

Brabantský vepřový kotlet s listovým špenátem
Suroviny 4 porce
- 4 vepřové kotlety s kostí
- 400 g listového špenátu
- 50 ml koňaku
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 200 ml mléka
- 200 ml smetany
- 2 žloutky
- 150 g (100 + 50) tvrdého sýra
- sůl
- pepř
- špetka muškátového oříšku
- olej
- 6 nových brambor střední velikosti
Postup přípravy receptu
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme nastrouhaným česnekem. Zakapeme koňakem a necháme odležet.
Mezitím připravíme sýrovou omáčku mornay. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přisypeme mouku, prosmahneme a zalijeme mlékem a smetanou a přisypeme jemně nastrouhaný sýr (100 g). Za stálého šlehání povaříme 15-20 minut. Na závěr všleháme žloutky a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Omáčku dáme stranou a ve slané vodě zblanšírujeme listy špenátu.
V pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm maso z obou stran dohněda. I s výpekem přendáme do pekáčku (nejlepší je použít pánev, kterou můžeme vložit i do trouby, v tom případě nemusíme maso přendávat), poklademe špenátovými listy a každou porci přelijeme hustou omáčkou mornay. Můžeme trochu podlít vývarem, nebo přidat hoblinky másla.
Okolo masa rozložíme kousky syrových brambor - neoloupaných, ale dobře umytých - a vše vložíme do trouby, vyhřáté na 200°C.
Pečeme 25-30 minut, dokud nezměknou brambory (otestujeme špízovou jehlou). Pět minut před koncem pečení posypeme porce masa zbylým strouhaným sýrem.
Poznámka od kuchařky
Původní recept z belgické kuchyně obsahuje růžičkovou kapustu namísto špenátu, ale tentokrát jsem ji neměla k dispozici. Se špenátem byl pokrm neméně chutný.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Brabantský vepřový kotlet s listovým špenátem
-
Eliza:Elí, nevíš, jak mi mohl ten rp.utéct
ještě, že jsou náhodné rp.
toto zajisté tento týden udělám-čerstvý špenát mám a maso se v mrazáku taky nějaké najde. Máš hezký 20.bod
-
www.toprecepty.cz/recept/19825-brabantsky-veprovy-...tak já to dnes dělala s rajčaty a bazalkou,nahoru nezastrouhala,ale naplátkovala mozarelu,a taktéž luxus dooost
prostě ten recept v zálkadu nemá chybu,a obměnit se dá různě. děkuji za inspiraci
-
Děkuji, jsem ráda, že z mé kuchyně chutná...
-
Dneska jsem vařili a bylo to vynikající!
-
Dnes sem si nakoupil všechny suroviny a zítra jdu na to.Potom ohodnotím a přidám foto.Těším se,mám rád nové a neznámé recepty.
-
Ivča:
a to jde..
neregistrovaní můžou přidat bod
tento recept mi unikl..moc se mi líbía já bod přidat můžu,yes
-
Vy by jste si měla otevřít restauraci, já u každého vašeho receptu slintám, určitě vyzkouším. Jste moje favoritka
-
Elizko, tak jsem vyzkoušela a musím říct že vynikající a ty chutě...hm...to byla balada pro mé bříško,doporučuji každému toto jídlo aspoň jednou zkusit, protože stojí za to...takže dávám bodííík
-
Polykám naprázdno
-
Děkuju mockrát a doufám, že si podle receptu někdo někdy uvaříte...
A že bude chutnat...
-
Jejda, to je nádhera!
a ty fotky. . .
+13
-
Pěkný recept a na výsledek je jako obvykle radost pohledět
.
-
Eli, vypadá to exklusivně a láká k vyzkoušení
-
to vypadá moc chutně
-