Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky
Z křehkého odpalovaného těsta upečeme drobné bochánky, které plníme jemnou a nadýchanou šlehačkou. Tím se také profiterolky liší od nám známých věnečků. Navíc je jejich povrch politý čokoládovou polevou, takže souhra chutí je opravdu dokonalá.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
z dávky vyjde asi 35 ks
Nutriční hodnoty
Energie | 17 030 kJ / 4 070 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 61,29 g |
Tuky | 299,58 g |
Vláknina | 18,30 g |
Cholesterol | 1,49 g |
Sodík | 877 mg |
Sůl | 2,13 g |
Sacharidy | 273,08 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zdroj: Iveta Fabešová Sladká Francie, upraveno.
A pro ty, kteří si něco chtějí o tomto cukroví přečíst, jsem zkopírovala nějaké povídání:
Profiteroles jsou tradiční francouzskou a italskou sladkostí. Jedná se o obdobu nám dobře známého větrníku, ale s tím rozdílem, že profiteroles jsou polité čokoládou, menší, a lehčí. Zatímco poctivý větrník vás dokáže zasytit, profiteroles do sebe můžete soukat jeden za druhým a přesto vás nebudou tížit v žaludku. A garantuju vám, že jakmile ochutnáte jeden kousek, budete chtít další. Těsto je nadýchané jako obláček, zjemňuje ho lehce sladká šlehačka a celý dezert korunuje silná vrstva hořké čokolády. Navíc k vytvoření tohoto zážitku stačí jen pár lžic cukru; dokonce si dovedu představit, že by dezert šel vytvořit úplně bez cukru, aniž by utrpěla jeho chuť. Co se týká přípravy, v postupu se neskrývá nic složitého, takže každý, kdo umí zapnout sporák, troubu a šlehač, se může směle pustit do díla! Doporučuji i začátečníkům, kteří chtějí někoho ohromit svými čerstvě nabytými cukrářskými schopnostmi.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
19. 11. 2012 17:29
magdalenka: no joo... byly tam takové krátery tak to asi bylo v cajku, že aspoň se tam té šlehačky vešlo víc
19. 11. 2012 17:28
toto sa predsa nedá porovnať s varenými odpalovanými knedlíkmi!!! Tu sa ti musí počas pečenia urobiť dutina!!!
19. 11. 2012 17:20
Bibinka: a joo vlastně.. tak ovocné knedlíky z odpalovaného těsta jsem dělala taky ale pečené totok ještě nee
19. 11. 2012 17:17
Toho odpalovaného těsta se myslím bojíte zbytečně, vyzkoušejte a uvidíte. Já z odpalovaného těsta dělám léta ovocné knedlíky a jiné bych nikdy nedělala-je nejlepšíi když ty se vaří a toto se peče v troubě bez otvírání trouby...pokud se to dodrží podle receptu, musí to dopadnout jedině dobře
19. 11. 2012 16:58
ááchch, achuju Nadi, máš je tak překrásné, ty jsi šikulka. Foto nádhera. Já bych si hned dala tuto lehoučkou krásu. Také jsem ještě nedělala odpalované těsto nikdy. Vždycky jsem z toho měla strach, ale Tvůj postup je perfektně popsaný tak budu muset vyzkoušet přes víkend.
19. 11. 2012 16:56
Tak my sme doma s mamkou vždy robili "bobánky" s dvoma lyžicami namáčanými vo vode - asi sme nemali vrecko a to som netušila, že sú to vlastne "profiteroles". Dozvedela som sa to až dnes. (Krém bol nejaký varený, ako do krémešov.)
A moje deti, keď mali sviatok, si vždy objednávali "tie papulky so šľahačkou". Dala som na spodok šľahačku a na to koliesko ananásu z konzervy - ale iba tesne pred konzumáciou. Tým pádom som asi vyrábala väčšie bobany ako ty. Vrch som striedmo pokropila čokopolevou.
Máš krásne bobany s tou čokoládovou čapičkou...
A moje deti, keď mali sviatok, si vždy objednávali "tie papulky so šľahačkou". Dala som na spodok šľahačku a na to koliesko ananásu z konzervy - ale iba tesne pred konzumáciou. Tým pádom som asi vyrábala väčšie bobany ako ty. Vrch som striedmo pokropila čokopolevou.
Máš krásne bobany s tou čokoládovou čapičkou...
