

Smažené překvapení
Suroviny
- větší žampióny
- anglická slanina
- čabajka
- salám Herkules
- uzená cihla
- 1-2 vejce
- Solamyl
- zelená petrželka
- libeček
- cibule
- olej
- Trojobal:
- strouhanka
- hladká mouka
- 2 vejce
- trochu piva
Postup přípravy receptu
Žampióny opláchneme, vylomíme nožičku a klobouček žampiónu vydlabeme (viz foto) nejlépe malou lžičkou.
Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a na oleji orestujeme do voňavorůžova. Žampiónové nožičky spolu s vydlabanou směsí z kloboučků nasekáme najemno, přidáme k cibulce a dusíme dosucha (až se odpaří šťáva).Odstavíme a necháme vychladnout.
Anglickou, čabajku i Herkules nakrájíme na teňounké plátky a z nich pak jemné nudličky, které ještě několikrát překrojíme napříč.
Uzenou cihlu nastrouháme na hrubším (kerlubovém=kedlubnovém) struhadle. Zelenou petrželku s libečkem nasekáme najemno a vše nakrájené spolu s vajíčkem (nebo vejci podle množství) a škrobovou moučkou přidáme k orestovaným žampiónům a důkladně promícháme.
Touto směsí naplníme vydlabané žampióny, obalíme v trojobalu a zvolna smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Podáváme s bramborovou kaší a tatarkou.
Poznámka od kuchařky
Plněné žampióny jsem naposled dělal snad před pěti léty a nevzpomenu si na zdroj, odkud jsem čerpal.
Domnívám se, že dnešní masová náplň je "předimenzovaná",použil jsem, co dům dal. Stačí kombinovat měkký salám s něčím chuťově výraznějším (angickou, čabajkou a pod.)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Smažené překvapení
-
Jendo1
tohle mi ušlo, ale díky náhodným, tu koukám na tu nádheru
. Máš to nejen krásně naservírované ( jako vždy
), ale nejvíc mě na tom láká, ten detail na řezu
(druhá odzadu). To je...
. Ty máš boďku s č. 22 a já opět něco dobrého do sbírky
.
-
...smažené jsou bezva, ale špatné není plněné žampiony zabalit do teňounkého plátku anglické, naskládat na pekáček a bez obalování upéct...jojo, žampiony můžëme, posílám taky bodík...
-
připomíná mi tento recept mojí návštěvu v restauraci,dala jsem si plněné žampiony tam byly plněné zeleninou.Zkoušela jsem to doma bylo to dobré,jen se to už neobaluje v trojobalu,ale naskládáte je do malého pekáčku,nastrouháte na ně sýr a trošičku podlejete vodou a šup do trouby.asi 15minut.Též výborné,vyzkoušejte.
Dávám bodík
-
vypadá to výtečně
-
To je nádhera ... plněné žampiony určitě vyzkouším
+18
-
Jendo, tahle dobrůtka mi nějak utekla, je to
a Ty máš bodík
-
To musí být veliká dobrota
. Krásný recept, krásné fotky
-
Jendo, vůbec jsem si nevšimla toho receptu, až teď
Dělám podobně, jako pipre, především proto, že to má pak fakt chuť žampionů. Máš krásné žampiony, tdy jsou v obchodě takové mrňavé, ale máme to kousek do Polska, to jsou hlavy-nádhera a s tím už se dá něco dělat
-
Jendo, to neva, byly z toho ale hezké kouličky z příchutí houbičky
-
Iluš, máš pravdu, po rozkrojení a ochutnání, té žampiónové chuti je tam velice málo.
Udělal jsem chybu i v tom, že jsem do směsi nepoužil všechny nožičky a nahradil je čabajkou a Herkulesem.
Proto jsem dal jídlu název Smažené překvapení, ať konzument uhodne, co vlastně jí. -
Tento recept dělám také, spíše ale jen jako Pipre, nožičky s vajíčkem a trochu nivy a nebo hermelínu (který je žampionové chuti velmi blízký). Tato kombinace se mi zdá velice "agresivní", zdá se, že totálně potlačí chuť žampionů. Ale každému chutná něco jiného. Už když se podívám na obrázek, z té houby tam tedy opravdu "houby" zůstalo.
-
Jendo, koukám, že jsi moje krevní skupina
Plněné žampióny dělám podobně i já, jen s tím rozdílem, že vydlabanou část žampiónů upravím jednodušeji jako houbovou smaženici s vajíčkem, kterou plním žampióny, obalím v trojobalu, občas i v kombinací s pivem. Tvoje ingredience pro náplň jsou chuťově moc lákavé. Ukládám a určitě vyzkouším
Bodík!
-
Plněné žampiony taky dělám ale jen takové obyčejné (uzenina, sýr, jarní cibulka) takže posílám bodík už jen za kombinaci surovin
-
Taková dobrota na noc,no to je vrchol
.Ale nápad skvělý,bodík je tady
Úplně slintám,žampiony a smažené,to je mana nebeská
-
Jendo, to znám, jen s malinko jinou nádivkou: niva+nožičky ze žampiónů+šunka+cibule+česnek a zahustím solamylem.
Někdy jí i všelijak měním, ale tyhle tvoje improvizované vyzkouším, takové recepty jsou nejlepší
Protože to znám, dávám ti bodíka rovnou a šupem