Jednoduchá roláda pro začátečníky
Tuto roládu bez mouky můžeme podávat i lidem alergickým na lepek. Náplně zvolíme dle své chuti. Někdo si ochutí šlehačku např. karamelem nebo likérem, někdo do rolády zabalí mandarinky či jahody. Fantazii se meze nekladou.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 613 kJ / 1 581 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 65,92 g |
| Tuky | 60,30 g |
| Vláknina | 27,50 g |
| Cholesterol | 1,30 g |
| Sodík | 510 mg |
| Sůl | 1,05 g |
| Sacharidy | 179,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 2: Vyšleháme celá vejce až začnou pěnit, pak přidáváme po lžících cukr do zhoustnutí. Nakonec vmícháme po lžících kakao s vanilkovým cukrem.
Krok 3: Na plech dáme pečicí papír, připravené těsto na něj vylijeme a srovnáme stěrkou, aby bylo rovnoměrně všude po celém plechu.
Krok 4: Dáme těsto péct do vyhřáté trouby a hlídáme. Těsto je velmi rychle hotové tak za 7-10 minut (podle trouby). Přepečené těsto by se lámalo.
Krok 5: Že je těsto upečené poznáme, že na dotek nelepí.
Krok 6: Vyndáme z trouby a necháme chvilku zchladnou. Stáhneme z plechu i s papírem a otočíme těstem dolů, papír máme tím pádem navrchu. Když těsto vychladne úplně, pěkně papír postupně stáhneme (jde to dobře).
Krok 7: Zatím si ušleháme šlehačku se ztužovačem a kdo chce sladkou, přidá hned před šleháním cukr.
Krok 8: Na plát těsta natřeme 3/4 šlehačky a zatočíme.
Krok 9: Konce mohou být nerovné, tak je zařízneme. 1/4 zbylé šlehačky natřeme na povrch rolády.
Krok 10: Můžeme dozdobit, třeba nastrouhanou čokoládou, kokosem, barevnými kuličkami. Každý může improvizovat.
Zveřejněno 20. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jednoduchá roláda pro začátečníky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qVr7
Moje poznámka
Jednoduchá roláda pro začátečníky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qVr7
Nejnovější recepty
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 1 hodinou
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno před 18 hodinami
Likérové kávy
Přidáno před 23 hodinami
Lískooříškové kuličky
Přidáno 12. 12. 2025 08:00:02
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno 12. 12. 2025 07:01:02
Máslová vánočka s rozinkami
Přidáno 11. 12. 2025 21:55:54
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborový salát s cizrnou
Evellinka před 30 minutami
Moje domácí tlačenka
bartonik před 36 minutami
Piškotový korpus
Michal19 před 2 hodinami
Masová paštika
Nanina před 3 hodinami
Vosí hnízda
kolarz90 před 11 hodinami
Gnocchi s máslovo parmazánovou omáčkou a kuřecím masem
Sahula před 12 hodinami
Polévka z hlívy ústřičné à la dršťková
H33inrich před 13 hodinami
Mramorová bábovka jak ji dělá moje babička
Slaninova.L. před 14 hodinami
Kapustová polévka
Topmoni před 15 hodinami
Tématické fráze:
piškotová roláda která se povede,
jednoduché sladké rolády,
piškotová roláda pro začátečníky,
jednoducha rolada bez vajec,
jednoduchá roláda,
jednoducha sladka rolada,
piškotová roláda z celých vajec,
sladká roláda,
jak srolovat roladu,
jednoduchá roláda sladká,
roláda jednoduchá,
roláda z celých vajec,
recepty pro začátečníky,
jednoduché rolady,
rolada sladka,
lehký piškotový korpus na roladu,
těsto na sladkou roládu,
sladká roláda bez vajec,
kuřecí roláda možnosti plnění,
jednoduchá čokoládová roláda
Suroviny:
vejce,
kakao,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
šlehačka,
ztužovač šlehačky,
Komentáře (68)