Míšův tvarohovo-banánový dortík

jahoda Kuchařka:

Doba přípravy: 1 hodina PT1H00M kulatá forma průměr 26cm Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 56 názorů

542

Suroviny

Piškot:
6 vajec
6 lžic moučkového cukru
4 lžíce oleje
5 lžic polohrubé mouky
3 lžíce kakaa (rovné)
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli (při šlehání bílků)
Krém:
2 vaničky tvarohu (á 250g)
3 lžíce moučkového cukru
2 banány (velké)
1/2 másla (125g)
2 lžíce rumu
2 lžíce citronové šťávy
Poleva:
100 g hořké čokolády
25 g ztuženého tuku
3 lžíce oleje
Recept si zatím oblíbilo 42 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve našleháme tuhý sníh se špetkou soli, troubu předehřejeme na 180°C a nachystáme kulatou formu (v mém případě průměr 26cm) = při zavírání formy připevníme na dno pečící papír a boky můžeme mírně potřít.

  2. Žloutky s cukrem šleháme do světlé pěny, přimícháme olej, opět trochu zašleháme a nakonec střídavě po částech přidáváme sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.

  3. Těsto přelijeme do připravené formy a pečeme na 180°C asi 15-20 minut.

  4. Vychladlý korpus v polovině rozřízneme (pokud použijete formu 20 cm, můžete rozříznout 2x = krému dáte menší vrstvu, ale vyjde i na dvojí rozříznutí; a rozříznutí používám rybářský vlasec).
    Potřeme krémem rozříznutý plát, přikryjeme horním plátem a rovněž potřeme už slabší vrstvou.

  5. Dáme do ledničky ztuhnout asi 1-2 hodiny a potom dozdobíme čoko-polevou.

  6. Krém: Tvaroh zašleháme s cukrem, máslem, přidáme čerstvě rozmixované banány, rum a citronovou šťávu a zamícháme.

  7. Poleva: V misce, kterou máme ponořenou v horké vodě, rozpustíme a zamícháme čokoládu, tuk a olej. Polevu dáme vychladnout – nebojte se, zůstane pěkně tekutá. Vychladlou naléváme od poloviny dortu a roztíráme do stran. Dobře se s ní pracuje, jak je na dortu ve slabší vrstvě, ztuhne za chvilku. Pokud chcete přizdobit i bílou čokoládou – dělejte tak až na ztuhlou tmavou polevu.

Poznámka

Variace na Míša řezy, ale chuťově trochu jiné, protože nejvýraznější jsou právě přidané banány.

Lze přidat do krému i kokos.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 506 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Míšův tvarohovo-banánový dortík

  • Wendy Wendy(neregistrovaný)

  • Saela Saela

    Tak jsem dort také zkoušela. Nejhůř mi dopadl korpus. Četla jsem z diskuze, že se někomu srazil, takže jsem si dala pořádně záležet. A jak to dopadlo? Po 20 minutách vytáhnu krásně nadýchaný korpus z trouby a chladím na sporáku (nechtěla jsem těstu udělat teplotní šok) a když jsem se vrátila a podívala se na korpus, korpus udělal puf! a změnil se na tak tenký plát, že nešel ani rozkrojit, takže tvaroh jsem dala na něj a pak přelila čokoládou. Chuťově dobrý, vzhledově to vypadalo, jako by to uplácalo pětileté dítě (a to si myslím, že i to by to zvládlo lépe, než já) :-)):yes: Ale získal úspěch ;-)

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Robila som cez víkend a zmizla v priebehu jedného dňa :-p:yes: Korpus bol moc dobrý,šťavnatý,chcem ho použiť aj na tortu čo budem piecť priateľovi k narodeninám v sobotu :-8 a do krému som pridala ananás čo mi zostal z predošlého pečenia.Moc chválim :-K:-K:yes:

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Renča: ano, formu jsem měla 26cm a jednou jsem prořízla. Řez není moc povedený, protože jsem to prořízla nožem a ne strunou.

