Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 638 kJ / 2 782 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 95,02 g |
| Tuky | 23,76 g |
| Vláknina | 43,65 g |
| Cholesterol | 24 mg |
| Sodík | 293 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 525,12 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na rozkvas spolu dobře promísíme a zakryté necháme v teple místnosti 10-12 hodin kvasit.
Krok 2: K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísíme volné těsto, které vyškrábneme do lehce naolejované misky. V misce hned těsto naolejovanou nebo ve vodě namočenou rukou popřekládáme, balíček těsta otočíme vzhůru nohama a necháme odpočinout 30 minut. Podruhé popřekládáme, složený balíček opět otočíme vzhůru nohama a necháme kynout dalších 30 minut. Pak těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, přeložíme naposledy a po krátkém odpočinku sformujeme do bochníku. Bochník uložíme kynout na moukou vysypané utěrce do ošatky.
Krok 3: Včas rozehřejeme troubu i s pečícím kamenem na 230°C. Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech nebo sázecí lopatku s pečícím papírem (fólií) a jen na papíru (fólii) vložíme do trouby na rozehřátý pečící kámen. Upečeme 230°C/15 minut, 210°C/35 minut).
Zveřejněno 13. 7. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bochník mlynáře Máchala
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EMD0
Moje poznámka
Bochník mlynáře Máchala
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EMD0
Nejnovější recepty
Jablíčka z lineckého těsta plněná jablečnou nádivkou
Přidáno před 1 hodinou
Cuketový bramborák s kuřecím masem a zeleninou
Přidáno před 1 hodinou
Mřížkový koláč s jablíčky
Přidáno před 1 hodinou
Jednohubky s olivami a mozzarellou
Přidáno před 2 hodinami
Ryba s medovo-hořčičnou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Kuře s ořechovou náplní
Přidáno před 6 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Andělsky nadýchaný perník
Petra67 před 49 minutami
Ovesná polévka s mrkví
Gothaj před 1 hodinou
Bramborová polévka
Kajkajak před 1 hodinou
Pizza z rohlíků
zonoro před 1 hodinou
Afrika řezy
hliboka před 2 hodinami
Jablková buchta s tvarohem
Noumik před 2 hodinami
Francouzské palačinky
Kvittecko před 2 hodinami
Noky (špecle) knedlíčky bramborovo-dýňové
Tynaja před 3 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Kajkajak před 3 hodinami
Koka sušenky
habis před 4 hodinami
Tématické fráze:
sázecí lopatka na chleba,
chléb mlynáře máchala,
chleba mlynare machala,
recept na bochánek,
sázecí lopatka chléb,
venkovsky bochnik recept,
chléb mlynář,
rozkvas příprava,
recept na chleb mlynáře machali,
těsto na bochánek z pečící z trouby,
recept na bochnik pečení chleba,
jemný bochánek recept,
sázecí lopatka na pečení chleba,
chléb mlynář machala,
recept bochanek,
jak poznám rozkvas,
bochník,
chlebová sázecí lopatka,
recept rozkvas,
sýrový bochník
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
mouka žitná chlebová,
mouka celozrnná pšeničná jemná,
podmáslí,
mouka chlebová pšeničná,
vločky ovesné,
brambory,
otruby pšeničné,
kmín drcený,
sůl
Komentáře (8)
Syrový brambor jsem kdysi vyzkoušela úplně náhodou a vzpomněla si na něj až teď, když o něm psali na Pecnu. Strouhané syrové brzo černají, ale když jsou zabalené do těsta, zůstávají světlé. A upečou se s těstem - takže jednou provždy odpadá starost o obstarání si vařené brambory proto, že s ní chci péct chleba
P.s. Máchale, spadlo ti to
A přesně, jak píšeš - krajíc, jen s máslem, hrnek dobré kyšky nebo mléka k tomu....a jsem v nebi
Děkuju