Hovězí kořeněná omáčka s okurkami

Bibinka Kuchařka: Bibinka

Doba přípravy: 120 minut 4 porce Hovězí maso 14 názorů

Suroviny

500 g hovězího masa (může být i libové na polévku)
kus anglické slaniny
2 cibule
4 sladkokyselé okurky
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
2 větší bobkové listy
1 lžíce červené mleté papriky
1 masox
trocha hladké mouky na zahuštění (nebo hotová jíška Knoor)
3 stroužky česneku
sůl
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso dáme do hrnce, nalijeme na něj vařící vodu a vaříme do poloměkka.

  2. Zatím uděláme základ: do jiného hrnce nalijeme olej, přidáme nakrájenou anglickou slaninou a na měsíčky nakrájené cibule. Restujeme. Přidáme koření - pepř, nové koření, bobkový list, ještě chvilku restujeme, nasypeme papriku a až vzkypí, hned zalijeme vývarem z masa.

  3. Pak přidáme na malé kousky nakrájené okurky a česnek na kousky. Uvařené maso nakrájíme na plátky (nebo kostky) a přidáme ho do omáčky spolu s masoxem, přikryjeme poklicí a dusíme, dokud není maso měkké.

  4. Nakonec rozmícháme malé množství vody s mouku, omáčku zahustíme, dosolíme a chvilku ještě povaříme.

Poznámka

Kdo chce, může udělat jíšku nebo použije hotovou jíšku Knoor (tu jsem použila já). Udělala jsem z pěkného masa na polévku a vůbec to nebylo znát, bylo to výborné a chutí to trochu připomínalo Znojemskou pečeni.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí kořeněná omáčka s okurkami

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Je jasné, že pokud vaříš polevku, dává se maso do studené vody, aby byl vývar silnější.Tady totiž potřebuješ polevku,o maso tolik nejde.Pokud však děláš omáčku, potřebuješ, aby i maso bylo dobré, a ne dřevnaté.Toť vše, žádná věda...:-*:-*:-*

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

    Bibinko, mne omacky s okurkama moc chutnaji a proto ti davam bodika:yes:7:yes:

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Bibi, tyhle kořeněné omáčky máme rádi:-)) určitě vyzkouším:yes::yes: +

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Allis, všeobecně to tak může být, ale tím, že zaliješ syrové maso vařící vodou, tak se rychle srazí bílkoviny a v mase toho hodně zůstane a je šťavnaté. Ovšem nic ti nebrání v tom(když se ti to zdá složitý)že to dáš na cibulku pokrájené maso dusit a je to;-):-)

    Odpovědět

  • allis allis

    tak nevím... moje maminka a babička mě učily, že silný vývar = maso do studené vody a menší kousky, slabší vývar a šťavnatější maso = vařící voda a maso vcelku. Bibinko, ty vaříš maso chvíli vcelku a přeléváš vařící vodou (říkáš, že bude silný vývar a šťavnaté maso?) a pak nakrájíš a dovaříš. To je na mě moc složité. Budu muset vyzkoušet.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Aha, tak to jo :-). Děkuju za odpověď, možná vyzkouším...

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Elizo, vařila jsem to maso úmyslně, je tak silnější vývar na omáčku, proto i maso zalévám vařící vodou, aby se stáhlo a zůstalo šťavnaté, ne jako uvařené hovězí takové sušší. Ale samozřejmně to můžeš dusit rovnou s tím masem, když budeš chtít;-)

    Odpovědět

  • Lenka30 Lenka30

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

  • Pejli Pejli

    Bibi, hned jsem věděla, že tohle je tvoje porce! :-* mňam mňam :-p +:yes:

    Odpovědět

  • Zdenka +++ Zdenka +++

    Bibinko, vypadá to moc dobře.Posílám bodík.:yes::-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Bibi, tyhle dečky měla babička i máma, děda jim je vozil, tuším, z Bulharska...Asi se tam nic jiného koupit nedalo...;-):-D
    Ale - chci se zeptat; z jakého důvodu to maso předvařuješ vcelku a teprve v půlce ho krájíš a dusíš? Já bych ho tam šoupla dusit rovnou... Je v tom nějaký fígl nebo si potřebovala vývar ještě na něco jiného?
    Jinak jídlo je určitě :yes::-p

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Mňam:-!:-!:-!:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: hovezí omacka babicovy dobroty znojemská pečeně omacka z hoveziho vyvaru znojemska hovezi pecene hovezi omacka recept hovězí omacky hovězí na omáčku omačka hovězi omáčky z hovězího vývaru babicova znojemska pecene znojemská pečeně babicovy dobroty omacka s okurkama omáčka z hovězího babicovy dobroty-znojemska pecene babicovy dobroty recepty znojemská pečeně babicova znojemska omacky z hoveziho vaříme z hovězího masa babicova znojemská hovězí pečeně babicova znojemska omacka

Zapomněl/a jsem heslo