Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborová polévka od babičky

Typickou polévkou pro českou kuchyni je bezesporu bramboračka. Není však jen jeden recept. Důkazem jsou staré recepty našich babiček, které byly inspirací a vodítkem pro kuchařky při vaření takové polévky.

Hodnocení receptu je 5,0 (41×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 20 min

35 min (15 min příprava + 20 min tepelná úprava)

11. 2. 2010 21:17

Suroviny pro 6 porcí

6 porcí

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie2 587 kJ / 618 kcal
Bílkoviny7,15 g
Tuky41,70 g
Vláknina6,45 g
Cholesterol 128 mg
Sodík 53 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy50,40 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Iveta

12. 11. 2015 13:52

Moje babička byla dobrá kuchařka a uměla uvařit z mála, masa moc nebylo, přesto bylo její jídlo chutné a levné. Kritizujete, že je tato bamboračka ošizená, ale babička jí také nevylepošovala vývary z masa u z uzených kůží, akorát ty sušené houby do ní měla vždy schované. Mosox používala až moje maminka, starší dámy se obešly bez něj. Já ho používám docela často i do vývaru a jinak si schovávám vývary z různých druhů masa , když chci pak uvařit boršč, ušetří to hromadu práce.

Valerie27

16. 9. 2015 15:22

:yes::yes:me and all my family love that soup!!!:-Kwww.toprecepty.cz

Ota

4. 3. 2015 13:23

Dávám česnek jak na plátky k cibulce osmahnout a do hotové lisovaný 2X stroužek zvýrazní to chuť Bobkův list nedáváme krkáme to a ostatně je rakovinotvorný. Masox dáváme jsme proti němu imunní.Česnek sráží všechny jedovaté radikály.A zavoníme to domácí vypěstovanou Majoránkou doporučuji.A nezapomenout zakloktat vejce od domácí slepičky.

Cizák

5. 9. 2014 08:30

Netuším, proč třeba marťas-bábička dává za tenhle chudičký recepis bodík. Tahle bramboračka by mohla bejt maximálně od praprababičky, která se bála, aby se dědeček neotrávil. I když mohla bejt prabába chudá jak kostelní myš, tak do lesa zajít mohla - houby jsou zadarmo. Bramboračka bez hub a česneku je akorát "bramboračka." ;-(

marťas-bábička

27. 5. 2014 19:44

:-D:-DKostka bujonu a česnek té bramboračce přidá špéci!A houby jsou skoro povinné. Dávám bodík.Super, polévečky zbožňuji!:-K:-p

Sorry

25. 5. 2014 15:17

Otřesný recept:-!:no::-((

Jirka

26. 4. 2014 19:05

Stroužek česneku udělá v brambůrce divy, neměla by chybět hrstička sušených hub, kůže ze slaniny polévku jemně dochutí, trochu krup taky není na škodu, nové koření a pepř, zeleninu doporučuji osmahnout na másle. Výsledkem je nejlepší bramboračka na světě.

Dajda Dajda

14. 3. 2014 07:27

Bujon ani kostka tam určitě být nemusí, brambory, zelenina a koření bohatě stačí. Pokud chcete navíc masovou chuť, uvařte vývar z vepřových kostí, které Vám zbyly například z kotlet. Pokud je na nich nějaké maso, můžete ho pak do polévky vložit.

tejaja tejaja

14. 1. 2014 16:00

Petr co vaření nerozumí: nemusí, veď pekný zeleninový vývar sa urobí pošas varenia zeleniny ;-)

Petr co vaření nerozumí

14. 1. 2014 15:36

Zdar kuchtici, hej moc tomu nerozumim ten bujon tam musí být?

savlinka savlinka

16. 11. 2013 18:24

DNES jsem vařila z uzeného vývaru:yes:a dávám uvařit i cibuli a česnek:yes:

canni

12. 7. 2013 17:50

Spagetka: JoJo, vím, že se dá zmrazit, ale netušila jsem, že i zavařovat :-) já spíš dělám takovej "rychlo vývar" když vařím psovi kosti a odřezky masa, ale to vařím sotva hodinu.. :-) škoda to pak vylít, takže z toho dělám polévku, vařím v tom luštěniny a podobně. Akorát je to bez chuti, psovi nekořením. Jak jsem psala, nejsem zkušená kuchařka, vařím sotva 2 roky, nikdo mě neučil..

spagetka spagetka

12. 7. 2013 12:16

canni: Dělej to jako já i mnozí další, taky nemáme čas vařit věčně vlastní vývar (dobrý vývar chce fakt čas), ale existuje řešení: Ve chvíli času (určo se najde) si prostě udělej tak 10 - 15 litrů vývaru najednou. (já nejdřív opeču, pak velmi pomalu táhnu, perlím vývar. Nechám zchladit, seberu zbytečný tuk a rozdělím na porce, dám do mrazáku a mám na čtvrt roku pokoj. Někdy i se zeleninou, spíš ale dělám čirý, který pak dle potřeby dochutím a věř mi, pak je vždy pohodlně při ruce.:yes::yes::yes: Jo a pokud budeš mít potřebu dolévat vodu, zásadně vroucí!
Moje mamka ho i zavařovala, ale upřímně, já na to nikdy nenašla odvahu, ale dobrý asi byl ;-);-)

canni

12. 7. 2013 12:08

A ty řeči tady, že jsou lidi líni uvařit si vývar... Ne vždy je to o lenosti, já třeba studuji, chodím do práce a starám se o domácnost a domácí mazlíčky. Opravdu někdy nemám chuť a čas například zapékat kosti a pak je 2 hodiny vařit na vývar. Kdybych neměla co jiného na práci, ráda si ho udělám.

canni

12. 7. 2013 12:03

Nejsem tedy žádná zkušená kuchařka, ale toto má do bramboračky hodně daleko :-( a ještě to nazvat jako babiččina.... Když už není domácí vývar, stačí dát koření, zeleninu a houby. Krásně polévku dochutí. Dávám na rozpuštěné máslo cibulku, pokrájenou zeleninu i s brambory, chvíli restuji, zaliji vývarem, přidám koření (majoránka, bobkový list, pepř celý, sůl), chvíli povařím, přidám houby, česnek a vařím, až je zelenina tak akorát :-) jde zahustit na začátku, na restující se zeleninu stačí dát hl.mouku. nebo já radši vyndám pár brambor, ty rozmělnim vidličkou nebo rozmixuju a zpátky zamíchám do polévky.

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: bramborová polévka bramboračka jako od babičky bramborová polévka recept recept na bramborovou polévku polévka bramboračka recept bramborová polévka domácí bramborová polévka bramborová polívka polévka bramboračka recept polevka bramborova recepty bramborova polevka polévka bramboračka recepty nejlepsi bramborova polevka recepty na nejlepší polévky bramboračka polévka, bramboračka, recept bramboracka polevka bramborova polévka recepty bramborová polévka se zeleninou bramborova polévka bramborovapolevka

Suroviny: brambory, mrkev, petržel, máslo, mouka hladká, vývar masový, sůl, majoránka, bobkový list, česnek, houby

TopRecepty.cz

Bramborová polévka od babičky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VAYz