Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 157 kJ / 755 kcal | 
|---|---|
| Bílkoviny | 20,60 g | 
| Tuky | 2,75 g | 
| Vláknina | 17,50 g | 
| Cholesterol | 0 mg | 
| Sodík | 660 mg | 
| Sůl | 1,51 g | 
| Sacharidy | 153,10 g | 
Postup přípravy
Zveřejněno 25. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						 
					
Drbanice - jihočeský knedlík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xlAJ
Moje poznámka
					 
				
Drbanice - jihočeský knedlík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xlAJ
Nejnovější recepty
	
			 
	
Grilovaná dýně s vůní ořechů
Přidáno před 13 minutami
	
			 
	
Kuře na brusinkách
Přidáno před 2 hodinami
	
			 
	
	
Pizza s plněným okrajem
Přidáno před 6 hodinami
	
			 
	
Cibulačka s vínem
Přidáno před 13 hodinami
	
			 
	
Pikantní krémová dýňovka s mrkví a chilli
Přidáno před 17 hodinami
	
			 
	
Špagety s olivami a parmazánem
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
	
Nejnovější články
	
			 
		
	
			 
		
	
			 
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			 
	
Langoše z kyšky
Ivetafrankova před 20 minutami
	
			 
	
	
Kuře à la husa
Alesik před 48 minutami
	
			 
	
Dršťková polévka z předvařených drštěk
milan.pohy před 1 hodinou
	
			 
	
	
Bublanina s jogurtem
Mary-Loo před 1 hodinou
	
			 
	
	
Borůvkový koláč s tvarohem
soumar99 před 1 hodinou
	
			 
	
Mechové muffiny
[email protected] před 1 hodinou
	
			 
	
	
Fazolová polévka rychlá
Jirka33 před 1 hodinou
	
			 
	
Frankfurtská polévka s bramborami
Eva z HK před 2 hodinami
	
			 
	
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
Diesel před 3 hodinami
	
			 
	
	
Hrníčková cuketová buchta
mendorf před 15 hodinami
						Tématické fráze:
						
							máslový knedlík, 
						
						
							máslové knedlíky, 
						
						
							jihočeské chlupaté knedlíky, 
						
						
							jihočeské bramborové knedlíky, 
						
						
							máslové knedlíky prostřeno, 
						
						
							drbáky recept, 
						
						
							jihočeské drbáky, 
						
						
							knedliky drbaky, 
						
						
							kulaté knedlíky, 
						
						
							bramborové drbáky, 
						
						
							kulatý knedlík, 
						
						
							jihočsky maslovy knedlik, 
						
						
							chlupaté knedlíky recept, 
						
						
							jihočeské bosáky, 
						
						
							chlupaté knedlky, 
						
						
							jihicesky maslovi knedlíky, 
						
						
							jihocesky knedlky, 
						
						
							drbanice z rohlíků, 
						
						
							jihočeský knedlíčky, 
						
						
							jihočeské bosáka-drbáky
						
					
						Suroviny:
						
							brambory, 
						
						
							brambory, 
						
						
							krupička, 
						
						
							mouka hrubá, 
						
						
							máslo, 
						
						
							sůl, 
						
						
							rohlík
						
					
 
	 
 
 
 
			 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentáře (17)
ze zkušenosti vím, že houska trhá chuť "čistokrevných" bosáků pouze z brambor, vejce a mouka zase z nich dělá beton (proto si je nedávám v hospodě, i když je mám rád).
Já jsem rodilá Šumavačka. Maminka vařila drbáky pouze z brambor a soli ... nastrouhané syrové brambory se musely hodně vymačkat (většinou to dělal tatínek v utěrce) a vařené brambory z předešlého dne se jemně nastrouhaly (např. 20 syrových a 10 vařených brambor). Vše se smíchalo se solí a dobře propracovalo. Maminka je vařila 30 minut. Výborné byly k uzenému masu a zelí. Drbáky byly vynikající druhý den třeba s vajíčkem nebo jenom nakrájené a omaštěné máslem. Občas je také dělám a je to pochoutka
Bosáky - opět drobná varianta, ale podstata zůstává:
syrové brambory nastrouhat na "čtverečkovém" struhadle na kaši a v plátěném pytlíku vyždímat - hodně, tady se rozhoduje o tom, zda budu na konci mít knedlíky nebo tři litry bramborové polévky. Pytlík jsem zdědil poctivý lněný, při pokusu použít bavlněnou utěrku jsem ji protrhl!
Den předem uvařené brambory třeba nastrouhat na jemno, my jsme je mačkali v udělátku, které se i dnes prodává jako "lis na škvarky".
A nyní stejná hmotnost (váha) syrových vymačkaných a vařených brambor, vařených může být trošku víc (tím odpadá to sporné počítání a odhad velikosti).
Pak už jen osolit a lžíci Solamylu. Vše důkladně promíchat a udělat koule asi jako tenisáky. V osolené vodě vařím 3/4 hodiny.
Tyto knedlíky nejdou dělat z nových brambor a z příliš starých. A čím starší brambory, tím více barva nabírá do tmavomodrozelena. Takový vzhled může někoho odrazovat, ale chuť je stále bez konkurence! A úplná špica je druhý den knedlík nakrájet na plátky (postupně z něj okrajovat), přidat zbytky z pečené kachny (hlavně omastek a sos) a zelí a tohle osmahnout v kastrůlku nebo na pekáčku. To je ještě daleko chutnějšé než celá kachna den předtím!
Dobrou chuť!