Pečená rajčata ve vlastní šťávě
Máte rádi pečená rajčata, ale ta přesušená kupovaná nechcete ani vidět? Máme pro vás jednoduchý recept, podle kterého si snadno připravíte lahodná rajčata sami doma. Lahůdku z nich dělají především bylinky, česnek, balzamiko a třtinový cukr.
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 9. 2010 18:09
Madlino,rajčata se rozkrajují na poloviny a pečou rozkrojenou stranou nahoře, protože tam zůstane po upečení výborná šťávička a o tu taky jde. Pokud bys je celá rozkrájela, šťáva by vytekla na plech a sosík by Ti zůstal na plechu. Celkem by to nevadilo, pokud bys to pekla opravdu pomalu na těch 120st. Musela bys to z plechu potom sebrat do sklenic. Taky mi tam vždy něco steče a díky cukru se z toho stane taková karamelová šťávička, tak to seberu lžící a dám do sklenic. Lepší je ale je péct na poloviny. Pekla jsem už také dost obří rajčata, jde o to, aby na plechu byla rajčata trochu velikostně stejná, můžeš k ním i přihodit sherry rajčátka celá. V tomto případě jsem je pekla tak na 140st. a trochu déle, to poznáš sama. Jen je budeš hlídat, pokud se Ti bude zdát, že se mají snahu připalovat, tak budeš střídat teplotu (např. 1/2hod.na 120, potom zase na 140...). Rozhodně to zkus, uvidíš, jak je to jednoduché a výsledek bezva. Úplně vysušená nebudou!, jen svrklá, uvnitř se šťávou a chuťově výborná. Snad jsem Ti poradila. Dej vědět, jak to dopadlo.
13. 9. 2010 17:21
AHOJKY, letos jsem začala také se sušením rajčat. Sušila jsem je v sušičce, hrooozně dlouho - 10 hodin, povedlo se to, ale ten tvůj receptík teďstuduji a chci se do toho zítra dát.Jen se chci zeptat, mám taková ta obří rajčata, jedno je velké jako obrovské jablko. Rozkrojit ho na půlku znamená že to rajče bude pořád 10 cm široké. Pokazím něco, když je nakrájím zase tradičně na plátky?
4. 9. 2010 22:36
Jahodo mě taky čeká další várka - ale budu jí dělat ráda. U nás je rajčat taky spousta,tak proč si neschovat trošku léta do sklenic a nepřipomínat si ho,v ledových zimních časech. Moc díky za recept a je fakt,že ty kupované takové nejsou (vařím s nimi poslední dobou často).
4. 9. 2010 22:34
Nááádhera Recepty vkládané o prázdninách mi jaksi unikly, ale ty nejlepší se ke mně stejně díky milým komentářům dostanou, postupně, ale přece
4. 9. 2010 22:30
Mirco75, jen jsem nakukla a ejhle, takový milý komentář. Díky moc, jsem ráda, že recept nezklamal. Já mám dost rajčat, vždy se jich v létě přejíme, abychom měli v zimě na co vzpomínat. Jak jsem objevila tento recept, manžel mě pomalu "nosí na rukou". Jí mi to pod rukama, tak peču a peču a už jsem se je naučila i používat. Jinak mě moc neoslovovala sušená/pečená rajčata. Ale domácí, je domácí.
4. 9. 2010 22:22
Jahodo dělala jsem je a jsou exklusiv. Hned po usušení/upečení jsem neodolala a mám štěstí,že byla noc a já na noc nejím. Jinak bych se do nich pustila o něco více. Nakonec jsem je ještě ve sklenicích zalila tím trošíčkem "výpeku" co po nich zbyl. Určitě jsem je nedělala naposledy,jen je budu příště dávat do menších sklenic - to kvůli mé velké chuti na ně. Posílám boďku č. 16 a doporučuji dále.
