Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.

Hodnocení receptu je 5,0 (179×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

3. 3. 2010 20:51

Suroviny pro 12 kusů

12 kusů

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 289 kJ / 2 220 kcal
Bílkoviny78,73 g
Tuky37,01 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 248 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,42 g
Sacharidy383,92 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.

Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!

Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Bibinka Bibinka

7. 5. 2011 21:39

Atta: Atti, tak to teda mám opravdu radost:yes: a neděkuj, já děkuju tobě, že jsi je vyzkoušela, že se ti povedly a možná je budeš dělat častěji;-)

Atta

7. 5. 2011 21:33

Bibinka: tak že po doplnení informácií sa mi to podarilo zvládnuť na výbornú :yes: s patričnou pochvalou od rodiny aj známych ktorých som ponúkla , tak že ešte raz vďaka ;-)

Bibinka:

Bibinka Bibinka

4. 5. 2011 11:28

Atta:tak já používám mouku buď T650, nebo Výběrovou 00 a peču v troubě normálně bez vzduchu. Přeju ti, aby se ti povedly a dej vědět;-):-)

Atta

4. 5. 2011 10:15

Bibinka:ešte poprosím o jednu radu ja som použila myslím múku T530 nebola by lepšia T650 / chlebová /???:-8 pri pečení je lepšie použiť rúru normálne pečenie alebo teplovzdušné? Ďakujem :-)

Atta

4. 5. 2011 09:33

Bibinka:ďakujem za radu aj ma to napadlo,že to bide tou múkou pridám mlieko ale keďže som sa snažila ísť podľa popisu :-)tak to dopadlo tak ako to dopadlo :-))no nevadí, tak že sa vrátím k môjmu osvedčenému prečítať recept a doladiť ho podľa momentálnej situácie :-)) ešte raz vďaka :yes::-)

Bibinka Bibinka

3. 5. 2011 17:04

Atta: ono to záleží i na mouce a to těsto musí být úplně plastické a můžeš s ním dělat co chceš a vůbec se nelepí, jako s plastelíny. Jestli si ho měla tuhý, tak příště dej víc mléka, nebo méně mouky. Určitě to vychytáš a dostaneš to do ruky neboj:yes:;-)Jinak jsou křupavý, vzdušný a jemný.

Atta

3. 5. 2011 15:21

Dobrý deň, tiež som ich vyskúšala a boli chuťovo výborné len som ich mala trochu ako keby hutnejšie, neviem či to bolo múkou, pečením alebo bolo treba pridať o čosi viac mlieka.Vďaka za radu :-) v čom bola chyba??

Bibinka Bibinka

1. 5. 2011 15:23

knebeska:tak to mám radost-díky;-)

knebeska

1. 5. 2011 08:45

Vynikající, já a kynuté těsto nejsme moc kamarádi,ale houstičky jsou jedna báseň:-K

Bibinka Bibinka

22. 4. 2011 10:11

Marcelo Tichá,především tě zdravím a vítám v naší Topkové rodině a přeji ti, aby se ti tu líbilo;-)
Dík za žemličky a jak vidím, už u vás zdomácněli a to je to nejlepší, co se s receptem může stát:yes:a děkuju;-)

Marcela Ticha Marcela Ticha

21. 4. 2011 21:04

Žemličky jsou vynikajicí u nás mají úspěch a peču je často.:-p

Bibinka Bibinka

15. 4. 2011 20:46

Anna Kocikova: Aničko zlatíčko, já děkuji za takovou chválu a že mi děláte s Lubou radost, to víš moc dobře;-)

Bibinka Bibinka

15. 4. 2011 20:44

Evane, musíš příště dělat ze dvojité dávky, abys jich měla 24;-) Já těch 12 dělám pro nás dva a kolikrát máme co dělat, aby vyšly na jeden den:-)

Anna Kocikova Anna Kocikova

15. 4. 2011 20:39

:-DBibinko:-Dvšimla jsem si změny názvu u těch Tvých vynikajících žemliček:-))"Startovací" byly i u mě;-)Jeden den jsem koupila pečku a hned druhý den byly upečené:-*A peču každou chvíli,manželovi moc chutnají:-pněkdy dělám změnu tvaru-2 veky,ale používám Tvé suroviny;-)Ještě jednou díky za príma recept:-K:-K

Evane

15. 4. 2011 20:32

Tak dopečeno. Provedla jsem malou změnu - 200 g špaldové, 50 g žitné a 250 g hladké mouky. O něco málo víc samozřejmě mléka a tuku (dávala jsem sádlo), protože celozrnná mouka opravdu více saje. No a kvasnice jsem dávala instantní. S těstem se pracovalo výborně. Bylo 12 žemlí - 6 jsem posypala kmínem, 6 sýrem. Výborné, mňamózní. Jen jednu chybu to má...už jsou všechny pryč :-// Pro 4 lidi je 12 těchto žemlí opravdu málo..:-D Posílám bodíka.

1 12 13 14 15 16 21

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: housky recept domácí housky babiččiny domácí housky babiččiny houstičky housky z domácí pekárny výborné křupavé kynuté houstičky housky recept na housky domácí housky recept domácí žemličky babiččiny recepty nejlepší recept na housky žemličky startovací houstičky nejlepší housky babiččiny rohlíky kynuté žemličky výborné housky rychlé housky recept housky

Suroviny: mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1