Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 911 kJ / 1 174 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 14,43 g |
Tuky | 4,03 g |
Vláknina | 69,73 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 12,65 g |
Sůl | 30,10 g |
Sacharidy | 255,42 g |
Postup přípravy
Krok 1: Okurky řádně omyji, případně očistím kartáčkem.
Krok 2: Svařím nálev z vody, octa (2:1), koření, soli (přiměřeně), cukru a cibule. Vařím asi 15 minut.
Krok 3: Do větší sklenice na dno naskládám cibuli na kolečka, očištěnou mrkev na kolečka a kousek oloupaného křenu, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 8 kuliček celého pepře a snítku kopru. Na to naskládám natěsno okurky. Vrstvy prokládám kolečky cibule, mrkve a snítko kopru. Na vrch přidám ještě snítku kopru.
Krok 4: Vše zaliji scezeným ještě horkým nálevem až po okraj.
Krok 5: Sklenici řádně uzavřu a sterilizuji na 80°C 15 minut.
Krok 6: Poté sklenice s okurkami uložím do chladu a temna. Po týdnu jsou připravené ke konzumaci.
Zveřejněno 25. 12. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nakládané okurky paní hajné ze „Šlajfu“
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M21R
Moje poznámka
Nakládané okurky paní hajné ze „Šlajfu“
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M21R
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 5 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 6 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 15 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 1 hodinou
Špenátová polévka
brtna před 3 hodinami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 3 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 4 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 4 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 4 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 5 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 6 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 7 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 7 hodinami
Tématické fráze:
nakladané okurky,
nakládané okurky recept,
recept na nakladane okurky,
recept nakládané okurky,
kolik okurek do sklenice,
kolik sklenic z 10 kg okurek,
nejlepsi nakladane okurky,
domácí nakládané okurky,
recepty na nakládané okurky,
okurky v soli,
okurky nakladacky pan novak,
kolik sklenic na 10kg okurek,
kolik sklenic zavařím z 15 kg okurek,
nálev na okurky sladší,
10 kg okurek kolik sklenic,
kolik sklenic okurek z 10 kg,
kolik sklenek 10 kg okurek,
vyborne nakladane okurky,
kolik sklenic okurek se udělá z 15 kg nakládaček,
kolik okurek na 10 sklenic
Suroviny:
okurky sterilované,
cibule,
mrkev,
křen,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
semínka hořčičná,
kopr,
voda,
ocet,
cukr,
sůl
Komentáře (15)
Josef Lerch:
Omlouvám se za foto. Změnil jsem obrázky, ale nevím zda jsou lepší. Pozn. k množství jednotlivých ingrediencí: Poměr voda - ocet 2:1 - máme prostě raději kyselejší nálev. Cukru dávám Na 2 litry vody 25 dkg, ale nechávám přípravu láku na Vás, máte-li raději sladší nebo kyselejší okurky. A co se týče množství - Je to podle toho příběhu:
V paneláku bydlí dva staří mládenci Novák a Dvořák ve stejné garsonce pouze v jiných patrech. Jednou si pan Dvořák všiml u pana Nováka na návštěvě, že má nově vytapetováno. Říká:" Máš krásně vytapetováno. To si udělám také. Kolik jsi koupil tapety?". Pan Novák odpověděl:" Koupil jsem 2O rolí:". Rozloučí se a třetí den u pana Nováka zvoní pan Dvořák a nadává:" Sakra jak je to možné. Máme stejný byt. Koupil jsem 20 rolí tapet, vytapetoval jsem a 10 mi jich zbylo !". Pan Novák s klidem odpoví:" To souhlasí. Mně jich zbylo taky deset!"
Já se vyjádřil jen k podivu nad tím, že v rcp není kolik octu
To, že nálev 2:1 (předpokládám, že z 8%ního octu) bude patrně kroutit nejen palci ale i patama
Pomer 2:1 = litre, decilitre, mililitre? Koľko na 3 kg uhoriek? A koľko cukru a soli? Neskúsenému informácia "přiměřeně" veľa nenapovie.
Kedysi som uhorky nakladala od oka. Ale prišla som na to, že práve správne dávkovanie cukru a soli a octu je veľmi dôležité. Dôležitejšie ako počet guličiek korenia.
No, já čtu v postupu přesnou specifikaci jak množství vody, tak množství octa...
...ale třeba to tam autor dopsal až po vašich komentářích. Pokud tak učinil, pak by bylo fér tuto úpravu (opravu) v postupu zmíniti