Pohanková sekaná

tejaja Kuchařka: tejaja

Doba přípravy: 50 minút 4 - 6 porcí Bezmasá jídla 24 názorů

Suroviny

250 g pohanky
100 g ovesných vloček
2 vajíčka
5 stroužků česneku
1 cibule
6 lžic strouhanky
majoránka
olej
sůl
mletý černý pepř
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pohánku zalejeme vriacou vodou tak, aby presahovala asi 1 cm nad pohánku. Zakryjeme a vložíme do perín, dobre zabalíme. Necháme 30 minút odpočívať, potom vyberieme a premiešame.

  2. Pridáme vločky, strúhanku, vajcia a na oleji orestovanú cibuľu. Ochutíme majoránkou, soľou, korením, pridáme prelisovaný cesnak a veľmi dôkladne premiešame.

  3. Necháme 15 minút postáť, aby vločky nabobtnali. Potom ešte raz premiesime, ak je masa suchá a rozsýpa sa, primiešame ešte 1 vajíčko.

  4. Masu dáme do vymazaného pekáčika alebo vytvarujeme šišku a pečieme v rúre pri strednej teplote asi 20–25 minút dozlata. Podávame najlepšie s akýmkoľvek prívarkom.

Poznámka

Recept som našla na www.zdraverecepty.cz a dakujem petram, že ma na túto stránku upozornila.

Sekaná bola výborná aj studená s kyslou uhorkou a čatní.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pohanková sekaná

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    ne.ver::-D;-)

    Odpovědět

  • ne.ver ne.ver

    Tuto sekanou jsem delala nedavno k obedu a jedl ji dokonce i manzel, ktery je jinak k podobnym jidlum skepticky. Je pravda, ze si sekanou natrel takovou vrstvou horcice, ze to chutnalo jako cokoli jineho s horcici...:-D - ale mne to celkem sedlo, akorat to musim priste vic ochutit. Takze kazdopadne diky za inspiraci!

    Odpovědět

  • BarborkaS. BarborkaS.

    Určitě vyzkouším:-p:yes:bodík letí:-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    spagetka: no a o tom to je!! Mnoho potravin jsem poznala až tady;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jana Remkova:Z toho si nic nedělej, já kuskus taky až díky těmto stránkám poměrně nedávno :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    spagetka: No vidíš a já jsem ji objevila v 50 letech:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    U nás se vařila pohanka od mého dětství a jak píše Terezka i Petra, prostě hlavně zabalit do peřiny, to byl můj úkol vždycky:-D:-D:-D a nedám na ni dopustit;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    tejaja: A já Terezko beru zpět!! Na obalu je napsáno.."vaříme 1 munutu" a pak zabalíme atd..Omlouvám se, asi jsem to viděla na jiném sáčku:-8. Tu dnešní, jsem dala půl hrnku pohanky a hrnek vody a vařila chvilku. Pak dala do peřinky;-)

    Odpovědět

  • petram petram

    A zapomněla jsem dodat - tejajo, moc pěkný recept a krásné fotky, jsem ráda, že se Ti webová stránka zdravé recepty líbí.

    Odpovědět

  • petram petram

    Také přidám svou trošku do mlýna. Pohanku vařím hodně často, nedbám na žádné návody na obalu a je vždy měkká a přitom sypká. Umytou pohanku zaliji 1,5-násobkem vody, přidám sůl a koření dle chuti a přivedu k varu. Jen co začne voda vřít, stáhnu z plotny a zabalím na 20 min to peřiny. Poté vybalím, otevřu pokličku, aby vypářila, a pokračuji s další úpravou.
    Pohanka má i po uvaření zůstat pevná, možná se některým zdá, že je tuhá, ale opravdu by to tak mělo být.
    Pokud chcete mít jistotu, že bude měkká, použijte místo pohankových krup pohanku-lámanku a postupujte podle tohoto předpisu.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Janina123: Neospravedlňuj sa, vôbec nemáš prečo ;-) Mám pocit, že čo výrobca, to iný návod. Nech si každý vyberie, čo sa mu hodí, ako je zvyknutý. Len je dôležité, nepoužívať vodu z konvice, tá určite 100 st. nemá, a potom pohánka ostane tvrdšia. To sa stalo raz aj mne, ked som si chcela uľahčiť prácu :-D
    Poprosím, tykajme si, tu je to zvykom ;-):-D

    Odpovědět

  • Janina123 Janina123

    tejaja:
    Já kupuji pohanku kroupu tmavé barvy, jestli je broušená tepelně nebo jiným způsobem to opravdu nevím. Možná v tom je ten problém. Načetla jsem na netu spoustu způsobů jak pohanku vařit, jeden odkaz jsem poslala, bylo uvedeno vařit 15-20 minut, dole posílám odkaz, kde se má pohanka nechat přejít varem a dát do peřin. Také jsem četla, že vařením se ničí rutin, ale pak jsem se zase dočetla, že pro zachování rutinu je důležité, aby se právě vsákla všechna voda. Omlouvám se, vůbec tu nechci dělat chytrou, ale já jenom že způsobem, který popisujete mi zůstala pohanka opravdu tvrdá. Potom jsem začala používat i lámanku,protože tu jsem zalila horkou vodou a lámanka jí do sebe asi po čtvrt hodině nasákla.
    Teď mám koupenou pohanku kroupu, má světlejší barvu a návodu je napsáno..vařit 3 minuty, potom nechat dojít 30 minut a v žádném případě neslívat, aby nedošlo ke ztrátě rutinu.
    Tak já nevím, smí se pohanka vařit a nebo ne? :-(

    http://www.varimezdrave.cz/pohanka-se-zeleninou

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Jana Remkova: :-O ja som to nepovedala na teba, myslím, že je jasné, že to bolo napísané všeobecne.:-*

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    tejaja: Ale já jsem ji ze začátku taky dělala, jako ty a byla tvrdá, fakt;-). Vím, že ji k nám přivezli Tataři-Pohané..odtud název.;-) Ještě jsem nikdy zeleninu nevařila 60 minut;-). Na hlavu ještě nejsem:-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Jana Remkova::-D Janka, var ako chceš. U nás východe je pohánka odjakživa jednou z hlavých plodín. Aj pirohy sa robia "tatarčené" ( pohánka sa u nás volá aj tatarka, lebo ju doniesli Tatari ), teda s pohánkovou múkou, sú potom tmavé. A nikdy sa nevarila, po generácie, vždy do perín. Čo je napísané na obale ešte nemusí byť dobré a správne. Rob ako chceš. Pokiaľ niekto pod uvareným chápe "rozdžabané"...to je ako s tým varením zeleniny 60 minút. :-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: bezmasá sekaná recept na pohankovou sekanou pohanková sekaná s masem sekaná bez masa bezmasá sekaná recept zdrava sekana pohanková sekaná bez masa pohanková sekaná bez masa sekana z krup pohonaková sekaná zdraverecepty.cz zdraverecepty pohanka zdraví recepty na bezmasou sekanou předpis na sekanou domácí sekaná s pohankou sekaná z masa a pohanky recept na seknanou z pohanky pohanková sekená pohanka recepty-sekaná