Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí risotto z české kantýny

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

14. 7. 2010 19:35

Suroviny pro 4

4

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie13 267 kJ / 3 171 kcal
Bílkoviny287,34 g
Tuky20,20 g
Vláknina17,90 g
Cholesterol 578 mg
Sodík 638 mg
Sůl1,62 g
Sacharidy421,87 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

isindy isindy

15. 7. 2010 11:34

Elizo, nekaj se...je mi fuk, jestli mu budu říkat italské, čínské, české nebo honduraské, myslím, že tyto stránky nejsou o přesnosti názvu, ale o jídle, a je mi jedno, jestli postup je přesně na chlup originál nebo upravený - důležitý je pro mne výsledek - a ten bych teda v žádné kantýně nenašla :-D

Eliza Eliza

15. 7. 2010 11:28

Všem se omlouvám, zejména odbornici Ester a kaju se. Chtěla jsem vyfotit obal od rýže i parmazánu, ale už jsme vynesli koš...

Ester

15. 7. 2010 11:25

Vážená autorko Elizo,

vypadá to, že vám někteří vaši zdejší obdivovatelé toto risotto "žerou", ale neměla byste leckdy zdatné kuchtíky uvádět v omyl. Tohle vaše rizoto šlo přes Čínu rovnou do Čech. Popisovaný postup je až k osmahnutí rýže, která na fotce mimochodem vůbec nevypadá jako kulatozrnná, správný. Pro italské risotto se však používá suché víno namísto dezertního. Dále jste si přípravu zjednodušila prostým „ po česku“ dušením rýže ve vývaru, takže není divu, že výsledek není ani trochu krémový. Výsledek nemůže být NIKDY italský a krémový, i kdyby se přidaný parmazán a máslo (obojí ovšem ve větším množství, než uvádíte) snažilo sebevíce. Při správné konzistenci by 500g kulatozrnné rýže stačilo na odvážných 6 – 8 porcí. Právě kvůli své konzistenci se povětšinou podává v hlubokých talířích.
Vaše druhé dílo, na které odkazujete, už vypadá "o chlup" lépe, tam bych věřila tomu, že jste použila kulatozrnnou rýži. Postup je správný, ale v žádné případě bych nenahrazovala nedostatek vývaru vařící vodou! Druhé rizoto je zřejmě také zasypáno parmazánem, na rozdíl od kuřecího, které vidíme zde. To je podle barvy a pružnosti jednoznačně eidam.

Ne vždy je dušená rýže italské risotto a ne každý, kdo píše recepty, ho umí. Takhle jste si jen zbytečně složitě připravila možná chutné, ale obyčejné české rizoto z kantýny.

Midla

15. 7. 2010 11:22

No právě, že jsou Elizy. Otázka je jestli Oliver by z toho svého taky udělal kopečky. Jen jsem chtěla zpochybnit, že když to uvaříme my a jdou z toho kopečky tak to nemusí znamenat, že Ital nebo Oliver z toho taky mohou dělat kopečky. Ale k čertu s kopečkama.

isindy isindy

15. 7. 2010 11:06

Midla - k diskuzi o konzistenci rizota se nepřidám, to není moje parketa - ale fotky jsou rozhodně Elizy, nikdy by nezkopírovala cizí...;-)

Midla

15. 7. 2010 11:03

Právě "Ital v kuchyni" by z toho svého kopečky neudělal. To je na videu jasně patrné. Mimochodem, ty fotky jsou tvoje nebo Olivera? Ale je pravda, že to určitě není české rizoto ze závodních kuchyní. A to je to podstatné.:-))

Eliza Eliza

15. 7. 2010 09:53

Recept na přípravu klasického krémového italského risotta jsem vkládala sem http://www.toprecepty.cz/recept/3904-italske-kremo.... Jde o postup Jamieho Olivera z knihy Jamie po italsku, psané přímo z Itálie. Na fotografii je vidět, že i z něj lze vytvarovat kopečky.
Pro toto s kuřecím masem jsem zvolila jednodušší postup, inspirovaný pořadem S Italem v kuchyni. http://www.sitalemvkuchyni.cz/recepty/risotto-rizo...

Midla

15. 7. 2010 09:43

Eliz, nic proti tvému pokrmu, ale drobek má částečně pravdu. Z italského risotta by nešly udělat bochánky. Je spíš krémovité a na té krémovité konzistenci Italové dost "bazírují". Podlévá se postupně jak se tekutina odpařuje, ale odpaří se. Ta krémovitá konzistence se dosáhne na konci promícháním se sýrem.

Eliza Eliza

15. 7. 2010 06:41

Italské risotto není "mokré" a už vůbec ne "polévkovité", ale šťavnaté a kompaktní. A to díky použité speciální kulatozrnné rýži (např. arborio), prvotnímu opékání syrové rýže na másle a oleji, zalití vínem a postupnému přilévání vývaru, odpařování a průběžnému "masírování" rýže vařečkou (což jsem v tomto případě nedělala, ale výsledek je stejný, nutno vyzkoušet). Svoji velkou roli hraje i přidání kusu másla a jemně strouhaného italského sýru do hotového pokrmu.;-)

Drobek Drobek

14. 7. 2010 23:32

Abych někoho neuvedl v omyl, já mám české rizoto moc rád.
Jenže Italské risotto je spíš polévkovité, zkrátka řídké. Tohle suché by vám hodili na hlavu. Škoda, nevědí co je dobré. Podle nich se ten vývar a víno NESMÍ odpařit, risotto musí být mokré. No řekněte, mají rozum ti Italové?:-D

Colombo65 Colombo65

14. 7. 2010 22:16

Mňam;-);-);-)

drahulin drahulin

14. 7. 2010 21:54

Eli:yes::yes::-p

misza misza

14. 7. 2010 21:25

:-p:yes::yes:

Anna Kocikova Anna Kocikova

14. 7. 2010 19:56

Eliz:-Szase je večer viď:-O
Vypadá to moc hezky a ta chuť:-p:-*+:yes:

olca spickova olca spickova

14. 7. 2010 19:49

Elizo to vypadá fakt báječně!:-pHned bych si dala,miluji rýži a těstoviny!Bodík pro tebe je na cestě!

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: risoto ital v kuchyni české rizoto risotto risotto recept italske risotto mokré rizoto ceske rizoto recept kureci rizoto rizoto ceske kureci rizotto italske kureci rizoto risotto s kurecim masem rissoto s kurecim masem kurici risotto recepty rysoto rizoto,české recepty na rizoto rissoto recept kuřecí rizo recept rissoto s kurecim

Suroviny: rýže arborio, prsa kuřecí, vývar, cibule, víno, olej olivový, máslo, parmazán, pepř černý, sůl, petrželka, koření houbová variace

TopRecepty.cz

Kuřecí risotto z české kantýny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E0m4