

Chléb pro dobrou náladu
Suroviny
- 200 ml vody
- 100 g hustého kvásku (kdo nemá, může dát 230 ml vody a 230 ml a hladké mouky)
- 1,5 lžičky soli
- 400 g hladké mouky
- 25 g čerstvého droždí
- 2 lžičky cukru
- Masová směs:
- 2 lžíce oleje
- 200 g krájené libové anglické slaniny
Postup přípravy receptu
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Těsto.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, vyválíme válečky a upleteme z nich cop.
Dáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme nakynout.
Po vykynutí pomašlujeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě prvních 5 minut při 200°C, pak 30 - 35 minut při 170°C. Zajímavý tvarově, nádherně voňavý a měkounký.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Chléb pro dobrou náladu
-
Já bych to neměla jíst,ale vypadá úžasně a určitě vyzkouším..banda to zblajzne..
-
Katko, mluvím o žitném kvásku. Ten si vypěstuješ doma nebo koupíš v některé pekárně. Pokud něčemu nerozumíš, nemusíš to hned jako blbost odsoudit
-
Teda tomu receptu vůbec nerozumím. Kdo nemá kvásek at dá víc vody a hladké mouky? To je blbost. A kde se vezme ten kvásek?
-
Ano, to JE kvásek, klasický. Těch 100 g, které do receptu také patří, je žitný kvásek, z receptu http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/
-
včil jste mě odborníce zmátly
a teď nevím co a z čeho se skládá kvásek myslela jsem že z droždí ale ...
-
Ihned k nakousnutí
19.bodík letí
-
Nádhera - ukládám a bodík letí k Tobě, Cathleen
+18
-
Všechno už bylo řečené. Dodávám - krása.
-
Do chlebíků pečených v troubě dávám víc droždí (cítit v těstě není), ale kdybys to chtěla bez motání péct v pečce, bylo by lepší dát droždí méně.
Všeobecně pro pečení v pečce platí, že na 500 g mouky se dává 10, max.14 g droždí. -
Laďka, ja mám knihu od Marjie Lambertovej - Chlieb z domácej pekárne. Je to preklad. Je veľmi dobrá.
-
A nie je potom 25 g droždia veľa ? Neprekysne to ? Ja na jeden chlebík dávam asi 15 g droždia.
-
Děkuju za milá slůvka a pochvaly
Miri, škvarečky z anglické dávám i s tukem - proto tam jiný není.
Čistě kváskový chleba (bez droždí) je náročný na čas, proto se přidává i droždí. To nám vykyne chlebík, kvásek mu jen pomůže, ale ten se zase hodně podepíše na lepší chuti a trvanlivosti chleba. Takže droždí i kvásek..... -
Tak po takovem chlebiku by se mi nalada urcite zvedla.
15
-
¨peču domácí chléb často (ale ošatkový) a používám vždycky oboje. kvásku třeba 4 lžíce a 1/2 kostky droždí. podle mě by to pouze po kvásku moc nevykynulo
-
Já jen co jsem koukala na recepty tady třeba http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=6961, tak většinou tak používají oboje. Ještě jsem se ke kvásku neodhodlala