bez masa a říkáme tomu "červené zelí"
Je to taky dobré.
-
Varím obdobne v PH, bez masoxu. Nahádžem všetko naraz, okrem múky, vody iba trošinku. Olej netreba, zahusťujem múkou poslednú polhodinu. Nám toto jedlo veľmi chutí. +
-
Ivet, líbí se mi ten stín asi tvé hlavy na talíři!
To zelí znám a můžu doporučit. Já si ten ocet přidávám
-
Jej vše kde je zelí
to je báječná dobrota
2.bodík
-
já dělám podobně,jen přidávám ještě hrst rýže a maso dávám mleté...super a bodík letí k Vám