Bramborová buchta podle naší babči
Bramborová buchta, za kterou se skrývá v podstatě bramborák pečený v troubě, proložený uzeným masem a podávaný s kysaným zelím. Pečte pěkně do zlatova, aby jste se nepřipravili o křupavou kůrčičku.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 381 kJ / 4 393 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 223,14 g |
Tuky | 248,92 g |
Vláknina | 60,28 g |
Cholesterol | 994 mg |
Sodík | 11,03 g |
Sůl | 26,02 g |
Sacharidy | 289,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy nastrouháme oloupané syrové brambory na jemném struhadle.
Krok 2: Na sádle osmažíme cibulku do zlatova a přidáme k bramborám. Zhruba 1/3 uzené krkovice nakrájíme na kostičky a zbylé 2/3 na plátky.
Krok 3: Kostky uzeného masa přidáme spolu se škvarky k bramborám, přidáme vejce, kypřicí prášek a zamícháme.
Krok 4: Dle potřeby zahustíme moukou či naředíme mlékem tak, aby vzniklo těstíčko jako na bramborák. Osolíme, opepříme a přidáme majoránku.
Krok 5: Pekáč vymažeme sádlem a vlijeme polovinu těsta. Na to poklademe plátky uzeného a přikryjeme zbylým těstem.
Krok 6: Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 20 minut, aby se směs zatáhla a poté snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme dalších 25-30 minut nebo do zlatova.
Krok 7: Mezitím uvaříme kysané zelí, dochutíme dle chuti a zahustíme cibulovou zásmažkou. Na cibulovou zásmažku rozpustíme sádlo, orestujeme cibuli a přisypeme hladkou mouku. Upražíme světlou jíšku a vmícháme do zelí.
Krok 8: Upečenou bramborovou buchtu podáváme s kysaným zelím.
Zveřejněno 28. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bramborová buchta podle naší babči
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Y30
Moje poznámka
Bramborová buchta podle naší babči
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Y30
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno 14. 10. 2025 20:26:58
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno 14. 10. 2025 14:33:04
Jelení závitky
Přidáno 14. 10. 2025 13:01:02
Pikantní pečená rajčata
Přidáno 14. 10. 2025 12:33:53
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Znojemská omáčka
Komtesina před 1 hodinou
Koláč ze zakysané smetany s tvarohem a povidly
Lucka 12 před 2 hodinami
Srnčí guláš na červeném víně
Sahula před 2 hodinami
Hovězí roštěná na houbách s grilovanými bramborami
Sahula před 2 hodinami
Vepřová játra na zeleném pepři
Sahula před 3 hodinami
Rybičková pomazánka
Kajkajak před 3 hodinami
Zelná pečeně
radekfiala před 3 hodinami
Pečené zelníky se slaninou
radekfiala před 3 hodinami
Kuřecí roláda s játry
Sahula před 4 hodinami
Žampiony plněné vepřovým mozečkem
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 4 hodinami
Tématické fráze:
recept na bramborovou buchtu,
buchta z bramborového těsta,
výborná bramborová buchta,
buchta z vařených brambor,
bramborová buchta-recept,
bramborová buchta výborná,
brambova buchta,
buchty z bramborového těsta,
bramborova buchta s cuketou,
recepty na bramborovou buchtu,
bramborovabuchta,
bramborova buchta se zelim,
babicina bramborova buchta,
braborova buchta,
jak se dela bramborova buchta,
bramborová buchta od babičky,
bramorová buchta,
branborová buchta,
dobra bramborova buchta,
recept bramborovou na buchtu
Suroviny:
brambory,
vejce,
krkovice uzená,
škvarky,
česnek,
cibule,
kypřící prášek,
sůl,
pepř mletý,
majoránka,
mouka hladká,
mléko,
sádlo,
zelí kysané,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
sůl,
cukr
Komentáře (17)
Jendo, mám ráda Tvé humorné receptíky - piš častěji!
recept bude jistě dle uvedených ingrediencí chutný. Ale postrádám zde použité množství brambor, nedovedu to odhadnout.Přestože je recept obšírně popsán, gramáž brambor zde nejní uvedena, (brambory podle potřeby)mi nepomohou v odhadu. Mohl by někdo poradit? Děkuji