Božtěšický koláč

Pajaska Kuchařka: Pajaska

Doba přípravy: 40 minut 6 porcí Moučníky , Řezy, Řezy s ovocem, bublaniny 22 názorů

Suroviny

1/4 l vody
200 g cukru
125 g Hery (1/2 kostky)
400 g polohrubé mouky
špetka soli
2 vejce
1 prášek do pečiva
čerstvé jahody
Žmolenka:
200 g polohrubé mouky
100 g cukru či dle chuti
olej nebo máslo
tuk
mouka
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Krátce svaříme vodu, cukr, Heru a trošku soli.

  2. Poté vychladíme. Do ještě teplé směsi přidáme mouku s práškem do pečiva a vejce.

  3. Promícháme v těsto a vylejeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe řídce ovocem a posypeme žmolenkou.

  4. Pečeme ve středně teplé cca 180°C a předehřáté troubě do růžova. Zkusíme špejlí.

  5. Tento koláč se jen rozplývá, je velice jemný. S čerstvými jahodami je nejlepší. Proč řídce ovocem? Protože kdyby se dalo ovoce nahusto, koláč by se rozpadal, jak je jemný.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Božtěšický koláč

  • Pajaska Pajaska(autorka receptu)

    Iljusa:Jsem ráda,že koláč chutná.;-) Kořeníčko od Tondy také ráda kupuji a tohle mi uniklo.Musím napravit,super tip.:yes: jinak lze do těsta přidat špetičku muškátového květu,dřív se dávalo do buchet,protože citrony byly vzácné.Já tuto radu mojí babičky léta využívám a doporučuji.:yes::yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Potřebovala jsem si udělat místo v mrazáku na maso, tudíž jsem vyndala mraž.meruňky a začala jsem hledat recept, v kterém bych je spotřebovala. Tento receptík vyhrál. Upečeno, ochutnáváme :yes: Velmi chutné těsto (přidala jsem do něj koření od Antonína "Voňavé pečení"). Všem doporučuji a přidávám bodík +. Díky za recept :-)

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska(autorka receptu)

    Žížu,díky:-K:-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Jdi Ty...:-)) Já vždycky rodině hlásím: tohle je recept z Topreceptů nebo receptů.cz od té a té ;-) Komu čest, tomu čest :-*:-K

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska(autorka receptu)

    Jaru,ale mít mne v hlavě tolik let zase :-D:-D ,to už je na výměnu receptu.:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska(autorka receptu)

    Jaruško,to je senza.Pokud chutná,je to pro mne a nejen mne čest.:-8 A že si na mne ,aspoň při jeho konzumaci vzpomeneš,žejoooo.;-):-D:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Pájo, tento koláč od Tebe znám už několik let a v létě s čerstvými jahodami ani jiný nedělám, je rychlý a moc dobrý :-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska(autorka receptu)

    mirca75 ,jsem potěšena,hlavně aby všem chutnalo.:-)

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Špagetko:-), fotky máš krásné a koláč vypadá hodně lákavě;-). Mám pro višně velkou slabost a tak bych nejradši hned ochutnala:-p:-8.
    Pajaska:-) tenhle typ koláčů neznám (sváření surovin) a tak ukládám a ráda vyzkouším:-).

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska(autorka receptu)

    Špadi,ty jsi fofrník.Jste na slaďoury co?Jak my.:-D:-D:-D Jsem ráda,že chutná.Ano těsto je nízké,je to koláč,ne buchta.Nám to, ale takto také chutná.Ale je možno suroviny zdvojnásobit a tím bude koláč vyšší.Nechá se akorát o trochu déle píct.Fotky sou super a vůbec mi to nevadí,znáš mne ne?Ještě se tu tolik nevyznám a dají se určitě vkládat další fotky k receptům,že?Jestli jo,tak pak někdy dodám moje fotky,ne?Ladi a díky.:-K
    Jani R.,přesně tak,dělá se z toho na co je chuť a co je doma.:yes:

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska(autorka receptu)

    Ano,vyhledala jsem a postup je podobný buchtě Šalamoun.Já ho tedy ještě ani nedělala.A to už peču asi 30 let.:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Takže jsem si dovolila přidat fotky, Páji, jinak je smáznu. Jen jsem si to trochu upravila pro diabetika. Do těsta jsem dala 1 PL javorového sirupu a 4 PL Fruktozy. Do žmolenky jsem taky dala fruktozu. Tu jsem dělala z oleje poprvé, zjistila jsem, že olej víc "pije" takže jsem na 100 g oleje, dala 200 g mouky a 100 g Fruktozy.A dala jsem ji vychladit do ledničky.
    Jako náplň mám ale višně a rybíz. Pekla jsem na vymazaném a vysypaném pekáči cca 30 min při 170°C. Je to vynikající, těsto je velice tvárné.
    Jen možná pro někoho to na rozměry plechu (vnitřní rozměry) 34x35 cm bude těsto moc nízké, nám to naopak vyhovuje. Je to skvělé, mizí to samo. Páji :-K:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • isindy isindy

    ale ano, je to podobné postupu na šalamouna ;-) také se rozpustí tuk, voda, cukr, poté vmíchá mouka a vejce...

    nicméně to nevylučuje, že tento je určitě také dobrý ;-):yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Já dělám žmolenku taky i z hladké mouky, respektive, dělám z takové, jakou zrovna mám doma. Dělala jsem i z oleje a taky je super. Pajaska , super:-p:yes:

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska(autorka receptu)

    Ladii,né abys ho snědla syrové.:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: žmolenka z oleje žmolenka na koláče recept koláč ze žmolenky žmolenka z polohrubé mouky šalamoun hrnkový koláč nejlepší jemný koláč moučníky on-line buchta fofrník koláč šalamoun žmolenka na koláč recept jak se dělá žmolenka z čeho se dělá žmolenka recept na žmolenku žmolenka na koláč žmolenka pro diabetiky moučníky recepty koláč recepty on line y tříbarevný koláč žmolenka jak nahradit cukr při pečení