28. 8. 2010 23:56
JahodaTvé recepty jsou zárukou kvality, to už bezpečně vímvždyť podle nich vařím, pečená rajčata obohatí mé kulinářské umění pro mou rodinku a 15.bodík je samozřejmostí
28. 8. 2010 22:36
rebeko: nezalévají, pečou se na oliv.oleji a pokapou se olejem, ale jak se vypečou, zůstane uvnitř dost šťávy a jak je napěchuješ do sklenice, budou ponořené ve vlastní šťávě, jak to vidíš na fotce. Samozřejmě, pokud je budeš třeba péct déle, nebo nebudou tak šťavnatá, může se stát - tak je klidně můžeš zalít dle potřeby oliv.olejem. Já už pekla aspoň 10x pro celou "famílii" a zatím nezalévala. (Oliv. olej také není levná záležitost, v krajním případě úplně stačí třeba slunečnic.olej)
28. 8. 2010 22:28
ta upečená rajčata se už nezalévají olejemjenom se upečená dají do sklenic a hotovo
23. 8. 2010 20:44
Tak som teraz vysterilizovala 4 pohárky. Samozrejme, prehliadla som zníženie teploty počas pečenia, takže časť cherry paradajok sa pripiekla, tie veľké nie. Ale nevadí, človek sa chybami učí...Ešte budem robiť ďalšie. Celé pečenie sprevádzala úžasná vôňa, výsledok tuším skvelý. Ešte raz ďakujem za recept aspoň takto, keďže básniť neviem!
16. 8. 2010 22:04
Patricie, mám z toho velkou radost, že se Ti povedla,že chutnají a za vyzkoušení receptu. Díky
16. 8. 2010 21:50
Mnohokrát děkuji Jahodo za krásný recept. Dnes jsem upekla 2 plechy.
Jsou výborná+
Jsou výborná+
14. 8. 2010 17:39
Zajímavý recept, vypadá to že rajčat budeme mít hodně tak vyzkouším - pekla jsem rajčata jen jednou a nedopadlo to dobře, bylo to bez toho cukru, octu a oleje - tohle vypadá mnohem lépe, hlavně ten zkaramelizovaný cukr mě na tom láká, suroviny mám všechny...
14. 8. 2010 17:17
Elizo, já jsem na ta sušená rajčata nějak netrpěla, ale manžel je pravý opak, takže až to člověk udělá svoje, potom mu to najednou začne chutnat. Ta žlutá nejsou tak sladká, tak jsem ještě v polovině pečení dodávala trochu třtin.cukru.
14. 8. 2010 15:25
Jejda, to mi uteklo... Jahodo, to musím zkusit, sušená rajčata považuju za jednu z největších pochoutek vůbec . Ale bohužel až v Praze, na chalupě je stará plynová trouba bez nastavování teploty a na bombu a péct 3 hodiny, to by mi máma nedovolila...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 13 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 23 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno 5. 5. 2024 14:01
Právě bylo uvařeno:
Květák z horkovzdušné fritézy
vladhn uvařila před 1 hodinou
Obalovaný gothaj
vladhn uvařila před 1 hodinou
Kuřecí nachos
Lucie1001 uvařil před 2 hodinami
Sachr dort z jablek
Vladka321 uvařil před 2 hodinami
Větrníkový dort
Sabora1 uvařila před 3 hodinami
Tvarohovo-borůvkové knedlíky
st3la uvařil před 3 hodinami
Bramborová kaše (klasika)
mnami uvařila před 3 hodinami
Moje špagety
Renata.K. uvařil před 4 hodinami
Borůvkový koláč s tvarohem
VaclavKo uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na domácí kečup: Dokonalý je z pečených rajčat se skořicí a třtinovým cukrem. Podle našeho receptu jej zvládnete taky
Tymián využijeme v kuchyni hlavně do marinád a k ochucení masa. Jeho léčivé účinky nám pomohou v domácí lékárně
Jak připravit nejlepší pečenou zeleninu: Díky snadným tipům získají dýně i červená řepa vynikající chuť
Další recepty
Tématické fráze: pečená rajčata rajčata pečená v troubě rajcata ve vlastni stave pečená rajčata recept pečená rajčata v oleji jak na pečená rajčata uskladnění rajčat co z rajčat pečené rajčata recept na pecena rajcata sušení rajčat, pečená rajčata rajčata ve vlastní šťávě recept pecena cherry rajcata rajčatová šťáva recept pečená rajčata v troubě rajčata recepty pečená rajčata, recept rajcata uskladneni rajče fotky štáva z rajčat
Suroviny: rajče, tymián, cukr hnědý, česnek, ocet balsamiko, olej olivový
Pečená rajčata ve vlastní šťávě
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YyGM
122 názorů