19. 11. 2012 16:53
Dooga:Tak Vašíku, vidíš, vidíš Teď tu budeš za outsidera
Nadi nádhera, jako vždy od tebe, prostě to umíš i načančat
Nadi nádhera, jako vždy od tebe, prostě to umíš i načančat
19. 11. 2012 16:38
olahok: suslajda: nebojte se toho odpalovaného těsta, já ho dělala dnes premiérově, ostuda taky jsem měla před ním hrůzu a respekt.. mé obavy byly naprosti liché důležité je, dodržet zákaz otevírání trouby během pečení klapne to, já to vím
a moc všem děkuju
a moc všem děkuju
19. 11. 2012 16:31
Rebeko, ty jsou tak krásňoučké, tak rozkošné! Strašně se bojím, že to zvořu, ale přece jen se do nich ve středu pustím. S tou Vaší perfektní navigací mi to snad půjde. Vaše nápady a recepty zbožňuji. Nechodím sem pro inspiraci, na to nemám buňky, ale kvůli receptům od Vás, i dalších výborných kuchařinek, jako je Andrea atd., ale především od Vás. Líbí se mi Váš styl. Jsem "kulinární nádeník", nic nevymyslím, ale podle výborného receptu to dokážu nezkazit. Díky za to nádherné pokoukáníčko a luxusní rcp.
19. 11. 2012 16:21
Jéééééééééééj, co to tu nevidím To vypadá jako ty výborné kule, které jsme jedly ve Valmezu Teda Rebi, já fakt slintám a udělám si je, ať ztloustnu ..Tak to dávám 1000 bodov
19. 11. 2012 16:21
Dooga: Zelenáš závistí, či co??? Mně se recept i fotečky mooc líbí!!!! A už kvůli ostatním zelenkavým lidem ráda dávám bodík - ať se z toho třeba ....ehm....nevím co.
19. 11. 2012 16:18
Tak před odpalovaným těstem mám velký respekt jinak ti posílám bodík za odvahu, která mě chybí+12
19. 11. 2012 16:16
hosta: dííík..
19. 11. 2012 16:13
rebeka:já ti ho dám - to víš, láska nehněvaná, není milovaná
19. 11. 2012 15:57
holky, já bych vám moc ráda nabídla, je jich ještě dost
a moc vám všem děkuju
Dooga: takže ty mi bod nedáš, jo
a moc vám všem děkuju
Dooga: takže ty mi bod nedáš, jo
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 5 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 12 hodinami
Klobásy
Přidáno před 17 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 17 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Hamburská vepřová kýta
MajaFero uvařila před 7 hodinami
Staré dobré punčové řezy
MajaFero uvařila před 7 hodinami
Dobré řezy
Dittrisanda uvařila před 8 hodinami
Muffiny s kousky čokolády
andrejkowa.nela uvařila před 8 hodinami
Bezlepková rychlá pizza
LenkaMH uvařila před 8 hodinami
Hrnková bábovka
jalamo uvařila před 10 hodinami
Buchtičky s krémem
Grecmanova uvařil před 11 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
Kody74 uvařila před 11 hodinami
Vydatný kuřecí vývar
Kody74 uvařila před 11 hodinami
Čočka na kyselo
Foxina uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Francouzské éclairs si vás získají lahodným krémem. Na přípravu jsou dokonce snazší než české věnečky!
Sladká cesta Evropou: Těchto 15 slavných dezertů překonalo hranice. Dokonalý Sacher dort nebo svěží tiramisu zvládne každý
Jak plnit cukrářský sáček, aby nebyla náplň všude okolo? Videonávod vám poradí
Další recepty
Tématické fráze: italské profiteroles profiterolky recept dorty a sladkosti aneb pečeme s láskou dorty a sladkosti aneb pečeme s láskou fotoalbum profiterol recept profiterolky masterchef recepty profiteroles slané recept profiterols kuličky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou italské čokoládové profiteroles jak správně použít ztužovač šlehačky recept na profiterolky pošli recept-odpalované věnečky profiterolky profiterolky recept na profiterols profitroles plnene kulicky profiteroles profitirolky recepty na zákusky
Suroviny: voda, máslo, mouka hladká, sůl, vejce, čokoláda hořká, voda, smetana ke šlehání, ztužovač šlehačky, cukr moučkový
Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLE7
119 názorů