

Krkovička na žampionech
Suroviny 6-8 porcí
- 6-8 plátků vepřové krkovičky
- 500 g čerstvých žampionů
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- kmín
- hovězí bujon
- olej
- 2-3 lžičky plnotučné hořčice
- voda na podlití
- hladká mouka na zahuštění
Postup přípravy receptu
Plátky si po okrajích nařízneme, lehce naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme.
Na pánev nalijeme olej, necháme ho rozpálit.
Poté přidáme 1/2 cibule nakrájenou na půlkolečka a 1/2 česneku nakrájeného na plátky. Necháme zesklovatět.
Odhrneme stranou či vyjmeme a zprudka osmažíme maso z obou stran, aby se zatáhlo.
Přendáme do pekáče, nalijeme i s výpekem.
Žampiony očistíme, pokrájíme na plátky.
Na oleji zpěníme zbytek cibule a česneku, přidáme houby, podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme, přidáme kmín a chvilinku dusíme - 2-3 minutky.
Maso, zatímco se nám žampiony dusí, dáme do vyhřáté trouby na chvíli opéct zhruba při 180°C.
Podléváme vodou, ve které jsme rozpustili bujon/masox.
Maso vyndáme z trouby, posypeme žampiony a vrátíme zpět do trouby. Pečeme zhruba 30 minut při 200°C za stálého podlévání vodou- až bude maso měkké.
Když je maso měkké, vyndáme z trouby a plátky vyjmeme z pekáče a uchováme v teplu.
Dle potřeby do požadovaného množství omáčky si dolijeme výpek vodou.
Ochutnáme a dle potřeby dosolíme, opepříme. Do omáčky rozmícháme hořčici a zahustíme.
Vrátíme zpět maso a dáme na chvíli (cca 10 minut) zpět do trouby, aby se mouka "zatáhla". Podáváme s libovolnou přílohou.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Krkovička na žampionech
-
Tento recept se mi líbí, protože je hezky podrobný a každý by to podle nej zvládnul uvařit. Já osobně bych asi míň zahustila.