Filipky

cathleen Kuchařka: cathleen

8-10 kusů Slané pečivo 42 názorů

Suroviny

Na omládek:
130 g vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
17 g droždí
170 g hladké mouky
Dále:
230 g vody
3 lžíce oleje
2-3 lžičky soli
140 g žitné celozrnné mouky
200 g pšeničné celozrnné mouky
80-90 g hladké mouky
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek v míse jen vymícháme a pak, v zakryté, necháme 45 minut nakynout.

  2. Přidáme zbytek všech surovin a ručně nebo robotem vymísíme hladké těsto, které necháme asi hodinu vykynout.

  3. Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme, pokud je třeba, opatrně podsypeme moukou jen tak, aby se těsto nelepilo.

  4. Rozdělíme na 8-10 dílků, z každého vytvarujeme bulku a necháme asi 5 minut odpočinout. Pak vyválíme (pokud to jde, moc nepodsypáváme moukou) a srolujeme do rohlíků. Každý z nich ještě dlaní vyválíme na delší a tenčí. Uložíme je na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme dobře vykynout.

  5. Pak potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/20-25min).

Poznámka

Rohlíky jsou opravdu tmavé, hodně celozrnné, a přesto lehké. Výborné i na druhý den.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 22 kuchařů a kuchařek

Alternativy k tomuto receptu

    Zobrazit další alternativy

    Ohodnoťte recept: Filipky

    • cathleen cathleen(autorka receptu)

      dexulka: děkuju za vyzkoušení i fotku :-K

      Odpovědět

    • dexulka dexulka

      Tak jsem vyzkoušela tyhle Filipky,jelikož syn se jmenuje Filip a chutnalo nám :-p Měla jsem obě mouky celkem hrubě mleté a je to poznat,jak na chuti,tak vzhledu,ale nebylo to ke škodě.Rohlíky jsou křupavé a nadýchané :-8 Určitě zopakuji ;-)Posílám foto i bod :yes:

      Odpovědět

    • cathleen cathleen(autorka receptu)

      vendula.tesarova: pokud nechate pecivo i pred vlozenim do trouby opravdu dobre nakynout, je jen trosku hutnejsi nebo tezsi, nez koupene. Filipky jsou hodne celozrnne, i to zpusobuje vetsi "vahu" rohliku.
      A v neposledni rade - koupene pecivo obsahuje tzv.zlepšující přípravky a ty prave mohou za to, ze je tak hodne nadychane.
      Ale domaci je domaci ;-):yes:

      Odpovědět

    • vendula.tesarova vendula.tesarova

      dneska jsem upekla a jsou opravdu vynikající:yes:. Jenom by mě zajímalo proč to domácí pečivo je hutnější a těžší než to kupované:-?.

      Odpovědět

    • cathleen cathleen(autorka receptu)

      :-8Děkuju a jsem ráda, že chutná :-p

      Odpovědět

    • Merylas Merylas

      Ivi, včera jsem vyzkoušela a opravdu:yes:;-) Receptu jsem se držela 100%, jen jsem nedělala rohlíky, ale 2 delší bagety nebo spíš bych to nazvala večky na celou délku plechu. S těstem se dobře pracovalo a i když tam je dost celozrnné mouky tak hezky kynulo a chuťově je pak po upečení taky moc dobré;-):yes: Zítra budu dělat znovu, zkusím upéct v delší chlebíčkové formě. Děkuji moc za recept:-*:-K Dala jsem zasloužený bod a ještě přidávám obrázek, jak vypadá na řezu:-8:-K

      Odpovědět

    • cathleen cathleen(autorka receptu)

      finneta: :-p:-p:-p:-D

      Odpovědět

    • finneta finneta

      cathleen:ty budu dělat dneska:-D:-D a do půlky přimíchám cibulku. někdy mě štveš. takže dneska koupím tyhle zdravé mouky a filipky budou zítra:-D:-D;-)

      Odpovědět

    • Sarovka Sarovka

      Uloženo. Vyzkouším o víkendu. Vypadají velmi lákavě:-8:-K:yes:

      Odpovědět

    • cathleen cathleen(autorka receptu)

      senky: :-)jé, Jani, máš je nádherné, kulaté - je vidět, jak ti pěkně vyběhly:yes: A děkuju i za fotku:-K

      finneta: řekla bych ti, že můžeš, ale už neřeknu, kolik které...určitě bude jiná gramáž, celozrnná víc "cucá" vodu a já navíc použila tu klasickou celozrnnou (nebyla jemňounká jako chlebovky). Budeš experimentovat?
      :-!nebo zkus tyhle dalamánky - tam je pouze chlebová, bez celozrnných...http://www.toprecepty.cz/recept/25233-dalamanky-pr...

      Odpovědět

    • finneta finneta

      Ivčo, můžu dát místo celozrných mouk použít chlebové? jinak kašlu na dietku. a babička stejně vždycky říkala: najez se, holka, aspoň tě na vojně nezastřelej (bylo jí přes 90 a už se jí to, chudince, motalo). a bod pro tebe. :yes::yes:

      Odpovědět

    • senky senky

      Snídaně na zítra hotová;-) už to vidím, kafčo a filipka s máslem a jahodovým džemem:-8:-D já snad ani neusnu :-p Rohlíčky opravdu vynikající, jeden vzorkový je ve mně:-8 foto jako důkaz:-p

      Odpovědět

    • cathleen cathleen(autorka receptu)

      spagetka::-D:-D....a fotka je kdeee? Slíbilas a já se těšila....:-(

      Odpovědět

    • spagetka spagetka

      cathleen:snědeno, je tohle možný? Tak a nepeču... nebo teda jooo, sousedka si vzala, zeťák, muž mě seřval, že měl jen 2 :-D:-D:-D:-D

      Odpovědět

    • pipre pipre

      No jasně, odhadla jsem hned cathleen dobře už jen podle fotky:-):yes::yes:+17

      Odpovědět

    1 2 3

    TIP dne na email

    Tématické fráze: rohlíky filipky proč sladěnka celozrnná filipka štaflíky domácí houstičky s prefermentem celozrnné chlebovky pečivo filipky filipky rohlíky dort čuča filipka celozrnná celozrnné filipky chlebový rohlík filipka dorty od filipky co jsou to filipky štaflíky recept kde koupím hotové slané košíčky

    Zapomněl/a jsem heslo