Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roládový štrúdl

Křehké těsto, voňavá jablečná náplň a vzhled jako z cukrárny. Roládový štrúdl kombinuje chuť tradičního jablečného závinu se vzhledem rolády a na stole vypadá stejně skvěle, jako chutná.

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lemarti

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 35 min

65 min (30 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

kulatá forma o průměru 26 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 307 kJ /
3 659 kcal
Bílkoviny72,89 g
Tuky71,85 g
Vláknina40,40 g
Cholesterol 420 mg
Sodík 3,39 g
Sůl8,35 g
Sacharidy639,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z vlažných tekutin, lžíce cukru, lžíce mouky a nadrobeného droždí necháme vzejít kvásek. Krok 2: Mouku promícháme se solí, přidáme vlahý tuk, vejce, zbytek cukru, přilijeme kvásek a zaděláme hladké těsto. Necháme na teplém místě nakynout na dvojnásobné množství. Krok 3: Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo. Krok 4: Včas zapneme troubu na 175 °C. Dortovou nebo koláčovou formu vymažeme máslem. Krok 5: Z vykynutého těsta vyválíme plát zhruba 65 × 40 cm. Krok 6: Celý plát potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhanými jablky, skořicí, vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem (pokud jsou jablka kyselá), strouhankou a pokapeme rumem. Krok 7: Vše opatrně zamotáme do rolády. Roládu nařežeme na 4 cm plátky a naskládáme do dortové, máslem vymazané formy, řeznou stranou dolů. Krok 8: Vložíme do vyhřáté trouby na 175 °C a pečeme zhruba 35 minut, až povrch zezlátne. Krok 9: Ještě teplý koláč polijeme polevou umíchanou z mléka, cukru a vanilkového cukru.

TIP: Top 7: Štrúdly - nejlepší recepty

Zveřejněno 24. 4. 2010

Poznámka autorky lemarti

Jako náplň se může dát cokoliv, co kdo má rád.

Já těsto připravila v pekárně a chybělo málo a těsto jsem měla všude. Pekárnu mám na 1250 g, takže raději větší.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Roládový štrúdl

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QkyY

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Roládový štrúdl

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QkyY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (12)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Perfkektně se mně podařilo těsto! Jen cukru jsem dala trochu míň. 3 polévkové lžíce. Mouku jsem prosívala přes sítko, celé kvasnice, jak bylo psáno. Kynulo to jedna báseň. Líbilo se mi i to krájení zavinutého těsta a následně dát do koláčové formy.
Určitě budu dělat často. :yes:

Právě, že pokaždé, než něco z receptů vyzkouším čtu komentáře a zkušenosti těch, co to již vyzkoušely, od toho si myslím, že to tu také je...a nedala jsem ted na komentáře, v nich u tohoto receptu nic podrobného nenajdu, píše to sama autorka v receptu.

simonkacl: můžu ti poradit? Pokud děláš opravdu něco neznámého, jako toto, nedej na komentáře, neb každému chutná něco jiného. Ale - chtělas vyzkoušet - zásadně novinky zkoušej na malém vzorku, vyhneš se zklamání, každému fakt nemusí chutnat vše, nejsme roboti ;-);-);-)

Ted jsem ho dopekla a lituju, že jsem štrudl polevala tou polevou, celá práce v háji. Bez toho by to bylo hezky nadýchané, stačilo by pocukrovat moučkovym cukrem. S výše předepsanou polevou je z toho akorát tak nacucaná, přeslazená kejda buchty.

Wow, zaokrouhleno na 15bodiku :-)

:-O:-p:yes::-D a bodík...

Tak to mi nějak záhadně uteklo a přitom to vypadá nádherně:yes::yes::yes::yes:+10

Tak to mi uteklo a taková nádhera!! Leni, máš to za plusíka!!:yes::yes:

:-K+4:yes:

Bezva nápad.

Tématické fráze:
štrůdl, nadýchaný štrudl, recepty na strudl, roládový koláč, štrůdl politý krémem, koláč roládový, štrudl těsto, vánoční štrúdl, roládovy dort, maminčiny recepty recept na roládový na dort, štrudl do formy, recepty moučníky strudl, jablka na štrúdl, štrůdl nebo štrúdl, štrůdl s krémem, jablečný závin s polevou, nadýchaný štrůdl recept, 29.7.2018 štrudl, plátky jablek zamotáme do těsta, štrúdl politý rumem

Suroviny:
voda, mléko, máslo, cukr krupice, vejce, sůl, mouka hladká, droždí, jablko, máslo, rum, cukr vanilkový, skořice, strouhanka, cukr moučkový, cukr moučkový, cukr vanilkový, mléko

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu