Vařené hovězí s modrým sýrem a cumberlandskou omáčkou

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Hovězí maso 21 názorů

Suroviny

500 g hovězího masa (zadní, oříšek) vcelku
200 g výrazného sýru s modrou plísní (gorgonzola, rokfor, modřenín)
nové koření
cibule
bobkový list
sůl
máslo
na omáčku:
1 velký pomeranč
1 citrón
4 lžíce vody
4 lžíce portského vína
2 lžíce rybízového džemu
2 lžíce kompotovaných brusinek
1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 lžička hořčicového prášku (nebo roztlučených hořčičných semínek)
špetka pepře
větší špetka soli
pár kapek octa
pár kapek worchesteru
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V kastrole rozehřejeme máslo a maso na něm ze všech stran dohněda opečeme.

  2. Zalijeme vroucí vodou tak, aby bylo potopené, přidáme sůl (dávám i masox), bobkový list, napůl rozkrojenou cibuli i se slupkou a nové koření.

  3. Vaříme doměkka.

  4. Mezitím připravíme cumberlandskou omáčku. Z pomeranče a citrónu ostrouháme kůru, dáme do čtyř lžic vody, uvedeme k varu a zvolna vaříme 5 minut. Potom přidáme ostatní suroviny, přidáme teplotu a zprudka odpařujeme dalších 5 minut.

  5. Omáčka krásně zhoustne.

  6. Ještě teplou ji přecedíme (prolisujeme) a necháme vychladnout.
    Uvařené maso nakrájíme na silnější plátky.

  7. V pánvi rozehřejeme lžíci másla, přidáme maso, které poklademe plátky sýra a podlijeme asi 100 ml vývaru.

  8. Přikryjeme pokličkou a necháme sýr trochu roztavit.

  9. Podáváme horké s vychladlou omáčkou a např. vařenými bramborami.

Poznámka

Tato omáčka se hodí především ke zvěřině, ale i k hovězímu masu je znamenitá.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 273 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vařené hovězí s modrým sýrem a cumberlandskou omáčkou

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Elizo: Kolik kury tam jde, asi? Není ta omáčka sladká ?:-p

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :yes::-p vypadá to úžasně:yes::-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Děkuji za body, potěšili jste mě. :-K
    Maso je třeba dokonale odblanit, opéct dohněda a vařit až do chvíle, než se začne "rozpadat", takže několik hodin nechat mírně probublávat, případně dolít vroucí vodu a potom je nejen měkounké, ale i vývar je silný. Vývar jsem použila na jiný pokrm z druhého kusu hovězího, ale recept přidám asi až zítra... Ale samozřejmě je vhodný i na hovězí polévku.

    Odpovědět

  • Suvicka Suvicka

  • cesneku cesneku

    krása:yes:

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Joj, to je pěkný recept! :-O :yes::-p +17

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Je to nádhera:-K+16:yes::yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Také hovězí maso doma nevařím, hlavně kvůli mému muži, já osobně bych si pošmákla, ale tyhle tvoje fotečky jsou jednak opět prvotřídní a velmi velmi lákavé, takže:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Krása, já normálně hovězí maso moc nejím, ale tohle vypadá hodně lákavě :-p:yes:

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

  • misza misza

    Nádhera:-p :yes::yes:+10

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Jé, to musí být dobrota, určitě vyzkouším:yes::yes: +

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Moc děkuju za komentíky, jsem ráda, že se recept líbí. Jde tu spíše o tu omáčku, jinak - kromě příjemné a doplňující se kombinace chutí nejde o nic nového. Docela mě překvapilo, že tu cumberlandská omáčka nikde není (vyhledávám pečlivě, myslím), taková klasika...:-) Jinak já mám vařené hovězí také moc ráda, například s křenem a navíc při tom mám pocit, že jím dietně a kvalitněji, než obyčejné kuřecí.
    Otto, použila jsem śedlčanský Modřenín a musím konstatovat, že tento sýr se opravdu povedl...:yes:;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

1 2

Tématické fráze: vařené hovězí recepty vařené hovězí s vařenými bramborami vařené hovězí maso s omáčkou vařené hovězí vařené hovězí recept hovězí maso recepty omáčka z vařeného hovězího masa hovězí s tatarskou omáčkou uprava hověziho masa vařením hovězí vařené recept varene hovezi maso s tatarkou vařené hovězí s bramborem a tatarkou recepty vařené hovězí omáčka z vařeného hovězího hovezi maso na pomerancich s omackou hovezí zadní se sýrem vařené maso s omáčkou hovezi s bramborami a omackou varene dobroty polévka z více druhů masa vařená několik hodin

Zapomněl/a jsem heslo