Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční pajšl neboli kořínek s kyselou smetanou

Kůzlečí a jehněčí maso patří od nepaměti na sváteční tabuli. Jarní pokrm vhodný pro tradiční velikonoční tabuli je kořínek neboli pajšl. S vychucenou omáčkou zachutná i odpůrcům vniřností. Nezapomeňte k němu připravit nadýchaný houskový knedlík a jídlo bude dokonalé.

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

casino casino

Středně náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 90 min

120 min (30 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie488 kJ /
117 kcal
Bílkoviny4,90 g
Tuky4,00 g
Vláknina6,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 29 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy12,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do studené neslané vody dáme vařit hlavu, kosti, srdce a všechny odřezky masa, pro které nemáme jiné využití. Přihodíme bobkový list, nové koření, pepř. Kořením nešetříme. Krok 2: Asi po hodině mírného varu přidáme zbývající vniřnosti a zeleninu, tou rovněž nešetříme. Asi po čtvrthodině zkusíme játra, zda jsou uvařená a pokud už „nekrvácejí“, tak je vyndáme, abychom je nepřevařili. Vývar osolíme a maso dovaříme. Krok 3: Vývar přecedíme, obereme maso a nakrájíme na kousky. Vnitřnosti pokrájíme na tenké plátky, ale ne příliš nadrobno. Plíce posekáme, nebo umeleme nahrubo v mlýnku. Zeleninu rozmačkáme (nebo také pomeleme). Krok 4: Z tuku, mouky a krájené cibule uděláme světlejší zásmažku. Přidáme vývar a omáčku necháme povařit. Přidáme maso se zeleninou, dochutíme (sůl, pepř, ocet) a důkladně prohřejeme. Přidáme zakysanou smetanu a znovu dochutíme, popřípadě zředíme vroucím vývarem či vodou. Krok 5: Podáváme s nadýchaným kynutým knedlíkem.

TIP: Oblíbené recepty z jehněčího a kůzlečího masa

Zveřejněno 7. 3. 2018

Poznámka autora casino

Vývar s vnitřnostmi je lepší udělat den předem, vnitřnosti se lépe krájí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční pajšl neboli kořínek s kyselou smetanou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qp0M

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční pajšl neboli kořínek s kyselou smetanou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qp0M

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Jehněčí bude až kolem velikonoc, jdu udělat pajšlíček ze srnčího kořínku, zkusím nápad hospodyně tam ty játra naškrábat, to by mohlo být ňam:yes: A zeleniny protentokrát taky přidám, díky :-K

Jehněčí bude až kolem velikonoc, jdu udělat pajšlíček ze srnčího kořínku, zkusím nápad hospodyně tam ty játra naškrábat, to by mohlo být ňam:yes: A zeleniny protentokrát taky přidám, díky :-K

Pajšl, plíce nebo hubku, to vše miluji, nejraději z králíka. Pamatuji si, že šumperská babička na velikonoce zapékala kůzle ve vejcích. Bylo to výborné.
http://miric.cz

Když tak “kůzlečí” ne “kozlečí” ...často tady docela dost prudíte kvůli správné češtině... :-p

be.amenity:
Děkuji, v rcp opraveno; mělo by se psát spisovně, že :-)
No, podlehl jsem názvosloví dodavatele zmíněného sudokopytníka...
Kůzle je u nich v 1.p.j.č. kozle a v další dědině témuž říkají kozľa :-D

casino: :yes: Přesně tak, mělo by se psát spisovně ;-) Český jazyk je tím tak krásný...:-)

<3dělám trošku jinak, ale dobrota je to veliká. Orestuji ještě mozeček a trošku naškrabaných jater a v omáčce jen provařím. Zeleninu sezobou slepice. Ale Vaše verze je hezčí pro oko, zkusím.

Tématické fráze:
jehněčí pajšl, kuzlečí pajšl, jehněčí kořínek, kůzlečí kořínek, maso kořínek, pajšl z kůzlete, pajsl, pajšl videorecept, pajšl recept, jehněčí kořínek na smetaně, kuzleci korinek recept, jehněčí kořínek recepty, jehněčí kořínky, recept -plice z králika a hlava, jehněčí pajšl na smetaně, kořínek z kozla, kůzlečí plíce, recept nakořínek, pajšl, kořínek z králíka, pajšl z kůzlete na smetaně recept

Suroviny:
mrkev, petržel, celer, cibule, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, pepř mletý, sůl, sádlo, mouka hladká, smetana zakysaná, ocet

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu