Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.

Hodnocení receptu je 5,0 (179×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

3. 3. 2010 20:51

Suroviny pro 12 kusů

12 kusů

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 289 kJ / 2 220 kcal
Bílkoviny78,73 g
Tuky37,01 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 248 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,42 g
Sacharidy383,92 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.

Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!

Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Stefinka.S

9. 5. 2014 11:48

Bibinka:přesně tak, zase jsem o něco chytřejší, tady je vidět, že se člověk učí celý život a jaká je z toho pak radost, když se něco vychytá a podaří tak jak má :-) Ze mě ještě nakonec bude hospodyňka jak fík :-D

Bibinka Bibinka

9. 5. 2014 11:18

Stefinka.S:jupííííí, tak to je báječné a dokázali jsme to;-):yes: Jak se říká: trpělivost růže přináší, tak tady o platí dvojnásob:-D

Stefinka.S

9. 5. 2014 10:30

Bibinka:už jsou dokonalé tyhle a to jsem je nenechala kynout celou hodinu, protože už byl hlad, ale i tak nabyly a jsou výborné a ta se sýrem a slaninou je naproto luxusní, tisíceré díky za konzultaci mého problému a vychytání chyb, takže už vím, že se teď vždycky povedou, vážně mockrát děkuju, od teď myslím, že budu housky na stole aspoň jednou dvakrát do týdne :-)

Bibinka Bibinka

9. 5. 2014 10:23

Stefinka.S:ano, ano dáš jen jeden sáček-tak pamatuj pro příště, ale myslím, že tím to budeš mít už vychytaný a ty další budou dokonalé:yes:

Stefinka.S

9. 5. 2014 10:10

Bibinka: No tak mě to zblblo, že jsem tam dala dva balíčky sušeného, aby to odpovídalo té kostce droždí normálního, tak jsem z toho teď jelen. Takže stačí jeden sáček teda. No dala jsem dva, nevadí. Teď se pečou, jdu to ohlídat :-)

Bibinka Bibinka

9. 5. 2014 10:07

Stefinka.S: Štefi, já jsem to droždí dopsala do receptu, aby to nemýlilo i na kolik péct a jak dlouho. Těch 40 g je míněno čerstvého a sušeného jeden sáček 7g. Já dělám téměř všechno kynuté se sušeným, vyhovuje mi a čerstvé používám spíš na drožďovou polévku, nebo knedlíčky do polévky ap...Jsem ráda, že se žemličky snědly a chutnaly;-):yes:

Stefinka.S

9. 5. 2014 09:30

Bibinka: jo, mohla jsem se utlouct, dokonce jsem na pár z nich nastrouhala sýr a měla jsem výborné sýrové housky, ale nezbylo na snídani, takže už pekárna byla ráno v pohotovosti znovu a teď kynou v troubě, vyndala jsem z mrazáku i zbytek plátků slaniny, tak to tam taky prdnu na to, to bude dobrota :-)Mouku mám pokaždé jinou, záleží do jakého krámu zrovna jdeme, takže si nemyslím, že mám pořád tu samou a droždí teda používám sušené, mám s ním lepší výsledky než s klasickým, většinou se vše povede a není to cítit droždím jako u klasického, i když možná je to chyba opět v tom pečení, těžko říct, ale zkrátka klasické doma běžně moc nemívám, koupím jen když ho fakt potřebuju, třeba na knedlíky nebo tak, jinak mám doma pořád několik balíčků sušeného. Jen mě tu zarazila ta gramáž, na půl kila mouky se obvykla dává půlka droždí či jeden sáček, ale v receptu je 40 g, což je dvojnásobek, tak jsem to tak začala dělat, v minulosti jsme opravdu dávala jen těch 20g.

Bibinka Bibinka

9. 5. 2014 07:32

Stefinka.S:Štefi, tak jsem na ten výsledek včera čekala, až jsem šla do peří;-) Mám radost, že je to aspoň tak jak píšeš:yes: Možná by to chtělo ještě změnit mouku, nebo droždí a do trouby si dej hrníček s vodou....

Stefinka.S

8. 5. 2014 21:01

Tak hlásím jak to dopadlo a musím říct, že výsledek je značnej teda. Sice housky ze včerejšího těsta z lednice nenakynuly ani za hodinu a půl skoro o nic, ale za to po upečení na více stupňů a během deseti minut, jsou mnohem lepší než předtím, sice nejsou křupavý, na to bych asi potřebovala jinou troubu a pořád nejsou tak lehký, jak by asi mohly být, i když teď to může být tím nakynutím taky, ale je to opravdu veliký rozdíl, takže aspoň už vím, kde jsem udělala fatální chybu. Díky moc lidičky za rady, příště se budu snažit ještě více :-)

Stefinka.S

8. 5. 2014 19:06

Bibinka: Děkuju moc za rady, právě kynou a za čtvrt hodinky jdu na to a budu péct.... ještě mě napadá, že mám možná problém i trochu v troubě, hůř mi peče podle mě zespodu nebo celkově, nevím, ale třeba když dělám pizzu, mám stejný problém, těsto je strašně dlouho bílý, pak nepoznám, zda už je hotový nebo ne, suroviny už jsou přitom pomalu tvrdší, nevím no, zkusím to ještě teď jednou a uvidím, zda to bude lepší, pak bych si kdyžtak dala pozor na pečení i u ostatních věcí, kdyby to bylo tím. Každopádně mockrát děkuju, v kynutých těstech ještě dost plavu :-)

Bibinka Bibinka

8. 5. 2014 19:01

Stefinka.S: tak to bude ta chyba, oni se tam dlouho "suší" pak jsou vyschlé-tvrdé. Teď by se ti měly povéct;-)

Stefinka.S

8. 5. 2014 12:48

Bibinko, děkuji. Taky mě napadlo, že to právě takto zkusím, na více stupnů a rychleji. Já je pekla na 180 a asi tak půl hodinky, než zezlátly úplně a pak už byly tvrdší, takže možná je opravdu peču moc dlouho, ale jinak byly moc bílé a chtěla jsem je zlatavé. Tak zkusím to pečení a uvidíme, pak dám vědět.

Bibinka Bibinka

8. 5. 2014 09:01

Stefinka.S: Štefinko, to je mi líto, protože jsou fakt moc dobré:-p Tak přemýšlím a napadá mě, že by to mohlo být pečením, nebo moukou(vyzkoušej jinou), troubou nevím, ale peč je na 200-250°C a jen tak 15 minut, záleží taky na troubě a dávej je do úplně vyhřáté trouby a jestli to takto děláš, pak už vážně nevím....:-(

Stefinka.S

7. 5. 2014 20:59

Ženský poraďte mi, opět jsem dělala tyto housky, už potřetí a fakt jsem jela podle recetu a snažila jsem se, ale mám je potřetí úplně stejné jako předtím. Housky jsou chuťově vynikající, dobře se s těstem pracuje a všechno, ale prostě před chvílí jsem je vytáhla z trouby a už teď vím, že za pár hodin budou tvrdé. Dělám něco špatně asi, ale housky nejsou lehoučké a nadýchané, ale naopak když se do nich kousne, tak jsou hodně hutné, není to ono... myslíte, že je třeba peču moc dlouho nebo v čem může být problém, poraďte... půlku těsta jsem si schovala do lednice na ráno na snídani, tak je zkusím dát na víc stupňů, aby byly zlatavý, ale aby byly třeba měkkčí nebo já už fakt nevím, co dělám špatně :-(

Bibinka Bibinka

9. 3. 2014 20:01

Michaela Medkova: Míšo, jsem ráda, že chutnalo, ale ty bys měla dělat pro svou rodinu ze dvojité dávky:-D:-D

1 4 5 6 7 8 21

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: housky recept domácí housky babiččiny domácí housky babiččiny houstičky housky z domácí pekárny výborné křupavé kynuté houstičky housky recept na housky domácí housky recept domácí žemličky babiččiny recepty nejlepší recept na housky žemličky startovací houstičky nejlepší housky babiččiny rohlíky kynuté žemličky výborné housky rychlé housky recept housky

Suroviny: mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1