Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: 2 hod. 8 - 10 porcí Vepřové maso 14 názorů

Suroviny

Vepřová plec (kýta) 1,5 kg
špenát čerstvý listový 250 g (nebo mrazený listový asi 7-8 válečků)
sůl
pepř drcený
8 stroužků česneku
cibule 4 ks
olivový olej 1 lžička
olej slunečnicový 1 lžíce
mouka hladká 3 - 4 lžíce
máslo 50 g
koňak 4 lžíce
smetana 31%
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso očistíme a prořízneme na celistvý plát. Zlehka jej naklepeme přes fólii, maso nerozklepeme na tenko, jen ho spíš paličkou zformujeme do jednotného plátu.

  2. Česnek oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na hrubší kostky. Čerstvý špenát přebereme, propláchneme a zlehka osušíme. Na větší pánvi si rozehřejeme lžičku olivového oleje, vsypeme polovinu česneku, rozvoníme jej a přidáme připravené špenátové listy. Ty na pánvi zlehka prohodíme a děláme je jen tak dlouho, než lehce zavadnou.

  3. Pak pánev odstavíme z tepla. Mrazený špenát necháme povolit, zbavíme ho přebytečné vody dále postupujeme stejně jako u čerstvého. Troubu si zapneme na 180°C.

  4. V pekáčku si rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a restujeme jí dozlatova. Mezitím si plát masa osolíme, posypeme hrubě pomletým pepřem a zbylým česnekem. Maso pokapeme 2 lžícemi koňaku a poklademe připraveným špenátem. Zlehka ho osolíme, poklademe pár "lístky" másla a polijeme 2 lžícemi smetany.

  5. Roládu si zavineme a sepneme jehlami, nebo stáhneme provázkem. Roládu zvenčí osolíme a posypeme hrubě mletým pepřem.

  6. Hotovou cibuli odhrneme ke stranám pekáčku, vložíme roládu a ze všech stran jí opečeme do zatažení masa. Poté maso podlijeme vroucím vývarem (vodou) do 1/3 výšky masa, přiklopíme poklicí a vložíme do rozpálené trouby, kde jí za občasného otočení a podlití (jen pokud je potřeba!) pečeme do měkka.

  7. Dle použité masa je to přibližně 1,5 hodiny. Během pečení seškrabujeme do šťávy přípečky ze stran pekáčku, pro pěknou finální barvu omáčky. Hotovo roládu vyjmeme a uložíme do tepla.

  8. Šťávu vydusíme na tuk, zasypeme moukou a restujeme aby nebyla mouka syrová. Poté podlijeme studeným vývarem (vodou), pečlivě prošleháme metličkou, aby se nám neudělaly hrudky a necháme provářet asi 20 minut.

  9. Poté omáčku přepasírujeme do hrnce, přidáme smetanu a jen zlehka zavaříme (smetana musí mít pokojovou teplotu, jinak se v horké omáčce srazí). Nakonec přilijeme zbylý koňak, přidáme pár vloček másla a omáčku vypneme.

  10. Do omáčky ještě zlehka nameleme špetku barevného pepře. Je to už jen pro finální vůni a chuť omáčky. Roládu zbavíme jehel/nití, pokrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a houskovým knedlíkem.

Poznámka

Maso si můžete připravit dopředu - plát osolit, opepřit, pokapat koňakem, zavinout a nechat pár hodin uležet. Maso krásně zkřehne a provoní se . Pak už jen rozvinete, přidáte náplň a dále dle receptu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 140 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku

  • danielle72 danielle72(moderátorka)

    To je krásná fotka i recept :-O:-K:yes::-) + bodík

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Děkuji vám za milé komentáře a pokud někdo roládu vyzkouší, budu jen ráda:-).
    Magdalenko:-), "medvěd" nám tu neroste a neroste, mangold nemamo a tak si ráda počkám na Tvou verzi a budu jen tiše "závidět" ;-):-K.

    Odpovědět

  • planeta planeta

    jistě móóc dobré:yes::yes:

    Odpovědět

  • Tanicka Tanicka

    To se mi moc líbí, špenátek listový a masíčko vypadá úžasně křehce :yes: dávám bod..

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    No to je krásný a lákavý:yes: po tom alkoholu asi i krásně křehké, budu si to pamatovat, že koňak neškodí nikdy:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Děláš mi chutě,Tvé fotky jsou VELMI žravé :-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Mirko, krása -jako vždy;-):-):yes:

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    Nádhera:-p:yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Mirco, tomu říká "báseň na talíři", vše je krásné, čisté, hezky upravené, perfektně uvařené a nafocené, wow:-p;-):yes:

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    Opravdu hezký a chutný receptík:yes::-p

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Roládová Mirka, vyskúšam s mangoldom a medvedím cesnakom...:-D máš to peknučké...:yes:

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Moc se mě recept líbí, ukládám si ho:-p:-p:-p:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    No Miru, tebe jsem tu neviděla snad... nooo dlouho :-O:-):-), recept máš parádní a hlavně postup je :yes::yes::yes:, foto silně inspirující k realizaci :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • aktij2 aktij2

    Krásný recept, moc pěkný postup i foto - prostě paráda:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: vepřová roláda se špenátem roláda s listovým špenátem vepřová roláda vepřové s listovým špenátem roláda se špenátem veprova rolada plnena spenatem roláda z vepřové pečeně masová roláda se špenátem vepřová pečeně se špenátem buckova rolada s listovym spenatem roláda z vepřového masa se špenátem maso s listovým špenátem bůčková roláda se špenátem veprova rolada apetit vepřová roláda plněná s litovim špenátem co se špenátem vepřová plec se špenátem vepřová pečeně roláda se špenátem vepřová roláda recept vepřová pečeně s listovým špenátem

Zapomněl/a jsem heslo