Provensálský cibulový koláč Pissaladiere

Eliza Kuchařka: Eliza

Slané pečivo 5 názorů

Suroviny

Na těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
1,5 lžičky soli
1 žloutek
3 lžíce vody
na náplň:
1 kg cibule
2 rajčata
160 g ančoviček ( filetů)
hrst černých oliv
2 stroužky česneku
čerstvý tymián nebo 2 lžičky sušeného
pepř
sůl
4 lžíce olivového oleje
máslo
olivový olej na pokapání koláče
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V misce třeme máslo pokojové teploty, až je měkké a krémovité. Na vál prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek a dáme do něj sůl a 3 lžíce vody. Zpracujeme a přidáme žloutek a utřené máslo. Rukama vypracujeme měkké hladké těsto, vytvarujeme ho do koule a zabalíme do pomoučené utěrky. Uložíme nejméně na 2 hodiny do ledničky, ovšem nejlépe přes noc (vydrží 2-3 dny). Před použitím by těsto mělo postupně získat pokojovou teplotu.

  2. Cibuli oloupeme, rozkrojíme napůl a nasekáme na tenká půlkolečka. V dostatečně velké pánvi rozehřejeme 4 lžíce olivového oleje, přisypeme cibuli a na mírné teplotě ji 15 minut restujeme za občasného promíchání. Neměla by příliš zhnědnout (mohla by zhořknout), ale musí zvláčnět.
    Poté přidáme tymián, osolíme, opepříme a přidáme spařená, oloupaná a drobně nakrájená rajčata. Pomalu dusíme pod pokličkou ještě nejméně 45 minut. Na posledních 10 minut odstraníme pokličku a necháme vypařit všechnu nadbytečnou tekutinu. Směs dosolíme a dopepříme.

  3. Nízký pekáč vytřeme máslem, přeneseme na něj vyválený plát těsta a upravíme do požadovaného tvaru. Naneseme cibulovou směs a uhladíme ji. Povrch poklademe ančovičkami, které jsme opláchnutím zbavili přebytečné soli, olivami a pokropíme olejem.
    Pečeme v troubě vyhřáté na 220°C 25-30 minut.

Poznámka

Recept je převzatý z francouzské knihy Škola provensálské kuchyně a v několika ohledech lehce poupravený podle Olivové kuchařky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 52 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Provensálský cibulový koláč Pissaladiere

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    :-8, děkuju, ale jen jsem postupovala podle získaných receptů. Nejraději bych byla, kdybyste vyzkoušeli, protože já jsem po tom dlouhém vaření byla tak "načuchaná", že jsem to ještě ani neochutnala, ale zbytek osazenstva mlaskal a chodil si stále ukrajovat, včetně Lízinky, která z toho pochopitelně důkladně vydloubala olivy...;-) Ten pekáček na fotografii už téměř "zařval", možná zbyde kousek na moji zítřejší ochutnávku...;-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate(neregistrovaný)

    Naše Eli=básnířka v kuchyni:-K.

    Odpovědět

  • cesneku cesneku

  • ewwita ewwita

    Vypadá nádherně, ukládám a určitě vyzkouším. :yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Mňááám :-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: cibulový koláč pravý francouzský cibulový koláč provencálský kolac cibulový koláč s ančovičkami cibulovi kolac recepty z provensálské kuchyně provensálská kuchyně cibulový koláč recept koláč s ančovičkami francouzský cibuloví koláč francouzský cibulový koláč cibulové koláče pissaladiere- francouzský cibulový koláče pissaladiere- francouzský cibulový koláč slané cibulové koláčky s olivami francouzský koláč s ančovičkami cibulový koláč olivový olej cibulový koláč s ančovičkami a olivami krevetovy kolac cibulovy kolac rajcata

Zapomněl/a jsem heslo