Tropicka makrela

Nonya Kuchař: Nonya

Doba přípravy: 45 4 porce Ryby 14 názorů

Suroviny

750 g makrela (filety)
olej olivový
limetka - šťáva
sůl
pepř
Tropická omáčka:
10 cherry rajčata
1.5 cm zázvor nakrájený nadrobno
1.5 cm galangal
1.5 cm tumeric čerstvý
1 šalotka
2 stroužky česnek
2 chilli paprička (feferonka)
2 lžíce buráky rozdrcené
2 lžíce thajska basilka
2 lžíce koriandr čerstvý lístky
1 lžíce thajska sladka chilli omáčka
1 citronova trava
podle potřeby limetková šťáva
1 hrnek kokosové mléko
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Pomocou internetu sa mi podarili vyfiletovat makrelu ja som vzdy len klasicky krajal na podkovicky. Filety som dal na kratko do jednoduchej marinady stava z limetky troska soli korenie olivovy olej, a rychlo ugriloval z obidvoch stran na grille.

  2. Omacka vyzera super prekomplikovana ale take su omacky juznej azie kde sa rozlicne chute pekne spoja a doplnaju. Da sa robit v mixery ale my mame radsej tradicne robenu v maziary je menej cistenia. Zacal som s najtvrdsimi surovinami ako burske oriesky a postupne pridal citronovu travu (da sa nahradit struhanou supou z limetky), galangal ovocne chutiaci zazvor (nemusi byt). Tumeric cerstvy (nahradit susenym) chilli papricky potom salotku a cesnak. Ked treba pridajte olej ako pri vyrobe talianskeho pesta aby to islo lahsie.

  3. Do woku som pridal trosku oleja a roztlacenu zmes som pri stalom miesani oprazil pokial nezacala vonat cca 2 minuty. Pridal nakrajane cherry paradajky trocha podlial pridal thajsku sladku chilli omacku a dusil cca 5 minut. Pridal cerstve bylinky ( cast nechal na ozdobu ) a prilial maly hrncek kokosoveho mlieka a nechal prevarit.

  4. Ked uz exotika tak poriadna, servirovali sme s cierno ryzou, ale pozor na tu potvoru treba ju nechat napucat cez noc alebo robit v tlakovom hrnci. Cast cerstvych byliniek a burskych orieskov sa pouzilo na dekoraciu

Poznámka

Aj ked daktore suroviny su tazsie k zohnaniu , vacsina je v azijskych obchodoch a co kreativne gazdninky nevymyslia a prisposobia co je v spajzi.Toto je skor inspiracia na inac spravenu rybku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tropicka makrela

  • Pajaska Pajaska

    Nonya,děkuji za doplňující informace.:-K Jo,s tou kurkumou,to mi povídej.Kdysi jsem dělala dánské pikles a dala jsem směs do bílé umělohmotné misky.No, co mám povídat,miska navždy žlutá.Jak se to smíchalo s tukem a octem,síla.Použila jsem i šťavelovou na odstranění a nic.Barví teda pekelně.Plast prostě už ne.Ta černá rýže- jsem nejdříve myslela ,že je to divoká rýže (indiánská,vlastně ani není to rýže,jsou to semena nějaké rostliny co roste kolem Kanady).Tuto neznám a ještě jsem o tom ani neslyšela:-O a jak je zdravá,koukám, vážně.To jsou mezery ve vzdělání tedy.:-8 A dalandan jsem taky vedle, jak ta jedle.Viděla jsem limetu.Moje sebevědomí je v háji.:-D:-))Jdu si usmažit řízek.:-))Ne,vážně,děkuji za info,moc ráda o tom čtu.:-K

    Odpovědět

  • Nonya Nonya(autorka receptu)

    Este jedna poznamka k tej ryzi, mozno je to skor na diskusiu. Je to najzdravsia ryza aka moze byt, same antioxidanty.:-))
    To male rozkrojene co je v strede je dalandan , tzv. kysly pomaranc nahrada za limetku alebo citron.

    http://www.velkaepocha.sk/2010091314526/Cerna-ryze...

    Odpovědět

  • Nonya Nonya(autorka receptu)

    Pajaska, ja som naschval dal skoro tak ako to ma byt nerobil som kompromis,ale to ma tu vyhodu ze sa da z toho odoberat.Z tou kurkumou si ale treba rozumiet ze v thajsku pouzivaju cerstvy koren alebo pastu ( da sa kupit v azijskych obchodoch)http://www.kurma.net/glossary/g7.html.Ma taku kyslastu prijemnu chut plus je to silne farbivo co da krasnu farbu, ale ma liecebne ucinky hlavne proti zapalove a riedenie krvi.( je nie je nahradit susenou ).
    Galanga to je taky ruzovy zazvor so zvlastnou ovocnou sviezou chutou a nie je taky ostry.Tak isto ma aj lekarske uplatnenie.
    Thajska bazalka ma jednu vyhodu voci europskej moze sa varit drzi chut a ma viac chut po licorici ale nahradit europskou a dat az na koniec.
    Na tu omacku sa da pozriet aj z hladiska ako chutna zmes liecebnych byliniek a korenin.:yes:

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Rebi,moc ti děkuji.:-):-K Takže,šupajdy do Tesca,třeba budu mít kliku a teď budou mít znovu..:-))Jinak zaslat lze i odtud:-O
    http://www.toppotraviny.cz/?article=5630

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Pajčo,toto jsem našla,ale nevím,jestli to pomůže:-?;-)
    http://diskuse.doktorka.cz/kde-sezenu-thajske-kore...

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Úvodní fotka je moc pěkná :yes:Ten samý žulový hmoždíř mám také a nemá na takovéto směsi a marinády chybu,je těžký a dostatečně velký a to je jeho přednost.Tumeric je česky kurkuma,tedy co jsem zjistila.Ten galangal u nás neseženu.:-(.A co alespoň sušený, pokud existuje,by se mohl sehnat?I když vím,že je to jiná vůně a chut, jako třeba zázvor.Thajskou bazalku? Tak ta je vůbec pasé u nás prozatim.Je jiná než klasická,ale s troškou vůle lze dát místo ní tu?Je tam víc koření,tak předpokládám,že se to trochu ztratí?:-O´Jinak recept se mi líbí a dost.:-)

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Zajímavý receptík :yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Nonya zdravím!!:-K Když dáváš odkaz na něco, klikni na URL a vlož jej do něj, pak se bude dát rozkliknout;-)http://www.youtube.com/watch?v=D0OaknSxYNE

    Odpovědět

  • Nonya Nonya(autorka receptu)

    To filetovanie makrely som nasiel tu,moja bola vecsia mala takych rybarskych 2 kg :-8. ( no 1.5 kg)

    http://www.youtube.com/watch?v=D0OaknSxYNE

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

  • isindy isindy

    tak to tě tu vítám a těšíme se na další recepty :-K ať se ti tu líbí ;-)

    Odpovědět

  • Nonya Nonya(autorka receptu)

    Dik:yes: ja som tu novy...

    Odpovědět

  • isindy isindy

    Nonya, při 1.vložení lze dát najednou jen 3 fotky, ostatní musíš přidávat postupně přes ikonu vpravo nahoře (foťák), po jedné...stejně tak přidáváš i fotky k cizím receptům....:-)

    Odpovědět

  • Nonya Nonya(autorka receptu)

    ako sa prida viac fotiek isli mi dat len 3?

    Odpovědět

Tématické fráze: makrela jak připravit pikles pikles recept makrela recepty makrela recept filety z makrely recepty makrela jak vyfiletovat makrelu co je to galangal makrela filet recept recepty z makrel koreni tumeric recept makrela galangal makrela filety recept filet makrely recept filet z makrely recept recept na markelu filety filet z makrely recepty z galangal