Tropicka makrela

Ryby Doba přípravy: 45 14 názorů

Ryby Doba přípravy: 45 14 názorů

Suroviny 4 porce

750 g makrela (filety)
olej olivový
limetka - šťáva
sůl
pepř
Tropická omáčka:
10 cherry rajčata
1.5 cm zázvor nakrájený nadrobno
1.5 cm galangal
1.5 cm tumeric čerstvý
1 šalotka
2 stroužky česnek
2 chilli paprička (feferonka)
2 lžíce buráky rozdrcené
2 lžíce thajska basilka
2 lžíce koriandr čerstvý lístky
1 lžíce thajska sladka chilli omáčka
1 citronova trava
podle potřeby limetková šťáva
1 hrnek kokosové mléko

Postup přípravy receptu

  1. Pomocou internetu sa mi podarili vyfiletovat makrelu ja som vzdy len klasicky krajal na podkovicky. Filety som dal na kratko do jednoduchej marinady stava z limetky troska soli korenie olivovy olej, a rychlo ugriloval z obidvoch stran na grille.

  2. Omacka vyzera super prekomplikovana ale take su omacky juznej azie kde sa rozlicne chute pekne spoja a doplnaju. Da sa robit v mixery ale my mame radsej tradicne robenu v maziary je menej cistenia. Zacal som s najtvrdsimi surovinami ako burske oriesky a postupne pridal citronovu travu (da sa nahradit struhanou supou z limetky), galangal ovocne chutiaci zazvor (nemusi byt). Tumeric cerstvy (nahradit susenym) chilli papricky potom salotku a cesnak. Ked treba pridajte olej ako pri vyrobe talianskeho pesta aby to islo lahsie.

  3. Do woku som pridal trosku oleja a roztlacenu zmes som pri stalom miesani oprazil pokial nezacala vonat cca 2 minuty. Pridal nakrajane cherry paradajky trocha podlial pridal thajsku sladku chilli omacku a dusil cca 5 minut. Pridal cerstve bylinky ( cast nechal na ozdobu ) a prilial maly hrncek kokosoveho mlieka a nechal prevarit.

  4. Ked uz exotika tak poriadna, servirovali sme s cierno ryzou, ale pozor na tu potvoru treba ju nechat napucat cez noc alebo robit v tlakovom hrnci. Cast cerstvych byliniek a burskych orieskov sa pouzilo na dekoraciu

Poznámka od kuchařky

Aj ked daktore suroviny su tazsie k zohnaniu , vacsina je v azijskych obchodoch a co kreativne gazdninky nevymyslia a prisposobia co je v spajzi.Toto je skor inspiracia na inac spravenu rybku.

Komentáře k receptu Tropicka makrela

  • Pajaska Pajaska

    Nonya,děkuji za doplňující informace.:-K Jo,s tou kurkumou,to mi povídej.Kdysi jsem dělala dánské pikles a dala jsem směs do bílé umělohmotné misky.No, co mám povídat,miska navždy žlutá.Jak se to smíchalo s tukem a octem,síla.Použila jsem i šťavelovou na odstranění a nic.Barví teda pekelně.Plast prostě už ne.Ta černá rýže- jsem nejdříve myslela ,že je to divoká rýže (indiánská,vlastně ani není to rýže,jsou to semena nějaké rostliny co roste kolem Kanady).Tuto neznám a ještě jsem o tom ani neslyšela:-O a jak je zdravá,koukám, vážně.To jsou mezery ve vzdělání tedy.:-8 A dalandan jsem taky vedle, jak ta jedle.Viděla jsem limetu.Moje sebevědomí je v háji.:-D:-))Jdu si usmažit řízek.:-))Ne,vážně,děkuji za info,moc ráda o tom čtu.:-K

    Odpovědět

  • Nonya Nonya (autorka receptu))

    Este jedna poznamka k tej ryzi, mozno je to skor na diskusiu. Je to najzdravsia ryza aka moze byt, same antioxidanty.:-))
    To male rozkrojene co je v strede je dalandan , tzv. kysly pomaranc nahrada za limetku alebo citron.

    http://www.velkaepocha.sk/2010091314526/Cerna-ryze...