    Odpovědět

  • Renča Renča(neregistrovaná)

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat,zda opravdu piškot vleze do formy o průměru 26 nebo ho dát do menší.Děkuji

    Odpovědět

  • MataR MataR

    jahoda: Děkuju moc za radu..nakonec jsem se ptala mamky, a dospěli jsme k závěru, že jsem to pekla málo (nevim proč, uplně jsem zapoměla propíchnout špejlí:/ ) no a pak jsem to rychle vyndala a jak to rychle zchladlo tak to splasklo:(, jinak se šleháním problém nemám, to se vždy povede, tak pro příště to nechat pomalu vychladnout z trouby. Až se povede, tak určitě napíšu :) Děkuji ještě jednou za rady :-K

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    MataR: to je pech, je mi to líto. Je to ale normální piškot, který, pokud je dobře upečený, nemůže klesnout!!!
    Každá trouba peče jinak, to si musí každý bohužel ohlídat sám. Ale když zkusíš píchnout na konci pečení špejlí a po vytáhnutí na ní vidíš mokré těsto, není ještě upečený.
    Mato, mouky je dost, piškot naskočí v pohodě i bez prášku do pečiva. Pokud se ale do piškotu přidává olej, či voda(mléko), tak se pro jistotu, aby piškot lépe naskočil, přidává i prášek do pečiva a ten to zaručeně jistí.
    Nic si z toho, prosím, nedělej:yes: - já po létech pečení taky někdy nemám svůj den a dokáži upéct místo nadýchaného piškotu tvrdou placku:-//
    Důležité je pořádně šlehat buď žloutky s cukrem, nebo celá vejce s cukrem do co nejtužší pěny - aby v těstě bylo hodně vzduchu a potom zašlehat ještě ten olej, vodu nebo mléko a nakonec zlehka jen vařečkou zamíchat mouku, příp. sníh (pokud se nešlehají celá vejce...)
    Pokud dáváš na plech piškot pěkně nadýchaný, jako pěna, pomalu a trpělivě pečeš, musí to být OK.
    Stává se ale, že někdo už, už chce, aby byl hotový, otvírá troubu zbytečně brzy, vyndá piškot, aby zkusil a potom se může piškot srazit, protože neupečený nesnáší změnu teploty!
    Časem poznáš upečený piškot už podle vůně a že se boky odlepují od stěny formy..., když také prstem zmáčkneš nejlepe vždy uprostřed piškotu, tak jakoby "pruží", vrátí se zpět. Kdežto, když není upečený, zůstane prohlubeň.
    Neztrácej naději a zkoušej a zkoušej, jen tak si budeš příště věřit a povede se;-):-K
    Držím Ti palce:yes::yes:

    Odpovědět

  • MataR MataR

    Takto jsem to dělala, tak nevím:( možná jsem to tam měla nechat déle

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    MataR: nie nie....sneh vyslahat len s stipkou soli . do vyslahanych zltok postupne primiesat olej, muku, prasok, kakao. a ja az na uplny zaver sneh krajavymi rezmi zamiesam do zltkovej masy.

    Odpovědět

  • MataR MataR

    Jen nevím, jestli se ta mouka s tím sněhem měla šlehat, nebo zamíchat ?

    Odpovědět

  • MataR MataR

    Tak jsem dnes pekla a po vychladnutí mi splaskl, tak 2 cm vysoký :(( nevím, kde je chyba, ale zdálo se mi tam málo mouky nějak.

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    MataR: aha, ale nevadí, přikládám Ti z kakaa a másla, kterou také dělávám a mám ji moc ráda - déle teda tuhne, ale u krájení se neláme, zůstane spíš měkká.
    Jïnak zde na Topkách si nějakou polevu časem také určitě vybereš.http://www.toprecepty.cz/recept/14154-cokoladova-z...

    Odpovědět

  • MataR MataR

    Jahoda: Jsem začátečník, polevu jsem ještě sama nedělala, tak nemám s tím zkušenosti. Zkusím teda tu čokoládu s tukem, nebo přidám olej a uvidíme, snad to vyjde nějak :-p Děkuji za radu:-K

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    MataR: čoko-polevu jakoukoli, jakou jsi zvyklá.
    Já je nějak nepoužívám, protože jsem jednou koupila takovou hodně tuhou (jako čokoláda) a ta byla potom hodně tvrdá a neforemná při krájení. Pokud rozpustím jen čokoládu, rozhodně přidám oleje, nebo Ivu, zjemní a není potom jak "kámen";-):-K

    Odpovědět

  • MataR MataR

    Ahoj, opravdu krásný dort a piškot mám hrozně ráda, takže co nejdříve vyzkouším:-p Můžu polevu použít tu hotovou v tom sáčku, která se jen rozpustí?

    Odpovědět

1 2 3 4 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo