Velikonoční jidáše
Kynuté těsto na jidáše je, oproti těstu na mazanec, hutnější. Díky tomu jej lze tvarovat do tradičních velikonočních symbolů, nejčastěji do podoby stočeného provazu, připomínající konec zrádného Ježíšova apoštola. Po upečení se pak potírají medem.
Suroviny pro 50 kusů
50kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 21 790 kJ / 5 208 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 133,28 g |
| Tuky | 134,16 g |
| Vláknina | 32,40 g |
| Cholesterol | 1,01 g |
| Sodík | 693 mg |
| Sůl | 1,63 g |
| Sacharidy | 850,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který necháme vzejít a poté jej přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli.
Krok 2: Žloutky utřeme do pěny a spolu se změklým máslem přidáme k mouce a kvásku. Podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.
Krok 3: Z těsta nakrájíme kousky, zakulatíme a vyválíme tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 20 cm dlouhé. Stočíme je do spirálek, což je typický tvar jidášů, nebo do esíček, uzlů nebo kuřátek.
Krok 4: Klademe je na pomaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech a necháme ještě mírně vykynout.
Krok 5: Poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C dozlatova asi 15-20 minut.
Krok 6: Po upečení je ještě horké potřeme mašlovačkou rozehřátým medem. Pokud nechceme potírat medem, stačí je pouze pocukrovat.
Zveřejněno 10. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční jidáše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g5kG
Moje poznámka
Velikonoční jidáše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g5kG
Nejnovější recepty
Domácí veka
Přidáno před 9 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 11 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno před 15 hodinami
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Poctivý vepřový burger v domácí housce
Přidáno před 19 hodinami
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jemné domácí houskové knedlíky
Pecenesele před 9 hodinami
Rychlé nočky z kefíru
Praevka před 10 hodinami
Kančí žebra s řeznickým salátem
sedmikraska 77 před 10 hodinami
Čočka na kyselo (bez mouky)
Markeeta před 12 hodinami
Pudinkové slepované cukroví
Panova před 13 hodinami
Pečené uzené koleno s černým pivem
[email protected] před 15 hodinami
Jednoduché hovězí závitky s cibulí a slaninou
MiroslavB před 16 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
fialam58 před 16 hodinami
Zelňačka (klasika)
Peggyna před 17 hodinami
Tématické fráze:
jidáše rychlé dobré,
velikonoční recepty,
jidáše recept z domácí pekárny,
recept na jidáše video,
jidáše tvary,
velikonoční jidášky,
jidáše z domácí pekárny,
nejlepší recept jidaše,
těsto na jidáše,
velikonoční jidáše z domácí pekárny,
pečení jidášů,
jidáše nejlepší recept,
velikonoční jidášky recept,
jidášky recept,
recept na jidášky,
jidášky,
nejlepší recept na jidáše,
domácí jidáše,
velikonoční pečení jidáše,
tvarohové jidáše
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí čerstvé,
mléko,
máslo,
cukr krupice,
žloutek,
sůl,
vejce,
máslo,
med tekutý,
cukr moučkový
Komentáře (99)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0