Postup přípravy
Krok 1: Pracujeme nad nádobou na syrovátku. Velmi hustý kefír, který jsme přecedili - (zbavili houbiček, které dáme opět do mléka), nalijeme do obalu, nejprve opatrně rukou vyždímáme nejřidčí tekutinu (pozor, aby moc nestříkala okolo), pak těsně nad hladinou kefíru pevně omotáme provázek, aby se syrovátka už uvolnila a kapala sama.
Krok 2: Zavěsíme tak, aby obal byl nad nádobou a syrovátka kapala volně do ní.
Krok 3: Vždy tak po 2 hodinách zkontrolujeme a umístíme provázek pevně nad povrch již tuhnoucího sýru. Mělo by to trvat tak 24 - 48 hodin, doba je závislá na množství a hustotě kefíru.
Krok 4: Že je hotovo, zjistíme tak, že zmáčknutím obalu už nekape syrovátka - nějaká kapička za dlouhou dobu už nevadí.
Krok 5: Sýr je neuvěřitelně jemný, voní po kefíru má příjemně nakyslou chuť. Je sice malilinko drobivější, ale dá se zředit mlékem a utřít do hladka. Dá se využít jako základ pomazánky a i různě ochucovat. Můžeme ochutit pivem.
Na domácím chlebu s hrnkem mléka nebo kefíru mana nebeská. Krok 6: Pozor syrovátku rozhodně nevylíváme!!!!! Je vhodná k přímému pití, můžeme ji přidat do chleba - jak jsem se dozvěděla díky cathleen, výborně nahradí sušenou syrovátku.
O jejích dalších účincích a použití si přečtěte tu v odkazech v POZNÁMCE
Zkusila jsem poprvé, když mí hodně zhoustnul kefír, že byl skoro nepitelný a opravdu doporučuji.
Postup i recept je samozřejmě staletími odzkoušený a autora fakt nelze nalézti.
Stejný recept jen z kefíru zde není, ale vím, že řada lidiček si kefír doma dělá.
Na domácím chlebu s hrnkem mléka nebo kefíru mana nebeská. Krok 6: Pozor syrovátku rozhodně nevylíváme!!!!! Je vhodná k přímému pití, můžeme ji přidat do chleba - jak jsem se dozvěděla díky cathleen, výborně nahradí sušenou syrovátku.
O jejích dalších účincích a použití si přečtěte tu v odkazech v POZNÁMCE
Zkusila jsem poprvé, když mí hodně zhoustnul kefír, že byl skoro nepitelný a opravdu doporučuji.
Postup i recept je samozřejmě staletími odzkoušený a autora fakt nelze nalézti.
Stejný recept jen z kefíru zde není, ale vím, že řada lidiček si kefír doma dělá.
Zveřejněno 7. 10. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí sýr z domácího kefíru
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o6jL
Moje poznámka
Domácí sýr z domácího kefíru
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o6jL
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 4 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 18 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 21 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 22 hodinami
Salát Emerald
Přidáno 20. 12. 2025 10:41:55
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
JanSmola před 1 hodinou
Pusinky z bílků s vlašskými ořechy
katkachromcova2 před 2 hodinami
Vynikající pomazánka ze sušených rajčat
KrisZaezemi před 2 hodinami
Vánočka III
Marcela.Ma. před 4 hodinami
Kapří hranolky
loing před 13 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 13 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 13 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 13 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 14 hodinami
Tématické fráze:
sýr z kefíru,
domácí výroba kefíru,
domácí sýr z kefiru,
jak vyrobit domácí sýr,
výroba kefíru,
jak vyrobit domácí kefír,
tvaroh z kefiru,
domácí tvaroh z kefíru,
domácí tvrdý sýr,
recepty z kefíru,
domácí výroba sýrů recepty,
domaci vyroba syru tvrdyho,
výroba sýra recept,
sirovátka na pití,
domácí výroba taveného sýru,
domaci vyroba syra,
jak vyrobit tvrdý sýr,
domácí výroba sýrů,
domácí tavený sýr výroba,
výroba tvarohu z kefíru
Suroviny:
kefír,
syrovátka,
pivo světlé,
paprika sušená sladká,
chilli,
bylinky
Komentáře (61)
měl bych dotaz ohledně vyndání houbiček ze sýru. Jak je všechny vyndám, abych mohl dělat další kefír
Filip: Filipe, pokud je to tak, jak píše Magdalenka, tak se obávám, že houbičky jsou už nepoužitelné a je potřeba si sehnat nové.
A množství? Záleží na chuti, u nás je třeba dost často k dopolední i odpolední svačině běžný jogurt s nějakou příchutí. Hodně často dělám brambory na loupačku s kefírem a tvarohem a naše nejčastější snídaně je chléb se sýrem nebo tvarohem. Nemá cenu se do používání těchto potravin nutit, když zrovna dnes nemáte chuť, tak si kefír nebo jogurt dáte zítra
http://www.jenzeny.cz/moda/zdravi-a-krasa/kysane-m...
http://www.bezhladoveni.cz/zakysane-mlecne-vyrobky...