    Odpovědět

  • Nonya Nonya (autorka receptu))

    Pajaska, ja som naschval dal skoro tak ako to ma byt nerobil som kompromis,ale to ma tu vyhodu ze sa da z toho odoberat.Z tou kurkumou si ale treba rozumiet ze v thajsku pouzivaju cerstvy koren alebo pastu ( da sa kupit v azijskych obchodoch)http://www.kurma.net/glossary/g7.html.Ma taku kyslastu prijemnu chut plus je to silne farbivo co da krasnu farbu, ale ma liecebne ucinky hlavne proti zapalove a riedenie krvi.( je nie je nahradit susenou ).
    Galanga to je taky ruzovy zazvor so zvlastnou ovocnou sviezou chutou a nie je taky ostry.Tak isto ma aj lekarske uplatnenie.
    Thajska bazalka ma jednu vyhodu voci europskej moze sa varit drzi chut a ma viac chut po licorici ale nahradit europskou a dat az na koniec.
    Na tu omacku sa da pozriet aj z hladiska ako chutna zmes liecebnych byliniek a korenin.:yes:

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Rebi,moc ti děkuji.:-):-K Takže,šupajdy do Tesca,třeba budu mít kliku a teď budou mít znovu..:-))Jinak zaslat lze i odtud:-O
    http://www.toppotraviny.cz/?article=5630

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Pajčo,toto jsem našla,ale nevím,jestli to pomůže:-?;-)
    http://diskuse.doktorka.cz/kde-sezenu-thajske-kore...

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Úvodní fotka je moc pěkná :yes:Ten samý žulový hmoždíř mám také a nemá na takovéto směsi a marinády chybu,je těžký a dostatečně velký a to je jeho přednost.Tumeric je česky kurkuma,tedy co jsem zjistila.Ten galangal u nás neseženu.:-(.A co alespoň sušený, pokud existuje,by se mohl sehnat?I když vím,že je to jiná vůně a chut, jako třeba zázvor.Thajskou bazalku? Tak ta je vůbec pasé u nás prozatim.Je jiná než klasická,ale s troškou vůle lze dát místo ní tu?Je tam víc koření,tak předpokládám,že se to trochu ztratí?:-O´Jinak recept se mi líbí a dost.:-)

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Zajímavý receptík :yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Nonya zdravím!!:-K Když dáváš odkaz na něco, klikni na URL a vlož jej do něj, pak se bude dát rozkliknout;-)http://www.youtube.com/watch?v=D0OaknSxYNE

    Odpovědět

  • Nonya Nonya (autorka receptu))

    To filetovanie makrely som nasiel tu,moja bola vecsia mala takych rybarskych 2 kg :-8. ( no 1.5 kg)

    http://www.youtube.com/watch?v=D0OaknSxYNE

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

  • isindy isindy

    tak to tě tu vítám a těšíme se na další recepty :-K ať se ti tu líbí ;-)

    Odpovědět

  • Nonya Nonya (autorka receptu))

    Dik:yes: ja som tu novy...

    Odpovědět

  • isindy isindy

    Nonya, při 1.vložení lze dát najednou jen 3 fotky, ostatní musíš přidávat postupně přes ikonu vpravo nahoře (foťák), po jedné...stejně tak přidáváš i fotky k cizím receptům....:-)

    Odpovědět

  • Nonya Nonya (autorka receptu))

    ako sa prida viac fotiek isli mi dat len 3?

    Odpovědět

Tématické fráze: makrela jak připravit pikles pikles recept makrela recepty makrela recept filety z makrely recepty makrela jak vyfiletovat makrelu co je to galangal makrela filet recept recepty z makrel koreni tumeric recept makrela galangal makrela filety recept filet makrely recept filet z makrely recept recept na markelu filety filet z makrely recepty z galangal